Σε πολιτική παρωδία εξελίσσεται η ελληνική προσαρμογή στο ευρωπαϊκό παράδειγμα ως προς την καταπολέμηση του ρατσισμού και του ναζισμού, θυμίζοντας τα κωμικοτραγικά, ξεχωριστά κομματικά πορίσματα των κατά καιρούς εξεταστικών επιτροπών: μετά τη διεθνή αποδοκιμασία του Α. Σαμαρά λόγω της άρνησης της ΝΔ να ψηφίσει το νόμο Ρουπακιώτη, των πιέσεων που ασκούνται στην κυβέρνηση, αλλά και της απόφασης του ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάσει δικό του, οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον αντιρατσιστικό νόμο θα είναι τελικά τέσσερις. Η ΝΔ κατέθεσε προσθήκες στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τη ρατσιστική βία. Για επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς ερασιτεχνικής φύσης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρωτοβουλία κατά του ρατσισμού και από τους Ανεξάρτητους Έλληνες!

Ads

Διαβάστε επίσης: Πιέζει για αντιρατσιστικό η Κομισιόν

Με «ορισμένες προσθήκες» στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για τα φαινόμενα ρατσιστικής βίας επανέρχεται η ΝΔ, μετά την απόρριψη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου Ρουπακιώτη.
 
Σε σχετική ανακοίνωση επαναλαμβάνεται μεν ότι το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για τον ρατσισμό είναι επαρκές, γνωστοποιείται ωστόσο ότι το κόμμα εισάγει σήμερα προσθήκες «με σκοπό τη συμπλήρωση και επικαιροποίησή του».
 

«Προσδοκούμε ότι όλα τα κόμματα –πλην βεβαίως της Χρυσής Αυγής– θα τις ψηφίσουν, αφού κανένας δεν μπορεί να έχει την οποιονδήποτε αναστολή για τις προσθήκες αυτές και την καταδίκη του ναζισμού», συμπληρώνει η ΝΔ.
 
«Η ΝΔ τόνισε από την πρώτη στιγμή ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για το ρατσισμό, ο νόμος δηλαδή 927/1979 του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι επαρκής για την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσιστικής βίας, εκτίμηση η οποία επιβεβαιώθηκε και με το σχετικό πρακτικό της ΚΕΝΕ», 
αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. «Επισημάναμε, επίσης, ότι απαιτούνται μόνον ορισμένες προσθήκες σ’ αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με σκοπό τη συμπλήρωση και επικαιροποίησή του», συμπληρώνεται.

Το απόγευμα έγινε γνωστό πως η πρόταση της ΝΔ κατατέθηκε. Οι βελτιώσεις που φέρνει η ΝΔ στον νόμο Καραμανλή αφορούν, μεταξύ άλλων, κυρώσεις για όσους αρνούνται τα εγκλήματα του Ολοκαυτώματος. 

Ads

«Πόλεμος» ανακοινώσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ 

Πηγές της Ιπποκράτους σχολίαζαν ότι είναι η τρίτη φορά που η Νέα Δημοκρατία αλλάζει άποψη για τη νομοθεσία σχετικά με την καταπολέμηση των φαινομένων ρατσισμού. Μετά το πέρας της διάσκεψης των προέδρων, ο Γιάννης Μανιάτης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι πρώτα θα συζητηθεί η δική μας πρόταση νόμου, η πρόταση που έχουν καταθέσει από κοινού ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά. Άρα, το ερώτημα είναι πώς θα σταθούν τα υπόλοιπα κόμματα στην πρώτη συζήτηση που θα γίνει έναντι της πρότασης που από κοινού έχουμε υποβάλλει τα δύο κόμματα». 

Την ελπίδα να καταλάβει σύντομα η ΝΔ ότι «στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ναζισμού και της ξενοφοβίας δεν αρκούν οι προσθήκες» διατύπωσε η εκπρόσωπος του Κινήματος Φώφη Γεννηματά. «Ας ελπίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αρχίσει να καταλαβαίνει -μετά και από τις αντιδράσεις- ότι είναι μεγάλο πολιτικό και θεσμικό λάθος να μην προωθηθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο», πρόσθεσε.
 
Με τη σειρά της η ΔΗΜΑΡ παρατήρησε πως οι προσθήκες επιβεβαιώνουν ότι «το σχέδιο νόμου για την “καταπολέμηση εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας” ήταν και είναι αναγκαίο και επιβεβλημένο». «Από το “δε χρειάζεται νέος νόμος”, η Ν.Δ. μετακινήθηκε στην κατάθεση “προσθηκών”», ανέφερε η ΔΗΜΑΡ και κάλεσε τη ΝΔ και όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου από υπεύθυνη δημοκρατική θέση, να ψηφίσουν την πρόταση νόμου που κατέθεσε από κοινού με το ΠΑΣΟΚ.
 
Απάντηση με αιχμές έδωσε στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ η ΝΔ. «Η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί πρόταση που ενώνει τη δημοκρατική κοινωνία, όχι πρόταση που έχει συνταγματικά προβλήματα, ενώ μπλέκει κι άλλα ζητήματα και αποπροσανατολίζει», σημειώνει η Νέα Δημοκρατία, σε μία σαφέστατη αιχμή για την κοινή πρόταση του νόμου που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για την καταπολέμηση του ρατσισμού.
 
Αφού επαναλαμβάνει πως το υπάρχον πλαίσιο χρειάζεται μόνο βελτιωτικές προσθήκες για επικαιροποίηση, απαντά στις επικρίσεις που δέχεται λέγοντας πως είναι μεγάλο σφάλμα, «αντί να νομοθετούμε ενωτικά κατά των νεοναζί, να διχάζουμε τον ελληνικό λαό». Υποστήριζει μάλιστα πως είναι φανερό ότι κατατέθηκαν προτάσεις που διχάζουν ακόμα κι εκείνους που τις υποστήριξαν. Αναφερόμενη στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, με τις συνεχιζόμενες τριβές, σημειώνει πως «αυτή η συζήτηση κακώς πήρε τις διαστάσεις που πήρε» και τονίζει πως με την πρότασή της «μπορεί να τελειώσει ο περιττός θόρυβος και να συμπληρωθεί αυτό που χρειάζεται στο νομικό μας σύστημα επί της ουσίας».
 
«Η αντιμετώπιση των νεοναζί απαιτεί υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα, όχι κομματικά παιχνίδια εντυπωσιασμού», καταλήγει.

Για επικοινωνιακούς αντιπερισπασμούς ερασιτεχνικής φύσης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις κινήσεις της ΝΔ, αλλά και των ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που στηρίζουν την κυβέρνηση.
 
«Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, τελώντας υπό μνημονιακή ομηρία, διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι δεν σκοπεύουν να αμφισβητήσουν την κυβερνητική συνοχή, παραδεχόμενοι έτσι το πλήρες στρατηγικό τους αδιέξοδο. Η πρόταση νόμου που από κοινού καταθέτουν τα δύο κόμματα, αλλά και η ξεχωριστή πρόταση νόμου της ΝΔ, όχι μόνο δεν κρύβει τις αντιφάσεις και τα κυβερνητικά αδιέξοδα, αλλά τα αναδεικνύει στο έπακρον». 

Το ΚΚΕ «από την πρώτη στιγμή έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι κάθετα αντίθετο με κάθε σχέδιο ή πρόταση νόμου που ενσωματώνει την αντιδραστική απόφαση – πλαίσιο της ΕΕ, επιβάλλει την υποταγή στην ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων και το ξαναγράψιμο της ιστορίας στα μέτρα των ιμπεριαλιστών, ανοίγει το δρόμο για την ποινικοποίηση των ριζοσπαστικών ιδεών και της λαϊκής πάλης». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το ΚΚΕ θα τοποθετηθεί αναλυτικά επί του συνόλου και των άρθρων των παραπάνω προτάσεων νόμου το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Το παρασκήνιο

Η Νέα Δημοκρατία εξέταζε όπως είχε προαναγγείλει το tvxs.gr, σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για τη συμπλήρωση του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που ανάγεται στο 1979. 

Η πραγματική αιτία πίσω από αυτές τις σκέψεις του Μεγάρου Μαξίμου είναι οι δυσμενείς εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί σε διεθνές επίπεδο για τη στάση του κόμματος του πρωθυπουργού. Το αρνητικό κλίμα οδηγεί το επιτελείο του σε κινήσεις  αποστασιοποίησης από τη Χρυσή Αυγή ώστε να αποκρουστούν επικρίσεις για φλερτ με την ακροδεξιά. Το σημαντικότερο, όμως, είναι η αντίδραση των εβραϊκών οργανώσεων, που έχουν πολύ μεγάλη επιρροή στις ΗΠΑ, όπου θέλει να μεταβεί σύντομα ο Αντώνης Σαμαράς εφόσον προγραμματιστεί συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
 
Άλλωστε, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Σ. Μάλστρομ αποκάλυψε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, δέχθηκε τη διαβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.
 
Διπλωματικές πηγές θεωρούν βέβαιη την άσκηση πιέσεων και από το Βερολίνο, στην εύνοια του οποίου επενδύει ο πρωθυπουργός.
 
Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ κατέθεσαν σήμερα την δική τους πρόταση νόμου, ζητώντας να προωθηθεί άμεσα προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, παρόλο που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ προνήγγειλε ότι θα καταθέσει άλλη πρόταση τη Δευτέρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται μια επεξεργασία των διατάξεων ώστε να καλυφθούν οι ευαισθησίες του ΚΚΕ, με τη φιλοδοξία να διαμορφωθεί μέτωπο της Αριστεράς στο κοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι ο Περισσός δεν δείχνει καμία διάθεση συνεννόησης με την Κουμουνδούρου.

Αντίθετα, η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να υποβάλλει δική του πρόταση νόμου αντί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα κάνει, διευκολύνει την τακτική της ΝΔ που επειδή δεν μπόρεσε να υποβαθμίσει την συζήτηση για το αντιρατσιστικό προσπαθεί να την εκφυλίσει.
 
Γιατί, εφόσον εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, θα πρόκειται για τρεις ξεχωριστές πρωτοβουλίες καμία από τις οποίες δεν διαθέτει ικανή κοινοβουλευτική πλειοψηφία:  θα αποτυπώνονται σε αυτές περισσότερο μικροκομματικές σκοπιμότητες και λιγότερο πολιτική βούληση αντιμετώπισης του εγχώριο νεοναζιστικού φαινομένου.

Ο Μιχαλολιάκος τρίβει ήδη τα χέρια του.

Διαβάστε στο tvxs.gr

Εβραϊκή απογοήτευση για Σαμαρά και αντιρατσιστικό
Αντιρατσιστικό: Ανυποχώρητη η ΝΔ – Με δικό του ν/σ ο ΣΥΡΙΖΑ
Το αντιρατσιστικό, καταλύτης πολιτικών εξελίξεων
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ καταθέτουν μαζί το αντιρατσιστικό Ρουπακιώτη
Στριμώχνουν το Μαξίμου: Ψηφίστε αντιρατσιστικό νόμο τώρα