Επιτυχώς πέρασαν την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress tests) της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής οι 6 ελληνικές τράπεζες. Υπό το δυσμενές σενάριο, ωστόσο, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τις 31 Απριλίου 2011, ο δείκτης βασικών ιδίων κεφαλαίων (core tier 1) των Αγροτική Τράπεζα και Eurobank ήταν χαμηλότερος από το εποπτικό όριο των 5%.

Ads

Στην πανευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του 2011 (EU Wide Stress Testing Exercise of European Banks), που διενεργήθηκε υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) σε συνεργασία με τις εθνικές εποπτικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου, συμμετείχαν συνολικά 91 τράπεζες. Από αυτές, οι 8 απέτυχαν.

Φέτος τα stress test είχαν πιο αυστηρές παραδοχές σε σχέση με τα περυσινά, καθώς το όριο αναφοράς διαμορφώθηκε σε 5% για τους σκοπούς της φετινής άσκησης, έναντι 6% της περσινής άσκησης και δεύτερον, ο ορισμός του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που χρησιμοποιήθηκε στη φετινή άσκηση ήταν αυτός των Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Core Tier 1), έναντι των Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων (Tier 1) της περσινής άσκησης.

Τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του δυσμενούς σεναρίου της άσκησης για τις ελληνικές τράπεζες:

Ads

image

Στη στήλη 1 του πίνακα, ο Δείκτης Core Tier 1 υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη μέτρα που έχουν ληφθεί έως 30.4.2011. Τα μέτρα αυτά αποτελούνται αποκλειστικά από εγκεκριμένες αυξήσεις κεφαλαίων, κρατικές ενισχύσεις και υποχρεωτικά σχέδια αναδιάρθρωσης εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στα αποτελέσματα που παρατίθενται στη στήλη1 δεν λαμβάνονται υπόψη γενικές προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματίσει οι τράπεζες και δράσεις που έλαβαν ή ανακοίνωσαν μετά τις 30 Απριλίου 2011.

Υπό το δυσμενές σενάριο, όταν δεν ληφθούν υπόψη τα πρόσθετα μέτρα, από τις 6 ελληνικές τράπεζες, οι 4 βρίσκονται άνω του ορίου αναφοράς 5% (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Τράπεζα Πειραιώς), η μία βρίσκεται οριακά κάτω του ορίου αναφοράς 5% (EFG Eurobank) και μία βρίσκεταισημαντικά κάτω του ορίου 5% (ΑΤΕbank).

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, στη στήλη 2 δίνεται μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών, καθώς ο Δείκτης Core Tier 1 υπολογίζεται λαμβάνοντας επιπλέον υπόψη:

(α) πρόσθετα μέτρα που ήδη υλοποιούνται ή έχουν δρομολογηθεί (π.χ. πωλήσεις ή απορροφήσεις θυγατρικών εταιριών, έκδοση μετατρέψιμων ομολόγων, αποεπενδύσεις κ.λ.π.), καθώς και
(β) τις γενικές προβλέψεις που έχουν ήδη σχηματιστεί για κάλυψη μελλοντικών ζημιών.

«Τα αποτελέσματα της άσκησης είναι ενθαρρυντικά όσον αφορά την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών μας, οι οποίες ακολουθώντας και τις προτροπές της Τράπεζας της Ελλάδος, προχώρησαν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και δρομολόγησαν επιχειρηματικές κινήσεις με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της θέσης τους, παρά τις δυσκολίες του περιβάλλοντος», αναφέρει σε δήλωσή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος.

«Οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία επιβάλλουν όχι απλώς συνέχιση, αλλά ένταση των προσπαθειών. Η Τράπεζα της Ελλάδος θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τις τράπεζες προς την κατεύθυνση αυτή», προσθέτει ο κ. Προβόπουλος.

Απέτυχαν 8 ευρωπαϊκές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) ανακοίνωσε ότι 8 από τις 90 ευρωπαϊκές τράπεζες σε 21 χώρες απέτυχαν να περάσουν το όριο του 5% που είχε τεθεί για τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CT1R), στο πλαίσιο των ασκήσεων αντοχής (stress tests). Το έλλειμμα κεφαλαίων (CT1) των τραπεζών αυτών ανέρχεται σε 2,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η EBA.

Άλλες 16 τράπεζες εμφάνισαν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ 5% και 6%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, αφού λήφθηκαν υπόψη και οι αυξήσεις κεφαλαίων που έκαναν οι τράπεζες από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2011. Με βάση τους ισολογισμούς των τραπεζών στο τέλος του 2010, αποτύγχαναν 20 τράπεζες να περάσουν το όριο του 5% και το συνολικό έλλειμμα κεφαλαίων ανερχόταν σε 26,8 δις. ευρώ.

Άνοδος για το ευρώ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

Το ευρώ ενισχύθηκε ελαφρά σήμερα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, λίγο αφότου έγινε η αναγγελία των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής στις τράπεζες της ΕΕ. Στις 19:05 ώρα Ελλάδας στη Νέα Υόρκη το ευρώ ανταλλασσόταν προς 1,4172 δολάριο, από 1,4141 δολάριο χθες Πέμπτη στις 24:00 ώρα Ελλάδας.