Τις πέντε μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς Εμπορική) υποβάθμισε σήμερα o oίκος αξιολόγησης Moody’s εξαιτίας, όπως αναφέρει, των αδυναμιών του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και της μακροοικονομικής εικόνας της χώρας η οποία επιδεινώνεται.

Ads

«Η υποβάθμιση της αξιολόγησης προέρχεται από το μακροοικονομικό προφίλ της χώρας που χειροτερεύει και αναμένεται να έχει επίδραση στην ποιότητα του ενεργητικού και στα κέρδη των τραπεζών» τονίζει ο οίκος και προσθέτει πως οι μακροοικονομικές πιέσεις υπήρχαν σε όλη τη διάρκεια του περασμένου χρόνου και αναμένεται να ενταθούν.

Ειδικότερα, μείωσε τη «βαθμολογία» της Εθνικής Τράπεζας σε A2 από A1, της Eurobank σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1, της Alpha Bank σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1 και της Τράπεζας Πειραιώς σε Baa1/Prime-2 από A2/Prime-1.

Επίσης, υποβάθμισε τις αξιολογήσεις καταθέσεων και χρέους της Εμπορικής σε A3/Prime-2 από A2/Prime-1, ως αποτέλεσμα της επαναξιολόγησης της πιστωτικής ενίσχυσης που συνδέεται με τη συστημική υποστήριξη της τράπεζας.

Ads