Σε 5 δις ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ανέρχεται το «ξέπλυμα» χρήματος στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2008, τα οποία επικαλέστηκε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς. Αιχμές Ζορμπά και αποκαλύψεις από το ΣΔΟΕ.

Ads

Μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο κ. Κουσελάς μίλησε για πολιτική βούληση της κυβέρνησης να καταπολεμήσει, όπως είπε, «παρασιτικές νοοτροπίες», ανάμεσα σε άλλα, μέσα από την αναβάθμιση της αρμόδιας Επιτροπής, τη συμμόρφωση της χώρας με τις αντίστοιχες διεθνείς συστάσεις ή την ανάρτηση όλων των αποφάσεων του Δημοσίου στο Διαδίκτυο.

Προηγήθηκαν εισηγήσεις όπως αυτή του πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, Γιώργου Ζορμπά, ο οποίος επανέλαβε αιτιάσεις αναφορικά με την υποστελέχωση των αρμόδιων θεσμών και την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής τους. Ο ίδιος, άλλωστε, εξέφρασε την αντίθεσή του σε ρυθμίσεις όπως η η κατά καιρούς νομιμοποίηση αυθαιρέτων, η περαίωση φορολογικών υποχρεώσεων αλλά και ο επαναπατρισμός κεφαλαίων, μιλώντας για διάταξη που αποτελεί «αντισυνταγματική αμνηστία σε φορολογικά αδικήματα».

Ο κ. Ζορμπάς στάθηκε ιδιαίτερα στις καθυστερήσεις κατά την απονομή δικαιοσύνης, ανέφερε ότι «η Αττική θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 3 πρωτοδικεία», και μίλησε για «χρονίζουσα ανακριτική διαδικασία στις υποθέσεις της Siemens και των δομημένων ομολόγων». Επίσης, έκανε λόγο για μοναχούς οι οποίοι «φιλοδόξησαν να μεταβάλουν τη Μονή τους σε κερδοφόρα επιχείρηση», με τη συνδρομή δικαστικών, συμβολαιογράφων, δικηγόρων και πολλών άλλων, αλλά και για έλλειψη διαφάνειας σε συναλλαγές των ΟΤΑ, των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων.

Ads

Άλλωστε, ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, Ιωάννης Καπελέρης, έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα:

– Τέσσερις γιατροί οι οποίοι έκαναν εισαγωγές σκευάσματος από το εξωτερικό. Αγόραζα το σκεύασμα 180 ευρώ, και το υπερτιμολογούνσαν στη συνέχεια ο διαθέτοντας το στον ΟΠΑΔ έναντι 2.943 ευρώ! Η ζημιά για το Δημόσιο ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ.

– Υπόθεση εικονικών παραστατικών στον ΟΠΑΔ με ζημία 4 εκατ. ευρώ. Αασφαλισμένοι χρεώνονταν με θεραπείες χωρίς να έχουν ουδέποτε υποβληθεί σε αυτές.

– «Συνεργασία» γιατρών με νοσοκομείο για εισαγωγές εμφυτευμάτων με ζημία 37 εκατ. ευρώ.

– Συναλλαγές για προμήθεια βηματοδοτών που με υπερτιμολογήσεις οδήγησαν σε ζημία του Δημοσίου κατά 25 εκατ. ευρώ.

– Εικονικές συνταγογραφήσεις γιατρών του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία παρέθεσε ο πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Κώστας Μπακούρης, το 11% των εγκληματικών οικονομικών πράξεων στην Ελλάδα αφορά τραπεζικές συναλλαγές. Πάνω από 1 τρις δολάρια σπαταλιέται παγκοσμίως σε δωροδοκίες.