Κριτική στις Θέσεις για το 19ο συνέδριο του ΚΚΕ και στην ηγεσία του κόμματος άσκησαν αρθρογράφοι στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου μέσω των στηλών του 2ου τεύχους (2/2013) του θεωρητικού – κομματικού περιοδικού ΚΟΜΕΠ, σύμφωνα με αποσπάσματα που μεταφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Ads

 
Αδυναμία απάντησης
 
Ο Θ. Κανιάρης αναφέρει στο άρθρο του ότι «το κόμμα βρίσκεται σήμερα σε βαθιά κρίση η οποία είναι απόρροια ης στρατηγικής επιλογής του 18ου συνεδρίου». Ο ίδιος θεωρεί ότι το κόμμα βρέθηκε παντελώς απροετοίμαστο και ανέτοιμο να παρέμβει σε αυτή την κρίσιμη πολιτικά περίοδο. «Η ηγεσία του κόμματος προέβαλλε μονότονα τη διέξοδο της λαϊκής εξουσίας η οποία όμως δεν απαντούσε στα προβλήματα του σήμερα», γράφει περνώντας στην κριτική προς την γενική γραμματέα του κόμματος.
 
«Στραφήκαμε στους ψηφοφόρους και τους ζητήσαμε να ψηφίσουν ΚΚΕ για να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση όταν αυτοί ζητούσαν απεγνωσμένα να μπούμε μπροστά στις εξελίξεις», γράφει χαρακτηριστικά κατακρίνοντας την επίρριψη ευθυνών στους ψηφοφόρους για τα χαμηλά ποσοστά του κόμματος στις εκλογές. Κατά τον ίδιο το συνέδριο «θα πρέπει να αναζητήσει πολιτικές ευθύνες και να αποδώσει πολιτικές ευθύνες».
 
Αστικά κοινοβούλια και κυβερνήσεις
 
«Δεν είναι κατανοητό», όπως γράφει η Αννέκε Ιωαννάτου, «γιατί το ΚΚΕ συμμετέχει σε αστικά κοινοβούλια ενώ δεν θέλει να συμμετέχει σε αστικές κυβερνήσεις». Κατά την αρθρογράφο πρέπει το κόμμα να δει σε μεγαλύτερο βάθος την κατάσταση και να μην μένει στην δικαιολογία ότι «ο κόσμος δεν έχει ωριμάσει πολιτικά». 
 
Σεχταρισμός;
 
Ο Γ.Μ. Σαρηγιάννης αναρωτιέται στο άρθρο του, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Εφ.Συν., εάν το «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας» στην πολιτική γλώσσα «είναι αυτό που λέγεται σεχταρισμός».
 
«Τα απορρίψαμε όλα, τα λοιδορήσαμε, τα χαρακτηρίσαμε ασφαλίτικα, και μείναμε σε κοινωνική απομόνωση που εκφράστηκε στις εκλογές», γράφει προσθέτοντας ότι «από την 38χρονη κομματική μου εμπειρία πιστεύω ότι από την στιγμή που ο Δημοκρατικός Συγκεντρωτισμός γίνεται μόνο Συγκεντρωτισμός, έχουν ανοίξει οι πόρτες σε κάθε καιροσκόπο ή και προδότη».
 
Επαναστατική κατάσταση
 
Ο Τ. Κλάδης  καλεί το κόμμα να προετοιμάζεται για επαναστατική κατάσταση. Συγκεκριμένα γράφει: «Ο άνεργος πληθυσμός θα καταστεί μια κρίσιμη μάζα για την δυνατότητα και ικανότητα του ΚΚΕ και της εργατικής πρωτοπορίας να μετατρέψουν την οικονομική κρίση σε κρίση ικανότητας της αστικής τάξης να ελέγχει την οικονομική και πολιτική εξουσία – να περάσουμε δηλαδή σε επαναστατική κατάσταση».