Ads

Ξεπερνά τα οκτώ χιλιάδες στρέμματα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η έκταση που αποτεφρώθηκε κατά τη χθεσινή πυρκαγιά στη χαράδρα μεταξύ Καπανδριτίου και Βαρνάβα. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν υπάρχουν πλέον ενεργά μέτωπα και οι δυνάμεις πυρόσβεσης, που βρίσκονται στην περιοχή, αντιμετωπίζουν εναπομείνασες μικροεστίες. Κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες της ΒΑ Αττικής καταγγέλλουν εμπρησμό, ενώ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με σκοπό να εντοπισθούν τα αίτια των πυρκαγιών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι φλόγες απείλησαν αρκετές κατοικίες, οι οποίες σώθηκαν χάρη στις προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων. Από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής αναφέρθηκε, έως στιγμής, η αποτέφρωση ενός ξενώνα 40 τ.μ. Η τελευταία αναζωπύρωση σημειώθηκε στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, αλλά αντιμετωπίσθηκε άμεσα από τις επίγειες δυνάμεις και τους άνδρες της ΕΜΑΚ.

Το πρωί, τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού σε όλη την έκταση που κάλυψε η πυρκαγιά. Στο έδαφος, εξάλλου, επιχειρούσαν 327 πυροσβέστες και 61 οχήματα, 122 στρατιώτες, 22 υδροφόρες των δήμων, 20 υδροφόρες της πολιτικής προστασίας και μεγάλος αριθμών εθελοντών. Τις πρώτες πρωινές ώρες παρατηρήθηκε ένταση ανέμου, γεγονός που κρατά τις δυνάμεις πυρόσβεσης στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Ads

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με σκοπό να εντοπισθούν τα αίτια των πυρκαγιών (7 στην Αττική, 45 συνολικά στην επικράτεια) διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου. Την έρευνα ανέλαβε να διενεργήσει ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Δημήτρης Γκύζης. Έχουν κληθεί, εξάλλου, εμπειρογνώμονες να εξετάσουν κολόνα της ΔΕΗ μέσης τάσης με μετασχηματιστή, που βρέθηκε πεσμένη στο σημείο απ΄όπου ξεκίνησε η φωτιά, στην περιοχή μεταξύ Μικροχωρίου και Αγκόνας.

Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στην ευρύτερη περιοχή που εκτείνεται από τον Κάλαμο έως το Βαρνάβα και το Καπανδρίτι, περιορίστηκε τη νύχτα του Σαββάτου μόνο σε σημείο βόρεια του Βαρνάβα.

Συνολικά, το Σάββατο επιχείρησαν 100 πυροσβέστες, 32 οχήματα, 12 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα, 14 υδροφόρες και μια ομάδα εθελοντών. «Kατά τη διάρκεια της 17ης Ιουλίου, στο πλαίσιο της εφαρμογής του σχεδίου «Δευκαλίων», διατέθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις επίγεια τμήματα, εναέρια μέσα και οχήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που βρίσκονται σε εξέλιξ», ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Απειλήθηκαν και εκκενώθηκαν το μοναστήρι Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, καθώς και οι οικισμοί Ρουμελιώτικα, Αϊ Γιάννης και Κολιγιώργα. Φλόγες βρίσκονταν σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το στρατόπεδο Βαρνάβα. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εφαρμόστηκαν στο δρόμο Βαρνάβα – Καπανδριτίου. Σε διακοπές ρεύματος, στην ευρύτερη περιοχή, προχώρησε για λόγους ασφαλείας η ΔΕΗ.

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στο Λαύριο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι και στην πευκόφυτη περιοχή Πούντα Ζέζα στο Λαύριο, η οποία τέθηκε υπό έλεγχο. Η πυρκαγιά έφτασε στους οικισμούς Άγιος Γεράσιμος και Πασάς. Στον οικισμό Πασάς, οι φλόγες μπήκαν και σε ακατοίκητο σπίτι. Στην περιοχή υπάρχουν παιδικές κατασκηνώσεις, οι οποίες εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους, όπως και ένα κοντινό κάμπινγκ. Λόγω της πυρκαγιάς, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στο 54ο χλμ. της οδού Αθηνών – Σουνίου. Στο έργο της κατάσβεσης συμμετείχαν 15 οχήματα της πυροσβεστικής με 45 άνδρες, τέσσερα καναντέρ και δύο ελικόπτερα.

Και στην υπόλοιπη χώρα

Συνολικά, 45 πυρκαγιές -εκ των οποίων 7 στην Αττική- ξέσπασαν σε ολόκληρη τη χώρα. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και στα όρια των νομών Λακωνίας – Μεσσηνίας, στον Άγιο Νίκωνα Μάνης. Η πυρκαγιά έκαιγε αγροτική και δασική έκταση και στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Αρεόπολη και την Καλαμάτα. Δύο αεροσκάφη Πετζετέλ από το αεροδρόμιο της Τρίπολης επιχείρησαν από αέρος.

Φωτιά είχε εκδηλωθεί και σε περιοχή του όρους Δίρφυ στην Εύβοια, όμως δεν απείλησε κατοικημένη περιοχή. Αντιμετωπίστηκε πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί νωρίτερα στο Άνω Σούλι Μαραθώνα.

Κριτική από τη… διδαγμένη ΝΔ

«Το πρώτο μελτέμι του καλοκαιριού ήταν αρκετό για να σκορπίσει τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, τόσο στις πολλαπλές ερωτήσεις μας στη Βουλή, όσο και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, για ετοιμότητα των μηχανισμών πυρόσβεσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση την οποία εξέδωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος πρόσθεσε:

«Τα προβλήματα που αφορούν τον συντονισμό και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση της σημερινής καταστροφικής πυρκαγιάς στη Βόρεια Αττική είναι προφανή. Όπως προφανές είναι ότι αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με πλειοδοσία λαϊκισμού στις υστερικές αντιπολιτευτικές φωνές του ΠΑΣΟΚ, πέρσι, για την πυρκαγιά στην ίδια περιοχή.

Η ΝΔ, έχοντας διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, προσφέρει και πάλι τη συνεργασία της για τη δημιουργία ενός θεσμικού και επιχειρησιακού πλαισίου που θα έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει ανθρώπινες ζωές και φυσικό περιβάλλον. Δηλαδή, τελικά, την ποιότητα ζωής και το μέλλον των Ελλήνων πολιτών».