Έλλειμμα 1,028 δισ. ευρώ παρουσίασε ο κρατικός προϋπολογισμός το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2011, καταγράφοντας αύξηση κατά 9% έναντι του ελλείμματος 944 εκατ. ευρώ που παρουσίαζε το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Σημειώνεται ότι στον προϋπολογισμό του 2011 προβλέπεται μείωση του ελλείμματος σε ετήσια βάση το κατά 3,9%.

Ads

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 7.943 εκ. € και εμφανίζουν μείωση κατά 9,2% ενώ στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξηση τους σε ετήσια βάση 8,5%.

Το υπουργείο αναφέρει ότι η μείωση των εσόδων οφείλεται, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο, αφού φέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών, στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 99 εκατ. ευρώ αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο τρέχον δίμηνο.

Σχετικά με τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, αυτές είναι αυξημένες κατά 3,3% ενώ στον προϋπολογισμό προβλέπεται αύξησή τους σε ετήσια βάση κατά 6,6%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 351 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση νοσηλευτικών ιδρυμάτων προκειμένου να εξοφληθούν παλαιές οφειλές τους, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 0,1% και οι τόκοι κατά 1,3 %. Οι δαπάνες τακτικού Προϋπολογισμού παραμένουν χαμηλότερες κατά 300 εκ. ευρώ περίπου από τις μηνιαίες προβλέψεις του Προϋπολογισμού. Τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν αύξηση 356,4% και οι δαπάνες μείωση 67,9%.

Ads

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας.

«Η κατάρρευση του προϋπολογισμού του 2011 το α΄ δίμηνο υπογραμμίζει το πλήρες ναυάγιο και την απόλυτη χρεοκοπία των επιλογών κυβέρνησης-τρόικας, ενώ είναι ένα πρόσθετο σημαντικό στοιχείο που καταδεικνύει ότι η οικονομία βαδίζει στην κατάρρευση και η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν την άβυσσο. Αυτά άλλωστε επιβεβαιώνουν τόσο η αναβολή της προγραμματισμένης έκδοσης εντόκων γραμματίων του δημοσίου όσο και η αναβολή ανακοίνωσης των στοιχείων για το ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου! Κυβέρνηση και οικονομία μέρα με τη μέρα παραλύουν και αποσυντίθενται και καθιστούν επιτακτική ανάγκη επιβίωσης της χώρας και του λαού μια μεγάλη δημοκρατική προοδευτική και σοσιαλιστική ανατροπή», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Το πρωί ρωτήσαμε την Κυβέρνηση γιατί έκρυβε τα προσωρινά στοιχεία του προϋπολογισμού. Τώρα καταλάβαμε το γιατί. Πλήρης εκτροχιασμός. Είναι η πρώτη φορά από την υλοποίηση του Μνημονίου που το έλλειμμα είναι υψηλότερο από το αντίστοιχο διάστημα που συγκρίνεται. Συγκεκριμένα, αντί να μειωθεί κατά 3,9%, εκτινάχθηκε κατά 9%. Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει χάσει την μπάλα. Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης παραπαίει και παρουσιάζει εικόνα διάλυσης και επικίνδυνης ανεπάρκειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο η θετική πορεία του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, καθώς υπήρξε νέα αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και μείωση των εισαγωγών, η οποία αποδίδεται και στον περιορισμό της καταναλωτικής ζήτησης. Η συνολική αξία των εξαγωγών χωρίς τα πετρελαιοειδή ανήλθε στο ποσό των 1.141,0 εκατ. ευρώ έναντι 907 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 25,8%. Με τα πετρελαιοειδή η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε στο ποσό των 1.388,8 εκατ. ευρώ έναντι 992,9 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2010, παρουσιάζοντας αύξηση 39,9%.

Η συνολική αξία των εισαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, τον Ιανουάριο 2011 ανήλθε στο ποσό των 2.627,6 εκατ. ευρώ έναντι 3.052,2 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2010, παρουσιάζοντας μείωση 13,9%, ενώ συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, ανήλθε στο ποσό των 3.676,9 εκατ. ευρώ έναντι 3.875,6 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2010.

Σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ μεγάλη πτώση καταγράφηκε στον κύκλο εργασιών στον τομέα των μεταφορών της χώρας το τελευταίο τρίμηνο του 2010, με τα «σκήπτρα» να έχουν οι δραστηριότητες των ταξιδιωτικών πρακτορείων, γραφείων οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων, όπου η μείωση του τζίρου ανήλθε σε 40,8%.