Παρερμηνεύτηκε, υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, η απάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Όλι Ρεν, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται αναθεώρηση του συστήματος ελάχιστου μισθού και το 2014 για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Εξαπολύοντας νέα επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει ότι ο κ. Ρεν αναφέρεται ξεκάθαρα σε «αναθεώρηση» και όχι σε μείωση του κατώτατου μισθού «που δήθεν έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο μνημόνιο». 

Ads

Οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα αποτελούν ουσιαστικά απάντηση σε εκείνες του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα την απάντηση του επιτρόπου για θέματα οικονομίας Όλι Ρεν σε σχετικές ερωτήσεις του ίδιου και του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κ. Πουπάκη. Σημειώνεται πως η απάντηση Ρεν έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Γ.Μέργου ότι πρέπει να μειωθεί κι άλλο ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, η οποία προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις και διαψεύσεις εκ μέρους των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, φέροντας παράλληλα αναστάτωση στο Μαξίμου.
 
Όπως ανέφερε με πολύ κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Ρεν, «αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014 με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» και συνεχίζει, τονίζοντας ότι«οι κοινωνικοί εταίροι  θα συμμετάσχουν (!!) σε αυτήν την αναθεώρηση».

«Είμαστε μπροστά σε άλλη μια ακραία υποκρισία των κυβερνητικών συνεταίρων που μάταια προσπαθούν να κρύψουν από τον ελληνικό λαό ότι έχουν δεσμευθεί από το Μνημόνιο, να μειώσουν κι άλλο τον κατώτερο μισθό, γεγονός που ασφαλώς θα συμπαρασύρει σε μείωση όλους τους μισθούς στην Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Χουντής.
 
«Όπως προκύπτει από την απάντηση Ρεν, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ρητά ότι για το 2014 θα μειώσει τον κατώτατο μισθό. Αυτό μπορεί να γίνει, καθώς από 1η Απριλίου του 2013 ο κατώτατος μισθός, θα ορίζεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ανεξάρτητα από το αν θα συμφωνήσουν ή όχι οι κοινωνικοί εταίροι. Να μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας (Όλι Ρέν, Πολ Τόμσεν και Γιοργκ Άσμουσεν) σε σχετική προφορική μου ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο στις 27/3/2012, (https://www.chountis.gr/index.php?page=text&CategoryId=&id=1761) ρητά απάντησαν ότι στόχος είναι να φτάσουμε σε μισθούς επιπέδου Βουλγαρίας» τονίζει ο κ. Χουντής.

Η απάντηση Στουρνάρα
 
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τις παραπάνω δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για άσχημο παιχνίδι στις πλάτες του ελληνικού λαού με το θέμα του κατώτατου μισθού. Διαψεύδοντας κατηγορηματικά τις δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι η απάντηση του επιτρόπου αναφέρεται ξεκάθαρα σε «αναθεώρηση» και όχι σε μείωση του κατώτατου μισθού που δήθεν έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο μνημόνιο.
 
«Αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους εταίρους μας, και διαφαίνεται από την απάντηση του κ. Ρεν», επισημαίνει ο υπουργός, «είναι ότι θα προχωρήσουμε σε βελτίωση του συστήματος με στόχο να γίνει αυτό πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας».
 
Ο κ. Στουρνάρας υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση, ήδη από το Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους (ν.4046/2012), να διαμορφώσει ένα νέο μηχανισμό καθορισμού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο και τονίζει πως «ο νέος μηχανισμός, συμβαδίζοντας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα παρέχει στο κράτος αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των κατώτατων αμοιβών στην οικονομία, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους».
 
Ο κ. Ρεν δεν είπε τίποτε καινούριο, απλά επανέλαβε στην απάντησή του, όλο το πλαίσιο λειτουργίας και εφαρμογής του μηχανισμού του κατώτατου μισθού, όπως αυτό προβλέπεται, και είναι ήδη γνωστό, από τη συμφωνία, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών και για μία ακόμη φορά επαναλαμβάνει ότι  ο κατώτατος μισθός δεν πρόκειται να μειωθεί περαιτέρω. «Λυπούμαστε εάν αυτό χαλάει τα σχέδια και τις προσδοκίες ορισμένων», καταλήγει.

Ads

Ολόκληρη η απάντηση Ρεν
 
«Η προώθηση του διαλόγου μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων αποτελεί στόχο της τόσο της Ένωσης όσο και των κρατών μελών και το δικαίωμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων προβλέπεται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον οποίο έχει δεσμευτεί να τηρεί η Επιτροπή.
 
Οι τρέχουσες μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις μισθολογικές διαπραγματεύσεις είναι το αποτέλεσμα των ειδικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα και της ανάγκης για καλύτερη εναρμόνιση των μισθών με την οικονομική δραστηριότητα με στόχο την αναχαίτιση και τη μείωση της πολύ μεγάλης ανεργίας και το ξεπέρασμα της ύφεσης.
 
Ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων όσον αφορά τον καθορισμό του κατώτατου νόμιμου μισθού καθορίζεται ρητά στο θεσμικό πλαίσιο που τίθεται τώρα σε ισχύ. Ο καθορισμός των διαδικασιών ως προς αυτό επαφίεται στον Έλληνα νομοθέτη και στην πρακτική που θα διαμορφωθεί στη συνέχεια. Αναθεώρηση του συστήματος όσον αφορά τον ελάχιστο μισθό προβλέπεται για το 2014, με στόχο να βελτιωθεί και να γίνει πιο αποτελεσματικό όσον αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετάσχουν σε αυτήν την αναθεώρηση.
 
Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο κατώτατος νόμιμος μισθός είναι σύμφωνος με το κεκτημένο της ΕΕ  καθώς και με το άρθρο  28 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ [1], υπό τον όρο ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα συμμετέχουν δεόντως στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Αυτό αποδεικνύει άλλωστε η πρακτική που ακολουθείται σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ.
 
Όσον αφορά τις συμβάσεις της ΔΟΕ, τα μνημόνια συμφωνίας προβλέπουν ότι οι μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους βασικούς κανόνες εργασίας».

[1]        Το άρθρο 28 του χάρτη προβλέπει ότι «οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, ή οι αντίστοιχες οργανώσεις τους, έχουν, σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές, δικαίωμα να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στα ενδεδειγμένα επίπεδα. Σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 1 του Χάρτη επιτρέπονται περιορισμοί των δικαιωμάτων που προβλέπει ο Χάρτης, τηρουμένης της αρχής της αναλογικότητας, «εφόσον είναι αναγκαίοι και ανταποκρίνονται πραγματικά σε στόχους γενικού ενδιαφέροντος που αναγνωρίζει η Ένωση ή στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρίτων».