Συνέντευξη παραχώρησε στο ραδιόφωνο του οικονομικού πρακτορείο Bloomberg από στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται για τη συμμετοχή του στο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο Capital Link o Έλληνας υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, μιλώντας για τις προσπάθειες προσέλκυσης ξένων επενδυτών.

Ads

Ο κ. Παμπούκης αναφέρθηκε στην κρίση με την οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη η χώρα μας – αλλά και ολόκληρη η ευρωζώνη – υπογραμμίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί τον τελευταίο χρόνο από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας και κυρίως την προσέλκυση επενδύσεων.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός αναφέρθηκε και γενικότερα στη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και τον κόσμο, εξαίροντας τη συμβολή της χώρας μας στη διαμόρφωση της ταυτότητας της Ευρώπης, αλλά και τις πολύ μεγάλες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί – και εξακολουθούν να καταβάλλονται – για την εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Πρόκειται – τόνισε ο κ. Παμπούκης– για προσπάθειες που έχουν ήδη αποφέρει αποτελέσματα, καθώς η μείωση του ελλείμματος που επιτεύχθηκε στη χώρα μας μέσα σε ένα χρόνο είναι φαινόμενο μοναδικό. Η γεωγραφική μας θέση είναι πλεονέκτημα είπε αναφερόμενος ειδικότερα στις φιλικές σχέσεις Ελλάδας – Κίνας, πρόσθεσε δε ότι για την τελευταία – η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα – αποτελεί μία πόρτα για την Ευρώπη.

Ads

Ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την προσέλκυση επενδύσεων και από τη Μέση Ανατολή (Ντουμπάϊ, Μπαχρέϊν κλπ) σημειώνοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα οικονομικό κέντρο στην περιοχή. Αυτή τη στιγμή αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά χρειάζεται ένα οικονομικό κέντρο στην περιοχή και γιατί να μην είναι η Ελλάδα αυτό, είπε.

Την εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές παρουσιάζει ο Γ. Παπανδρέου

Την εθνική στρατηγική για τις εξαγωγές παρουσιάζει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, σε εκδήλωση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Κατά την εκδήλωση που έχει ως θέμα: «Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές – Ελλάδα της Εξωστρέφειας» θα παρουσιαστεί ο οδηγός του προγράμματος για την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, το οποίο παρέχει κεφάλαια του ΕΣΠΑ ύψους 30 εκατ. ευρώ απευθείας στις επιχειρήσεις, χωρίς τραπεζική διαμεσολάβηση.

Το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί προπομπό του Ταμείου Εξωστρέφειας, στο οποίο η κρατική συμμετοχή θα αγγίξει περίπου τα 70 εκατ. ευρώ μέσα στο επόμενο έτος και το κεφάλαιό του αναμένεται να πολλαπλασιαστεί με τη συμμετοχή των τραπεζών, στο πλαίσιο του Εθνικού Ταμείου για την Επιχειρηματικότητα και την Ανάπτυξη (ΕΤΕΑΝ).

Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένεται να αναφερθεί στο στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στο 10% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 και στο 16% μέχρι το 2014 και να ανακοινώσει μεταξύ άλλων τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕ και του ΟΑΕΠ με βάση τις διεθνείς πρακτικές καθώς και τη βελτίωση του μηχανισμού πιστοποίησης, η οποία θα σηματοδοτεί τη στροφή στην ποιότητα και θα δώσει στα ελληνικά προϊόντα συγκριτικό πλεονέκτημα.