Μετά τη μήνυση που κατέθεσε τις προηγούμενες ημέρες το πρώην στέλεχος της ΝΔ, Θ. Καζαντζίδης, κατά των Κ. Καραμανλή, Δ. Αβραμόπουλου και Γ. Παπαθανασίου για έκδοση ψευδών στοιχείων, ακολουθεί μία ακόμα. Αυτή τη φορά ένας οικονομολόγος μηνύει τη γαλάζια διακυβέρνηση για τα greek statistics. Παράλληλα, Εφραίμ και Αρσένιος «καρφώνουν» τη ΝΔ για το Βατοπέδι. Ο πρώτος κάνοντας γνωστό ότι η συνάντηση του 2006 έγινε με πρωτοβουλία Καραμανλή και ο δεύτερος κατηγορώντας τον Τσιτουρίδη ότι λέει ψέματα και παρουσιάζοντας επιστολή με την υπογραφή του. Ολα αυτά ενώ στα βάθος του γκρίζου ορίζοντα αρχίζουν να εμφανίζονται προανακριτικές επιτροπές που θα εξετάσουν τις ποινικές ευθύνες στελεχών των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ads

Η δεύτερη μήνυση

Η μήνυση του Θ. Καζαντζίδη κατά των «γαλάζιων» πολιτικών αφορά την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων προς τα όργανα της Ε.Ε. σχετικά με το ύψος των χρεών των δημόσιων νοσοκομείων. Το παράδειγμα του ακολουθεί ο οικονομολόγος και σύμβουλος επενδύσεων Ιωάννης Σιάτρας. Ο κ. Σιάτρας προσέφυγε στη δικαιοσύνη κατά των οικονομικών… έργων των κυβερνήσεων Καραμανλή, επικαλούμενος αδιάσειστα ντοκουμέντα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής». Συγκεκριμένα, ο οικονομολόγος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα που φέρεται να έχουν διαπραχθεί στην υπόθεση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αναφορά «φωτογραφίζει» τον Γ. Αλογοσκούφη, τον τότε διευθυντή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσία κ. Κοντοπυράκη, και την αναπόφευκτη μακρά σειρά υπηρεσιακών παραγόντων. Ο κ. Σιάτρας επικαλείται στοιχεία από έκθεση της Eurostat που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές Ιανουαρίου.

Ads

Αλληκαρφώματα για το Βατοπέδι

Την ίδια στιγμή, πρωταγωνιστές ενός δεύτερου σκανδάλου, εκείνο του Βατοπεδίου, αποκαλύπτουν την εμπλοκή της Νέας Δημοκρατίας. Σε συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», ο Εφραίμ αναφέρει ότι με πρωτοβουλία του Κ. Καραμανλή έγινε η επίμαχη επίσκεψη το 2006 στο Άγιον Όρος, αν και επιμένει ότι το αντικείμενο των τότε συνομιλιών ήταν μόνο η δημιουργία του Ιδρύματος Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς. Αποφεύγει ωστόσο να συνδέσει την εγκατάσταση του ιδρύματος στο ολυμπιακό ακίνητο, παρότι φαίνεται ότι από το 2006 υπήρχε σχέδιο για το ίδρυμα, κάτι που γνώριζε και ο τότε πρωθυπουργός.

Ακόμα, δηλώνει ότι σύρθηκαν στις ανταλλαγές «από την προηγούμενη κυβέρνηση» και αποδίδει αυτή τη στάση στις αντιδράσεις των τοπικών φορέων και γι αυτό, τονίζει, τα ακίνητα της Ξάνθης εξαιρέθηκαν από τις ανταλλαγές.

Από την πλευρά του, ο δεύτερος άνθρωπος-κλειδί στην υπόθεση του Βατοπεδίου, ο Αρσένιος, σε συνέντευξή του στη Realnews βάζει στο στόχαστρο τον Σάββα Τσιτουρίδη ως υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κατηγορώντας τον ότι «αυτοδιαψεύδεται» όταν υποστηρίζει ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση και δίνει στη δημοσιότητα επιστολή που φέρει την υπογραφή του.

Στο συγκεκριμένο έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα, το οποίο στέλνει ο Εφραίμ στον Τσιτουρίδη, υπάρχει ιδιόχειρη σημείωση του τελευταίου προς τον γ.γ. του υπουργείου Θ. Αληφακιώτη, η οποία λέει: «Να προχωρήσουμε στη διευθέτηση του θέματος». Στην τελευταία σελίδα, ο κ. Αληφακιώτης σημειώνει τις προϋποθέσεις για να υπογραφεί η σύμβαση. Στην εξεταστική σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός κατέθεσε ότι η συγκεκριμένη επιστολή «δεν ήταν ούτε απόρρητη ούτε εμπιστευτική, αλλά διαδικαστική, όπως προβλέπει η νομοθεσία».

Και στον ορίζοντα προανακριτικές επιτροπές

Τα νεοδημοκρατικά συντροφικά μαχαιρώματα, οφείλονται στις εξελίξεις στις εξεταστικές επιτροπές που διερευνούν τα διάφορα σκάνδαλα. Από την «δεύτερη ανάγνωση» των ντοκουμέντων και των καταθέσεων στην υπόθεση του Βατοπεδίου προκύπτουν σαφώς ευθύνες υπουργών της ΝΔ και θεωρείται πολύ πιθανή η διερεύνηση των ποινικών τους ευθυνών με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Η διερεύνηση της υπόθεσης Siemens δεν έχει προχωρήσει τόσο, πέρα από το γεγονός ότι πολλά από τα ίχνη των ενόχων έχουν σβηστεί τα χρόνια που μεσολάβησαν από το ξέσπασμα του σκανδάλου μέχρι σήμερα. Μετά όμως από μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, που ασχολήθηκε και με την ικανοποίηση του παλλαϊκού αιτήματος για κάθαρση, διοχετεύθηκε στον τύπο ότι η αρμόδια εξεταστική επιτροπή μελετά την λύση “4+4” , δηλαδή τον εντοπισμό ευθυνών σε 4 στελέχη του ΠΑΣΟΚ και άλλα τόσα της ΝΔ.

Η διαρροή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Εξεταστικής για την Siemens που διέψευσε ότι έχει καταλήξει σε συμπεράσματα. Εκτιμάται όμως ότι η κυβέρνηση θα ευνοούσε την απόδοση ευθυνών σε κάποια “καμμένα” στελέχη (Τσουκάτος, Μαντέλης) του ΠΑΣΟΚ, εξασφαλίζοντας την συναίνεση της ηγεσίας της ΝΔ μέσα την παράλληλη στοχοποίηση στελεχών και πρώην υπουργών που πρόσκεινται στην κυρία Μπακογιάννη. Δεν είναι τυχαίο ότι, την επόμενη μέρα της διαρροής, ο “φιλομπακογιαννικός” πρώην αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Χ. Μαρκογιάννάκης απείλησε ανοιχτά ότι, αν συμπεριληφθεί στους κατηγορούμενους για μια προανακριτική που πιθανότατα θα συσταθεί, θα ανοίξει το στόμα του προκαλώντας σεισμό: «Θέλω να πιστεύω πως η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής θα λειτουργήσει αντικειμενικά και δεν θα εκτελέσει διατεταγμένη υπηρεσία. Εάν διαπιστώσω κάτι τέτοιο, ο σεισμός θα είναι… 30 ρίχτερ και έχω τη δυνατότητα να τα δημιουργήσω αυτά τα ρίχτερ».

Στη Δικαιοσύνη οι υποθέσεις κακοδιαχείρισης

Μετά τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου σχετικά με την αγορά κουρτινών ύψους 28.000 ευρώ επί διακυβέρνησης ΝΔ, ο Κυριακάτικος Τύπος αναφέρει ότι το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει να στείλει στη Δικαιοσύνη τις υποθέσεις κακοδιαχείρισης υπουργών των κυβερνήσεων της ΝΔ, ενώ τουλάχιστον δέκα πολιτικοί βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ.

Κυβερνητικές πηγές που επικαλείται «Το Βήμα της Κυριακής» εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα αποκαλύψει τις υποθέσεις κακοδιαχείρισης υπουργών των κυβερνήσεων της ΝΔ (2004-2009) στέλνοντας τα πρώτα στοιχεία στη Δικαιοσύνη τον Ιούνιο, όταν αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της η Εξεταστική για την οικονομία.

Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει ότι, από τα στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί ή θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες, είναι σαφές και ποιοι υπουργοί θα κληθούν να αιτιολογήσουν τα κονδύλια που υπέγραψαν: οι πρώην υπουργοί Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, Γ.Παπαθανασίου, ο πρώην υπουργός Τουρισμού Κ.Μαρκόπουλος, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε αντιπαράθεση με την νυν υπουργό, οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Μπασιάκος και Σ.Χατζηγάκης, οι πρώην υπουργοί Παιδείας Α.Σπηλιωτόπουλος και Ευρ.Στυλιανίδης και οι Μ.Λιάπης και Γ.Βουλγαράκης.

Σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα», τουλάχιστον δέκα πολιτικοί μπαίνουν και στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, καθώς τα «πόθεν έσχες» που κατέθεσαν τα προηγούμενα χρόνια στη Βουλή δείχνουν μεγάλη αύξηση της περιουσιακής κατάστασης και των εισοδημάτων τους.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως πρόκειται για τους πρώην και νυν βουλευτές Γιώργο Βουλγαράκη, Μιχάλη Λιάπη, Γιώργος Αλογοσκούφη, Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, Άρη Σπηλιωτόπουλο, Ευάγγελο Μπασιάκο, Πέτρο Δούκα, Θεόδωρο Ρουσόπουλο κ.α. Όσο αφορά στον τέως υπουργό επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας κ. Βουλγαράκη, η εφημερίδα σημειώνει ότι ο έλεγχος έχει ξεκινήσει ήδη.

Παράλληλα, δημοσίευμα του «Βήματος» αναφέρει ότι στη Δικαιοσύνη θα αποσταλλούν και οι συμπληρωματικές συμβάσεις που υπέγραψε για δημόσια έργα η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ λίγο πριν από τις εκλογές του 2009.

Όμως, ακόμα και αν όλα τα παραπάνω έρθουν στα χέρια της Δικαιοσύνης πότε πραγματικά θα αποδοθεί… δικαιοσύνη; Όπως εύστοχα σημειώνεται σε άρθρο των «Νέων», «οι φορολογικές παραβάσεις γιατρών που ανακοινώθηκαν προχθές θα καταστούν τελεσίδικες και οι ποινές που τους επιβάλλονται αμετάκλητες σε… δέκα χρόνια!». Το παραπάνω αποδίδει επακριβώς τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η ελληνική Δικαιοσύνη για την εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων. Η απόδειξη είναι ότι φέτος εκδικάζονται πρωτοδίκως- αντίστοιχες υποθέσεις που είχαν κατατεθεί το 2003.