Νέα στοιχεία προκύπτουν για το πολιτικό «θρίλερ» που εξελίχθηκε την περασμένη Τετάρτη, λεπτομέρειες του οποίου δημοσίευσε το tvxs, με αναφορές στο παρασκήνιο που τελικά οδήγησε στην απόφαση ανασχηματισμού της κυβέρνησης και όχι στην παραίτηση του πρωθυπουργού. Σϋμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής είχε πάρει εντολή από τον κ.Παπανδρέου να συντάξει την επιστολή της παραίτησης του, που θα οδηγούσε στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ads

Η αρχή έγινε με την τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στο Γ. Παπανδρέου και τον Α. Σαμαρά, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε ζήτημα ανάληψης της πρωθυπουργίας από άλλο πρόσωπο. Είχε προηγηθεί το βράδυ της Τρίτης μια κρίσιμη σύσκεψη στο Καστρί , της οποίας βασικό θέμα υπήρξε η μεθόδευση του ανασχηματισμού, εν όψει της συνάντησης του πρωθυπουργού την Τετάρτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, οι δύο πολιτικοί συνομίλησαν για περίπου είκοσι λεπτά,
ενώ όταν ο Α. Σαμαράς παρακίνησε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί και να βρεθεί ένα άλλο πρόσωπο κοινής αποδοχής εκείνος φαίνεται να απάντησε «Αν νομίζεις ότι το πρόβλημα είμαι εγώ είμαι διατεθειμένος ακόμη και να μην είμαι πρωθυπουργός».

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε δεύτερη συνομιλία,
κατά την οποία ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται να είπε χαρακτηριστικά «να τελειώσουμε με την επαναδιαπραγμάτευση και να πάμε σε εκλογές». Σε αυτήν την προτροπή ο Γιώργος Παπανδρέου, απάντησε «θα πάμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Θα το δούμε… Τα λέμε».

Ακολούθησε η ενημέρωση των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, με την γραμματέα του Ρεγγίνα Βαρτζέλη να καλεί σύσκεψη στο γραφείο της Βουλής ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες αποτρεπτικής παρέμβασης. Μετά και την επικοινωνία με τον αδερφό του Νίκο, ο Γ. Παπανδρέου υποτίθεται ότι επανεξέτασε την απόφασή του και κατέληξε στη λύση του ανασχηματισμού.

Λίγο πριν το διάγγελμα οι δύο πολιτικοί επικοινώνησαν εκ νέου, με το Γ. Παπανδρέου να θέτει πλέον ζήτημα διαρροών, καταλήγοντας «να το δούμε κάποια άλλη φορά».

Ads