«Η ελληνική δημοσιονομική κρίση αποκάλυψε “εγγενείς αδυναμίες” στη διαδικασία της εποπτείας -των μελών της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές- αλλά και σ’ αυτήν καθ’ εαυτήν την διαδικασία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», επισήμανε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Ads

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς και της αμοιβαίας εποπτείας ενώ σημείωσε πως η Γερμανία θα πρέπει να παίξει ρόλο-κλειδί στην κατεύθυνση αυτή όταν μεταρρυθμιστεί οικονομικά και νομισματικά η ΕΕ.

Επανέλαβε ότι “έχει εμπιστοσύνη” στην ευόδωση των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός στήριξης περίπου 120 δισ. δολαρίων προς την ελληνική οικονομία. «Τα δάνεια δεν είναι απλές καταβολές, αλλ’ έχουν κόστος», σημείωσε σχετικά ο κ. Τρισέ.

«Η κρίση της Ελλάδας και της ευρωζώνης συνολικά ήταν μια σειρά κακών χειρισμών και ένα χρονικό χαμένων ευκαιριών και τώρα έφτασε απολύτως η ώρα για πραγματική δράση», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, ενώ κατηγορεί την Αγκελα Μέρκελ για έλλειψη ξεκάθαρης δέσμευσης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, έπειτα από αυτό το έλλειμμα ηγεσίας που επέδειξε η κυρία Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι μια ελάσσων ευρωπαϊκή προσωπικότητα.

Ads

Επίσης, η ηγέτιδα των Σοσιαλδημοκρατών, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας κατηγόρησε σήμερα την Άγκελα Μέρκελ, ότι προσπάθησε να αναβάλλει την απόφαση για τη χορήγηση βοήθειας στην Ελλάδα για μετά τις τοπικές εκλογές.

«Η Ευρώπη πρέπει να δράσει άμεσα για να εμποδίσει την εξάπλωση της κρίσης σε όλη τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Βερχόφστατ, ζητώντας παράλληλα την τάχιστη ενεργοποίηση του μηχανισμού αρωγής για την Ελλάδα. Επεσήμανε ότι υπό τον φόβο της μη εκπλήρωσης, στο μέλλον, των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας, καθυστερεί η διάσωσή της, η οποία στο μέλλον, ενδέχεται να έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Τζον Μόνκς χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή απάντηση στις κερδοσκοπικές επιθέσεις «απογοητευτική» και «διστακτική» και καταγγέλλει όσους εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να επιβάλλουν κανόνες απορρύθμισης, απελευθέρωσης και ιδιωτικοποιήσεων.

Διαβάστε επίσης:
Με νέα μέτρα ξημερώνει η επόμενη της βοήθειας