Θέτοντας ως δίλημμα τη “σωτηρία ή τη χρεοκοπία της χώρας”, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προσδίδει στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τις κυβερνητικές πολιτικές. Σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και με τα σενάρια για πρόωρες εθνικές εκλογές να φουντώνουν, ιδίως σε περίπτωση αποδοκιμασίας τις κυβέρνησης στις επερχόμενες εκλογές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει στην αποψινή διακαναλική συνέντευξη ψήφο εμπιστοσύνης και να διαμηνύσει πως σε κλίμα πολιτικής αστάθειας, η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση.

Ads

Η διακαναλική συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου έχει προγραμματιστεί για τις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας. Συντονιστής της θα είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Ερωτήσεις θα υποβάλλουν από το Μega η Όλγα Τρέμη, από τον Ant1 η Μαρία Χούκλη, από το Star ο Αιμίλιος Λιάτσος, από τον Alter ο Ανδρέας Κωνσταντάτος, από τον Alpha ο Αντώνης Σρόιτερ, από τον ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη και από την ΕΡΤ ο Προκόπης Δούκας.

Αντιδράσεις έχουν εκφράσει για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας διακαναλική συνέντευξη για όλα τα κόμματα και ντιμπέιτ αντίστοιχα. Το ΚΚΕ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως επιχειρεί «να παρέμβει, ώστε η λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή να μην εκφραστεί στις κάλπες σε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε το Σάββατο: «Ποιος φοβάται τη δημοκρατία και την αντιπαράθεση σ’ αυτόν τον τόπο; Ποιος φοβάται τον πλουραλισμό; Αντί να πάει μόνος του να μιλάει και εμείς να τον ακούμε, δεν διοργανώνει τηλεμαχία, αντιπαράθεση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Και βεβαίως, συμφωνούμε και με την πρόταση του ΚΚΕ, να δοθεί σε όλα τα κόμματα αυτή η δυνατότητα. Δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές δεν μπορεί να έχει το προνόμιο της παρουσίασης των θέσεων του από την τηλεόραση μόνο το κυβερνών κόμμα». «Ο κ. Παπανδρέου είναι “κατηγορούμενος” για μια σειρά πραγμάτων. Ουδείς μπορεί να του απαγορεύσει το ιερό δικαίωμα της “απολογίας” απέναντι στον ελληνικό λαό…», ήταν η αντίδραση του ΛΑΟΣ.

Ads

«Θα πρέπει στο πλαίσιο μιας ισότιμης αντιμετώπισης όλων των κομμάτων να έχει κάθε πολιτική δύναμη τη δυνατότητα, με επίσης ισότιμο τρόπο, να απευθυνθεί σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, η Δημοκρατική Αριστερά δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση», δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο να ζητηθεί να παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Όπως μετέδωσε το Mega, οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός της εβδομάδας και αφού αποτιμηθεί το αποτέλεσμα της συνέντευξης του πρωθυπουργού. Παράλληλα, εξετάζονται οι εναλλακτικές να παραχωρήσει ο κ. Σαμαράς ξεχωριστές ανά κανάλι συνεντεύξεις, ή μία συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.

Σε χθεσινή του ομιλία στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και σε άρθρο – παρέμβασή του στο «Βήμα της Κυριακής, ο Γιώργος Παπανδρέου σημειώνει χαρακτηριστικά πως «Η βαρύτητα της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου αποκτά πλέον και βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο: οι πολίτες θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα. Μπορεί να έχουμε διανύσει ήδη μεγάλη απόσταση από το χείλος του γκρεμού στο οποίο είχαμε βρεθεί, αλλά η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει. Ο συναγερμός δεν έχει λήξει. Βρισκόμαστε στο κομβικό σημείο όπου αποφασίζουμε είτε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης, είτε ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία».

Διαβάστε επίσης την ανάλυση του Στέλιου Κούλογλου για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις.