Η Ιστορία του Ζ.Λαγουδάκη

Ads

Το Δεκέμβριο του 1997, ο Ζ. Λαγουδάκης σκοτώνει το συγχωριανό του Γ. Καρκανάκη και καταδικάζεται για την ενέργειά του αυτή σε ισόβια πρωτόδικα, σε 23 χρόνια στο Εφετείο. Το Μάιο του 2008 ο Λαγουδάκης αποφυλακίζεται, ύστερα από ευνοϊκή έκθεση του αρχιφύλακα των Φυλακών Αλικαρνασσού Μ. Κουγιουμτζάκη, το όνομα του οποίου εμπλέκεται στη συμμορία των «16». Στις 16 Μαϊου ο Ζ. Λαγουδάκης σκοτώνει τον φοιτητή Μανόλη Χορευτάκη. Οι αρχές διερευνούν γιατί βρισκόταν εκτός φυλακής ο δράστης και την ένορκη διοικητική εξέταση αναλαμβάνει ένα άλλο πρόσωπο που εμπλέκεται στις περίφημες συνομιλίες του συνδικάτου του εγκλήματος: ο διευθυντής της αγροτικής φυλακής Αγιάς Μ.Κυριακάκης, που απαλλάσσει κατ’ ουσίαν τον Μ. Κουγιουμτζάκη.

Ο συνήγορος της οικογένεια Χορευτάκη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανδρέας Αναγνωστάκης επισημαίνει: «Στην περίπτωση του εκτελεστή του φοιτητή Μανόλη Χορευτάκη λειτούργησε ένα ολόκληρο σύστημα αποφυλάκισης. Σ’αυτό το σύστημα προοριζόταν να υπαχθεί και ο Βλαστός. Κινώντας τους ίδιους μηχανισμούς με τα ίδια όργανα».

Συνέντευξη του Αντώνη Χορευτάκη στη Free Sunday

Από τη δική σας πλευρά, κ. Χορευτάκη, διαπιστώσατε κάποιες ομοιότητες ανάμεσα στις δύο υποθέσεις, αυτή του παιδιού σας και εκείνη του συνδικάτου του εγκλήματος;

Ads

Βεβαίως, υπάρχουν πολλά κοινά σημεία. Πριν από ένα μήνα είχα απευθύνει επιστολή στον κρητικό Τύπο, στην οποία τα είχα προαναγγείλει όλα. Δεν μπορούν οι Κουγιουμτζάκηδες και τα όποια αποφυλακιστικά κυκλώματα που δρουν στην Κρήτη να βγάζουν από τη φυλακή τους εγκληματίες.

Το Σεπτέμβριο θα γίνει η δίκη για το φόνο του παιδιού σας, τώρα όμως μαθαίνουμε πως αυτή θα διεξαχθεί στην άλλη άκρη της Κρήτης, στο νομό Λασιθίου. Γιατί αυτό;

Πρόκειται για απαράδεκτη παρέμβαση του γενικού αστυνομικού διευθυντή Κρήτης να μη γίνει η δίκη στα Χανιά ούτε στο Ηράκλειο, γιατί πρέπει να αποσιωπηθούν κάποια πράγματα. Όλα αυτά είναι δουλειά του Μαρκογιαννάκη,

αυτός δεν ήθελε να γίνει η δίκη στα Χανιά.

Πιστεύετε δηλαδή ότι πίσω από την απόφαση του αστυνομικού διευθυντή βρίσκεται ο κ. Μαρκογιαννάκης;

Ναι. Ο αστυνομικός διευθυντής τοποθετήθηκε στη θέση αυτή προ πενταμήνου και δεν είχε τίποτε εις βάρος μας. Είμαστε μια ήρεμη οικογένεια, μόνο δημόσιο λόγο διατυπώνουμε και όχι απειλές. Η εισήγηση του αστυνομικού διευθυντή κ. Μπεσίρη αποκλείει τους τρεις από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης και μας στέλνει στη Νεάπολη Λασιθίου, που έχει 2.000 κατοίκους και απέχει από εδώ 250 χιλιόμετρα. Από Χανιά μέχρι Λασίθι έχουν συμβεί πολλά ενδιάμεσα, υπάρχουν τραμπούκοι. Μάρτυρες εκφράζουν το φόβο τους.

Ποιοι δεν θέλουν να πάρει δημοσιότητα η δίκη;

Θέλουν να αποσιωπηθεί η υπόθεση για τέσσερα συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία έχω κατονομάσει προ πολλού και στην εισαγγελέα Πρωτοδικών. Αυτά είναι ο Κουγιουμτζάκης, ο Κυριακάκης, ο Ριζωτάκης (σ.σ. έτερος σωφρονιστικός υπάλληλος) και ο υπουργός Μαρκογιαννάκης. Έφτασαν στο σημείο να εξευτελίσουν τον αστυνομική διευθυντή. Τα δύο από τα τέσσερα ονόματα εμπλέκονται στην υπόθεση Παναγόπουλου: ο Κυριακάκης και ο Κουγιουμτζάκης. Ο τελευταίος εμπλέκεται απροκάλυπτα στην απελευθέρωση του δολοφόνου του παιδιού μου, καθώς με συστατικές επιστολές του προς το Συμβούλιο Εφετών ουσιαστικά βγήκε έξω ο Λαγουδάκης και σκότωσε αμέσως μετά το παιδί. Και ο Κυριακάκης, για να δείτε τα συγκοινωνούντα δοχεία, καλύπτει τον Κουγιουμτζάκη, τον ρίχνει στα μαλακά, λέγοντας ότι παραπλανήθηκε από τον Λαγουδάκη. Στην ιστορία εμπλέκεται και ένας άλλος φύλακας, ονόματι Ριζωτάκης. Πιστεύω ότι είναι στο ίδιο κύκλωμα. Οι δύο αυτοί, Κουγιουμτζάκης και Ριζωτάκης,είναι μαζί στη ΔΑΚΕ, εκεί στις φυλακές.

Για το ρόλο του τέταρτου προσώπου,του κ. Μαρκογιαννάκη, τι έχετε να πείτε;

Ο κ. Μαρκογιαννάκης έχει αναλάβει το ρόλο της προστασίας, όχι μόνο της υπεράσπισης. Αν δείτε τη διαδρομή του κ. Μαρκογιαννάκη, ήταν εισαγγελέας, έγινε δικηγόρος, που σημαίνει ότι είχε μεγάλες επαφές με τον δικαστικό κλάδο,ήταν και «κολλητός», ας πούμε, του κ. Σανιδά. Και στη συνέχεια γίνεται κορυφαίος πολιτικός στην Κρήτη. Αυτός είναι κουμπάρος του Λαγουδάκη. Επισήμως, τον υπερασπίστηκε πρωτόδικα και σε δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας το 1993. Και μετά από όλα αυτά του βαφτίζει το παιδί, και αυτό είναι ηθικά απαράδεκτο. Μέχρι το 1999 είναι ο δικηγόρος του, μετά τον εγκατέλειψε, όπως λέει, στην πραγματικότητα όμως λόγω του βουλευτικού ασυμβίβαστου. Μετά ανέλαβε την υπεράσπισή του ο αδελφός του, ο Μανόλης Μαρκογιαννάκης, η κόρη του Ειρήνη και ένας κουμπάρος του που εργάζεται στο πολιτικό του γραφείο, ο Γιώργος Περράκης. Δεν είναι σύμπτωση. Εμένα πιο πολύ με πείραξε ότι 10 ημέρες αφότου σκοτώθηκε το παιδί, ο Μαρκογιαννάκης μού γράφει μια επιστολή με ένα σωρό ψέματα.

Άλλες επαφές είχατε μαζί του;

Έλαβα τις ανάλογες απειλές από τους ανθρώπους του εδώ. «Τι πας να κάνεις;» έλεγαν.

Σας απειλούν δηλαδή;

Όταν με βλέπει ο άλλος στο δρόμο και μου λέει «τι τα βάζεις με τον υπουργό, θες να μπλέξεις εσύ και η οικογένειά σου, θέλετε να ανατιναχτείτε όλοι μαζί;». Είναι προειδοποιήσεις…

Ποιοι είναι αυτοί;

Είναι άνθρωποι του κ. Μαρκογιαννάκη. Δεν νομίζω ότι τους βάζει ο ίδιος. Έχει ένα κύκλωμα εδώ, που είναι παλιάνθρωποι. Είναι άνθρωποι χαμηλού επιπέδου, που νομίζουν ότι τα έβαλα άδικα μαζί του, για να τον κάψω, για πολιτικούς λόγους και τέτοιες βλακείες. Η γυναίκα μου τρομοκρατήθηκε. Μας έστειλαν και ανώνυμη επιστολή.

Θα θέλατε κάτι άλλο να προσθέσετε στη συζήτησή μας;

Συζήτησα την Πέμπτη με τον κ. Ρακιντζή, Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος μου είπε ότι η έφεση του Κουγιουμτζάκη και του άλλου φύλακα κατά της πειθαρχικής ποινής που τους επιβλήθηκε θα εξεταζόταν από επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών. Είναι δυνατόν; Θα κρινόταν από τον συγκεκριμένο άνθρωπο, αν είναι αυτός βέβαια, γιατί είναι και ο Παυλόπουλος και δεν ξέρω ποιος κυβερνά το υπουργείο αυτό πια. Έχουμε επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα ήταν αντικειμενική η έρευνα, παρ’ ότι έχουμε εμπιστοσύνη στον Παυλόπουλο, που είναι ακέραιο άτομο. Αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα ήλεγχε την επιτροπή αυτή…

Πληροφορηθήκαμε πως στείλατε και επιστολή στον υπουργό Δικαιοσύνης…

Ναι, και ζητάμε η δίκη να γίνει στα Χανιά, και αυτό θα είναι καθαρή απόδειξη των προθέσεών του να αναμορφώσει το σύστημα και να σπάσει τα αποστήματα. Αν δεν το πράξει, σημαίνει ότι η συγκάλυψη παραμένει. Αν και ο Δένδιας δεν σταθεί αντάξιος των περιστάσεων,τότε είναι μια περίπτωση που πρέπει να μελαγχολήσει όλη η Ελλάδα και όχι εγώ μόνο. Δεν είναι προσωπικό το θέμα πια.

Πηγή: Free Sunday