Μείωση του χρόνου απασχόλησης μέχρι και 20% με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών εισηγείται προς τους εργαζόμενους η διοίκηση του ΟΤΕ, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων».

Ads

 

Στη διάρκεια των 3μηνων διαβουλεύσεων διοίκησης και ΟΜΕ – ΟΤΕ δεν βρέθηκε κοινή γραμμή σε ότι αφορά τη μείωση του μισθολογικού κόστους, προκειμένου να ανακάμψει και να γίνει πάλι ανταγωνιστικός ο ΟΤΕ. Πρόθεση της διοίκησης είναι να μειωθεί αυτό το κόστος κατά 300 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από την πλευρά των εργαζομένων (πάγωμα των μισθών, μείωση των απολαβών στα διευθυντικά στελέχη, αναδιάρθρωση των θυγατρικών και μείωση της διαφημιστικής δαπάνης) εκτιμάται από τη διοίκηση ότι θα εξοικονομήσουν για τον οργανισμό 15 εκατ. ευρώ ετησίως.
 

Ads

Η διοίκηση του οργανισμού επισημαίνει σχετικά με τις προτάσεις της ΟΜΕ – ΟΤΕ ότι περικοπές στις απολαβές των διευθυντικών στελεχών έχουν ήδη υλοποιηθεί ενώ και η διαφημιστική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 30%.
 

Την Τετάρτη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαβουλεύσεων προκειμένου να υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

 

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσε το σενάριο ότι η διοίκηση του ΟΤΕ ήταν αποφασισμένη να επιβάλει μονομερώς την εκ περιτροπής 4ήμερη εργασία του προσωπικού σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους. Στη χθεσινή συνάντηση πάντως επισημάνθηκε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης, ενώ θα εγείρονταν και ζητήματα νομιμότητας.

 

Για τον λόγο αυτό προτάθηκε να μειωθεί το ωράριο απασχόλησης έως 20%, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. Σήμερα, ο εβδομαδιαίος χρόνος απασχόλησης των εργαζομένων του ΟΤΕ είναι 40 ώρες. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να βρουν τη χρυσή τομή στις 35 ώρες (7 ώρες την ημέρα), υπογράφοντας νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που θα διασφαλίζει τριετή εργασιακή ειρήνη στον Οργανισμό.