«Είναι έξω από κάθε προηγούμενο η προσπάθεια ενός στελέχους της Αριστεράς να επιβάλλει εκβιαστικά την υποψηφιότητά του», δήλωσε χαρακτηριστικά σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, εισηγούμενος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή την άρνηση στην υποψηφιότητα Αλαβάνου και την στήριξη «με όλες τις δυνάμεις μας» στον εργατολόγο, Αλέξη Μητρόπουλο. Η εισήγηση εγκρίθηκε τα μεσάνυχτα κατά πλειοψηφία.

Ads

 
Η συγκεκριμένη θέση, η οποία βασίζεται στη λογική της σύγκλισης της λεγόμενης ριζοσπαστικής Αριστεράς με δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, αντίθετες στο Μνημόνιο με την τρόικα και την πολιτική που το συνοδεύει, θα διατυπωθεί αργότερα απόψε στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ως εκ τούτου, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η παράταξη θα «κατέβει» με 2 ψηφοδέλτια στην περιφέρεια Αττικής, και αν μη τι άλλο τίθεται εν αμφιβόλω η συνοχή και περαιτέρω πορεία του συμμαχικού σχήματος.

«Ταυτόχρονα εισηγούμαι να αποφασίσουμε ότι δεν θα κλείσουμε τη πόρτα αλλά θα είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη ενωτική πρόταση, υπό τη προϋπόθεση ότι είναι πολιτικά ισχυρή, διασφαλίζει την ομοφωνία όλων των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως συμπεριλαμβάνει το πολιτικό μας στόχο, τη συνάντηση με δυνάμεις από το σοσιαλιστικό χώρο που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ της τρόικας και του μνημονίου», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ουσιαστικά, απορρίπτοντας και την πρόταση για υποψηφιότητα της συγγραφέα, Νάντιας Βαλαβάνη, την οποία έχει δηλώσει ότι δέχεται ο κ. Αλαβάνος, προκειμένου να υποχωρήσει από τις αρχικές αξιώσεις του στην περιφέρεια Αττικής.

Ads

Σημειώνεται ότι τη λύση Βαλαβάνη υποστήριξε με τοποθέτησή του ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος ανέδειξε ως προτεραιότητα να μην διασπαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Αλαβάνος παραθέτει αύριο το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου, για να γνωστοποιήσει επισήμως τις προθέσεις του.