Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το 2012 προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, στην εξαμηνιαία έκθεση του για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη.

Ads

Για το 2011, η ύφεση εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,9%, η ανεργία στο 16% (και το 16,4% το 2012), ενώ ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η χώρα είναι στη σωστή πορεία για να επιτύχει τη μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2011 και 6,5% το 2012. «Οι προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο από την κυβέρνηση για να αντισταθμιστεί» η υπέρβαση των στόχων του 2010, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Το 2012 η ελληνική οικονομία προβλέπεται ότι θα επεκταθεί κατά 0,6%. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «η οικονομία υποφέρει από μία σοβαρή ύφεση» και εκτιμά η πορεία θα είναι θετική, αρχής γενομένης από το 2012, καθώς «ενισχύεται η εξωτερική ζήτηση, βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα και οι διαρθρωτικές αλλαγές αρχίζουν να αποδίδουν». Ωστόσο, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι «ο δρόμος για τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών και την οικονομική ανάπτυξη είναι γεμάτος κινδύνους».

Ο Οργανισμός τονίζει ότι η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές και να αναπτυχθεί η οικονομία, σε συνδυασμό με τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους κρατικού δανεισμού. «Το περιθώριο [σ.σ. η διαφορά απόδοσης με τα γερμανικά ομόλογα] αναμένεται να παραμείνει σταθερό για το υπόλοιπο του 2011 και στη συνέχεια να υποχωρήσει το 2012, καθώς θα φαίνονται τα αποτελέσματα των δημοσιονομικών και δομικών προγραμμάτων, βελτιώνοντας την εμπιστοσύνη ή καθώς θα αυξάνονται οι προσδοκίες για επιπλέον χρηματοδότηση σύντομα, αν χρειαστεί».

Ads

Η ιδιωτική κατανάλωση προβλέπεται ότι θα μειωθεί 5,4% το 2011 και 0,2% το 2012, οι δημόσιες δαπάνες κατά 7,2% και 4,3% αντίστοιχα και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών αναμένεται να υποχωρήσει στο 8,6% του ΑΕΠ και 7,2% αντίστοιχα, από 10,4% το 2010.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα αυξηθούν κατά 9,4% το 2011, αλλά και το 2012, ενώ οι εισαγωγές θα μειωθούν κατά 8,7% εφέτος, αλλά θα αυξηθούν κατά 2,7% το 2012.

Για τον πληθωρισμό, τέλος, προβλέπει ότι εφέτος θα είναι 2,6% και το 2012 θα υποχωρήσει στο 0,7%.

ΟΟΣΑ: Μη βιώσιμα τα χρέη της Ευρωπαϊκής περιφέρειας με υψηλά επιτόκια

Τα επίπεδα χρέους σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία είναι μη βιώσιμα εάν τα επιτόκια αγοράς παραμείνουν υψηλά για καιρό, την ίδια ώρα που όλες οι επιλογές πολιτικής για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής υγείας των χωρών αυτών είναι φορείς μεγάλων κινδύνων, δήλωσε ο ΟΟΣΑ σήμερα. Στην εξαμηνιαία του έκθεση ο ΟΟΣΑ τονίζει πως οι τρεις χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις ακόμη και εάν ικανοποιήσουν τους στόχους που έχουν θέσι τα προγράμματα διάσωσης που τέθηκαν από ΔΝΤ/ΕΕ.

Ο ΟΟΣΑ χαρτογράφησε τρεις εναλλακτικές επιλογές πολιτικής σε περίπτωση που η εμπιστοσύνη των αγορών δεν επιστρέψει για τις χώρες αυτές, επισημαίνοντας συγχρόνως τους κινδύνους κάθε διαφορετικής διαδρομής χωρίς να δηλώνει κάποια προτίμηση μεταξύ τους. Η πρώτη επιλογή είναι η συνέχιση της χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ με επιτόκια χαμηλότερα της αγοράς. “Ωστόσο, εάν τελικά οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες αποδειχθεί ανίκανη να αποπληρώσει τα χρέη της με βάση το προσφερόμενο επιτόκιο, το μόνο που θα πετύχει η συνέχιση της βοήθειας είναι να αναβάλλει την επίλυση μη βιώσιμων θέσεων” προειδοποίησε ο ΟΟΣΑ.

Μία δεύτερη επιλογή θα ήταν η αναδιάρθρωση του υφιστάμενου χρέους, όμως αυτό θα έπρεπε να γίνει σε μία πολύ παρατεταμένη περίοδο χρόνου και με χαμηλότερα επιτόκια προκειμένου να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική βιωσιμότητα. Η τρίτη επιλογή θα ήταν η μείωση των κρατικών υποχρεώσεων μέσω μιας πολύ πιο δραστικής αναδιάρθρωσης του χρέους. Μία άτακτη και απρογραμμάτιστη αναδιάρθρωση χρεών μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση της κρίσης στον πυρήνα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρωζώνης, εκτινάσσοντας την τάση αποφυγής του κινδύνου παγκοσμίως επισημαίνει η έκθεση.“Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί επίσης να υπάρξουν αντίστροφες δημοσιονομικές επιπτώσεις στις χώρες του πυρήνα εάν χρειαζόταν νέα υποστήριξη στο τραπεζικό σύστημα, όπως μπορεί να υπάρξει κίνδυνος για την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής δεδομένων των πιθανών μεγάλων πληγμάτων στον ισολογισμό της ΕΚΤ” σημείωσε ο ΟΟΣΑ.

Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας

Την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας σε 4,2% έναντι 4,9% το 2010, εκτιμά για εφέτος ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην εξαμηνιαία έκθεσή του, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί το τρέχον έτος κατά 2,6% (έναντι πρόβλεψης 2,2%), της Ευρωζώνης κατά 2% (έναντι πρόβλεψης 1,7%) ενώ για την Ιαπωνία προβλέπεται μείωση του ΑΕΠ κατά -0,9%, ως αποτέλεσμα των φυσικών και άλλων καταστροφών που έπληξαν εφέτος τη χώρα αυτή. Κατά το 2012 ωστόσο ο ΟΟΣΑ προβλέπει πως η Ιαπωνική οικονομία θα ανακάμψει 2,2%, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. Τέλος, σχετικά με την ακολουθητέα νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Fed των ΗΠΑ θα έπρεπε να εξετάσει αύξηση των επιτοκίων και ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να μην προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων.