Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,3% φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 1,5%, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, εν όψει της κατάθεσης στη Βουλή του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.

Ads

«Η ανάπτυξη στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα είναι ελαφρά χαμηλότερη, στο -1,3%» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Σε σχέση με το προσχέδιο, θα υπάρξει μια μικρή διαφοροποίηση στο σκέλος των δαπανών».

Το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού κατατίθεται στη Βουλή αύριο με τις Βρυξέλλες να πιέζουν για πιο αποτελεσματικές λύσεις αναφορικά με τις δαπάνες του Δημοσίου και για μείωση κατά 700-800 εκατ. ευρώ, ή 2,4 δις ευρώ στο σύνολο του έτους.

Βασικός στόχος είναι η πτώση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 9,1% του ΑΕΠ, αντί του στόχου του 9,4% όπως προβλεπόταν αρχικά στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Ads

Ο κ. Παπακωνσταντίνου προέβη στην αποκάλυψη ότι η προηγούμενη κυβέρνηση διατηρούσε αλληλογραφία με την Eurostat την οποία το ΠΑΣΟΚ αγνοούσε. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση αναμένει το πόρισμα την έρευνας της Eurostat στα δημόσια οικονομικά της χώρας. Ο υπουργός άφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο η έρευνα αυτή να οδηγήσει στην προς τα πάνω αναθεώρηση των ελλειμμάτων προηγούμενων ετών.

Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι φέτος ο προϋπολογισμός θα διανεμηθεί σε CD, προκειμένου να μην εκτυπωθεί για λόγους κόστους ενώ επιπλέον δεν θα υπάρξουν καταχωρήσεις στις εφημερίδες. Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθεί δαπάνη ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Ο κος Παπακωνσταντίνου έδωσε επιπλέον στη δημοσιότητα στοιχεία για τα δηλωθέντα καθαρά εισοδήματα όσων διαθέτουν ιατρεία στο Κολωνάκι image, κάνοντας λόγο για «προκλητικό πλούτο που φοροδιαφεύγει», ανοίγοντας τη συζήτηση για την εισφοροδιαφυγή.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον δημοσιονομικό τομέα, στο σύστημα υγείας και τις συντάξεις, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και της αγοράς των προϊόντων, περιστολή των δαπανών και πάταξη της γενικευμένης φοροδιαφυγής, ζητά από την Ελλάδα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Στο μεταξύ, προβλέπει οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας από το 2011.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, το 2009 θα κλείσει με ένα δημόσιο χρέος που θα ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ και με ένα έλλειμμα του Δημοσίου που θα φθάσει το 12,75 % του ΑΕΠ, ενώ οι αρχικές προβλέψεις το τοποθετούσαν στο 3,75 % του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία αυτά « επιβεβαιώνουν τον επείγοντα χαρακτήρα των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για μία μακρόχρονη εξυγίανση των οικονομικών » υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ image.

Πεταλωτής: Σε ρόλο ισορροπιστή ο προϋπολογισμός

Για προϋπολογισμό «ισορροπίας των προβλημάτων» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. Παραδέχτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού αν και γνώριζε προεκλογικά πως η πραγματικότητα δεν ήταν όπως την παρουσίαζε η ΝΔ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως εκτίμησε ότι το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο και των μισθών και συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ δεν αντίκειται στις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, ενώ αρνήθηκε ότι τα μέτρα προσιδιάζουν με τα όσα είχε εισηγηθεί την προεκλογική περίοδο ο Καραμανλής.

Παρουσίασε δε σαν «αντίβαρο» τα μέτρα που αφορούν στο «ζέσταμα» της αγοράς τα οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι θα συμβάλλουν στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως ξεκαθάρισε πως το πάγωμα των μισθών στον δημόσιο τομέα αφορά όσους λαμβάνουν βασικό μισθό 2.000 ευρώ, εξαιρουμένων των επιδομάτων, όπως διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών. Τα επιδόματα υπολογίζονται σε 500 έως 1.500 ευρώ, ανεβάζοντας δηλαδή το εισόδημα εκείνων που δεν θα πάρουν αύξηση στα 2.500 – 3.500 ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο, πρόκειται για περίπου 40 χιλιάδες υπαλλήλους, σε σύνολο 560 χιλιάδων. Όσον αφορά στις συντάξεις, εκτιμάται ότι θίγεται το 5% του συνόλου των συνταξιούχων του Δημοσίου.

ΑΔΕΔΥ: Δεν τηρεί τις προεκλογικές δεσμεύσεις το ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα για διάψευση των προεκλογικών υποσχέσεων κάνει λόγο η ΑΔΕΔΥ.

«Η εισοδηματική πολιτική που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι σε αντιδιαστολή με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Περιλαμβάνει μηδενικές αυξήσεις για χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα δουν «παγωμένους» τους μισθούς τους για δεύτερη συνεχή χρονιά» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Οι μηδενικές αυξήσεις σε υπαλλήλους με μικτές αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ, συνιστά πάγωμα στις καθαρές αποδοχές από 1.400 ευρώ και άνω. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αντίστοιχες κατηγορίες των συνταξιούχων. Την ίδια ώρα οι αυξήσεις 1,5%, που προβλέπονται για τους υπόλοιπους εργαζόμενους, μειώνουν το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων, υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ, κάνοντας λόγο για «ένα νέο κύμα απαξίωσης του Δημοσίου και επίθεσης στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους» ενώ καλεί τους εργαζόμενους να είναι σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις.

Αντιδράσεις και εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ

Κάθετα αντίθετος με το ενδεχόμενο να «παγώσουν» οι μισθοί του Δημοσίου στο όριο των 2.000 ευρώ, εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής.

Από το βήμα της Βουλής τόνισε ότι «2.000 ευρώ παίρνουν φτωχά και μεσαία στρώματα και ως εκ τούτου θα πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα αυτό» προκειμένου να μην πληρώσουν αυτοί το βάρος της κρίσης. Διευκρίνισε δε ότι απλώς εξέφρασε την προσωπική του θέση εφόσον «δεν υπάρχει καμία επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, που να αναφέρει το ποσό αυτό, ούτε έχει εξαγγελθεί εισοδηματική πολιτική». Ο κος Παπουτσής καταφέρθηκε πάντως και εναντίον του Προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Τρισέ, τονίζοντας πως «ο ελληνικός λαός δεν εξέλεξε τον κ. Τρισέ» κι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει καθώς με τις δηλώσεις του υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Από τη δική του πλευρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος, τόνισε ότι «οι διαρροές από κυβερνητικές πηγές που πλέον κάνουν λόγο για «πάγωμα» των μισθών, αποτελούν την αφετηρία της αντίστροφης μέτρησης για την πλήρη κατάρρευση της αξιοπιστίας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ». Έκανε επίσης λόγο για φοροεπιδρομή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που έρχεται «να φορολογήσει όποιον αναπνέει κι όποιον κινείται».

Για «γενικευμένη επίθεση και αντιλαϊκή θύελλα που θα εκφραστεί μέσα από τον προϋπολογισμό» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης αναρωτήθηκε: «είναι μεγάλα συμφέροντα, όσοι παίρνουν μεικτά 2.000 ευρώ;» και υπογράμμισε πως πληρώνουμε συσσωρευμένα λάθη των τελευταίων δεκαετιών».