Πίσω έκανε η κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις και των κυβερνητικών εταίρων (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) στην απόφαση να συζητηθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο με τίτλο «Πρόγραμμα Διευκόλυνσης για Ενήμερους Δανειολήπτες και τροποποιήσεις στο ν.3869/2010». Το νομοσχέδιο θα έρθει τελικά τη Δευτέρα στην Ολομέλεια.

Μετά από διαβούλευση των υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών, και αφού στη Βουλή ήρθε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς ζήτησε να βρεθεί από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου «μία διαδικασία ώστε να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια μέχρι την Δευτέρα το βράδυ».
 
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γ. Βλάχος, πρότεινε η Επιτροπή να συνεδριάσει κανονικά σήμερα, την Τετάρτη να κληθούν φορείς και την Παρασκευή να γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου. Η Επιτροπή θα προτείνει την Πέμπτη στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής να συζητηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια την επόμενη Δευτέρα.
 
Νωρίτερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης επικαλέστηκε την επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Ιουνίου, αιτιολογώντας τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος στο νομοσχέδιο για τα δάνεια. Όπως ανέφερε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Για τον λόγο αυτό-όπως τόνισε-θα πρέπει να έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. 

Απαράδεκτες, χαρακτήρισε τις διαδικασίες του κατεπείγοντος ο ΣΥΡΙΖΑ δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Παναγιώτη Λαφαζάνη σημειώνοντας ότι οι βουλευτές δεν είναι υπάλληλοι της τρόικας. «Δεν είμαστε γλάστρες ούτε και το ντεκόρ για να περνάει η κυβέρνηση νομοσχέδια εδώ. Έχετε καταχρεώσει τα νοικοκυριά. Εμείς επιφυλασσόμαστε», σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης.
 
«Μας εμπαίζει ο κ. υπουργός», κατήγγειλε και ο βουλευτής Θανάσης Πετράκος. «Είμαστε κορόιδα; Και νομίζετε πως δεν καταλαβαίνουμε ότι ακολουθείται αυτή η διαδικασία για να μην προσκληθούν οι δανειολήπτες στη Βουλή και δούνε την αθλιότητα», δήλωσε ο βουλευτής.
 
Αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Μωραΐτης επέκρινε τη διαδικασία του κατεπείγοντος και υπογράμμισε ότι «από πουθενά δεν προκύπτει πως το νομοσχέδιο αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούμε τη διαδικασία του κατεπείγοντος», επισήμανε ο κ. Μωραΐτης. Σημείωσε, επίσης, ότι επελέγη η διαδικασία του κατεπείγοντος διότι η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα κακό προϊόν διαπραγμάτευσης.
 
Το «απαράδεκτο της διαδικασίας» κατήγγειλε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τσαμπίκα Ιατρίδη και υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό τόσο σοβαρά νομοσχέδια να συζητούνται με τέτοιες διαδικασίες, τη στιγμή μάλιστα που οι διατάξεις δεν λύνουν τίποτε προς χάριν των δανειοληπτών.
 
Αλλά και η Χρυσή Αυγή με τον βουλευτή Ηλία Παναγιώταρο κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο είναι το χειρότερο από όσα η κυβέρνηση διέρρεε για τα μέτρα ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Κατήγγειλε επίσης το κατεπείγον και αντιπρότεινε κούρεμα των δανείων όπως η κυβέρνηση κούρεψε μισθούς, συντάξεις και ομόλογα.
 
«Έχουμε σημαντικό πρόβλημα», ανέφερε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη και επισήμανε τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι είχε αποστείλει το σχέδιο για τη ρύθμιση των δανείων στην ΕΚΤ αλλά, όπως είπε, φθάσαμε έξι μήνες μετά, για να επικαλείται σήμερα η κυβέρνηση ασφυκτικές προθεσμίες. Εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν το νομοσχέδιο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.
 
Κατά του κατεπείγοντος τάχθηκε το ΚΚΕ με το Νίκο Καραθανασόπουλο να καταγγέλει ότι η κυβέρνηση με πρόσχημα τις μνημονιακές υποχρεώσεις και τα προαπαιτούμενα περνάει από τη Βουλή νομοσχέδια με τα οποία επιχειρείται ο εμπαιγμός της κοινωνίας. «Αν αυτό το νομοσχέδιο ήταν νομοσχέδιο τομή θα το είχατε φέρει με κανονικές διαδικασίες. Όμως το νομοσχέδιο δεν αφορά τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αλλά εξυπηρετεί τις τράπεζες», δήλωσε ο βουλευτής.
 
Την προσπάθεια σπέκουλας και θορύβου γύρω από το πρόβλημα των δανειοληπτών που περιμένουν αποφάσεις, κατήγγειλε για τη στάση των κομμάτων ο εισηγητής της ΝΔ Δάνης Τζαμτζής. Πρέπει να δούμε τα άρθρα που δίνουν λύσεις στα προβλήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας, ανέφερε ο βουλευτής.
 
Προέκυψε από την προετοιμασία του υπουργείου Οικονομικών η ανάγκη να τελειώσουμε γρήγορα με τη ρύθμιση αυτή, αντέτεινε ο κ. Σκορδάς και σημείωσε ότι το νομοσχέδιο το συζητάει η κυβέρνηση ένα χρόνο τώρα. Επισήμανε, επίσης, ότι οι παρατηρήσεις της ΕΚΤ έφτασαν στο υπουργείο 30 Μαϊου και έπρεπε η τελική μορφή να διαμορφωθεί με βάση τη γνώμη της. «Μαθήματα δημοκρατίας από θιασώτες και απολογητές του ολοκλοηρωτισμού δεν δεχόμαστε», επισήμανε ο υφυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακή κίνηση το νομοσχέδιο
 
Ως «άλλη μία επικοινωνιακή κίνηση της κυβέρνησης» με στόχο «να ρίξει στάχτη στα μάτια των εξαντλημένων δανειοληπτών» χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο «Πρόγραμμα διευκόλυνσης για ενήμερους δανειολήπτες και τροποποιήσεις του Ν. 3869». Όπως επισημαίνει, το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μια ρύθμιση «που κατά γενική ομολογία, είναι το απόλυτο τίποτε αφού οι όροι και οι περιορισμοί, που περιέχει αποκλείουν από την ένταξη στη ρύθμιση κατ’ αρχήν όλους τους δανειολήπτες με καθυστερήσεις». Όπως εξηγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η ρύθμιση αφορά τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από τράπεζες για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη με αντικειμενική αξία που δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.
 
«Όλοι αυτοί οι περιορισμοί που τίθενται σωρευτικά (δηλαδή αν ισχύει έστω και ένας δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα) στοχεύουν στην ένταξη ενός πολύ μικρού αριθμού δανειοληπτών στη ρύθμιση», παρατηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Τονίζει ακόμη ότι η ίδια η ρύθμιση «δεν προβλέπει διαγραφή οφειλών, αλλά μόνο περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας ο δανειολήπτης καταβάλλει μηνιαία δόση που αντιστοιχεί στο 30% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματός του (αφαιρουμένων των ασφαλιστικών εισφορών του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης)».
 
Υποστηρίζει τέλος ότι η ανάκαμψη της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος μπορούν να έρθουν με την απαλλαγή από το βάρος του προβληματικού χαρτοφυλακίου δανείων, μέσα από διαγραφές των επισφαλών δανείων υπό προϋποθέσεις και πραγματική ελάφρυνση όλων των υπερχρεωμένων δανειοληπτών.