Σε

Ads
κατάληψη κτιρίου του Ολυμπιακού Χωριού προχώρησαν την Παρασκευή οι κάτοικοι της πόλης, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματίσει, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εγκατάλειψη και την ερημοποίηση που συνοδεύει το- άλλοτε- «πρότυπο» αρχιτεκτονικό οικοδόμημα.

Δέκα χιλιάδες κάτοικοι, 2.300 σπίτια, μεγάλες εκτάσεις άγονης, ανεκμετάλλευτης γης και πολυάριθμες αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στο Ολυμπιακό Χωριό για να μας θυμίζουν πώς ένα «πολλά υποσχόμενο» έργο αθέτησε τις υποσχέσεις του, αφήνοντας την κακοδιαχείρηση, τα δικαστήρια και τα σκάνδαλα να του δώσουν μια γκρίζα και θολή απόχρωση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, οι εργολάβοι που ανέλαβαν το έργο όχι μόνο δεν το έχουν ακόμα παραδώσει στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, αλλά προχώρησαν σε αγωγή εναντίον του, καθώς ο ΟΕΚ δεν ικανοποίησε τις οικονομικές απαιτήσεις τους, με αποτέλεσμα την υπόθεση να χειρίζεται πια η Δικαιοσύνη. Το κόστος κατασκευής λέγεται ότι έχει ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το τίμημα της κάθε κατοικίας δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Οι κάτοικοι του χωριού, το οποίο ανήκει γεωγραφικά στο δήμο Αχαρνών, έχουν αφεθεί αβοήθητοι, σε μια νεκρή φύση ξερόχορτων, που τους υπενθυμίζει καθημερινά την αδιαφορία των αρμοδίων και την απομόνωση που συνοδεύει την καθημερινότητά τους. Ο δήμος Αχαρνών δεν αναλαμβάνει την ευθύνη διευθέτησης των ζητημάτων του Ολυμπιακού Χωριού ή τα αιτήματα των κατοίκων του, πέραν της αποκομιδής των απορριμμάτων, με τη δικαιολογία ότι δεν του έχουν παραχωρηθεί κάποιες εγκαταστάσεις. Την κατάσταση αυτή έρχεται να συμπληρώσει και το γεγονός ότι η εταιρεία «Ολυμπιακό Χωριό 2004 Α.Ε.», θυγατρική του ΟΕΚ, στη διάρκεια της λειτουργίας της κατηγορήθηκε τόσο για αδράνεια όσο και για σπατάλες που αφορούσαν κυρίως αμοιβές και ταξίδια ακριβοπληρωμένων στελεχών της, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής.

Εκτός όμως, από την μη ανάληψη ευθυνών και τα σκάνδαλα που επισκιάζουν το οικοδόμημα, οι δυσκολίες των κατοίκων εκτείνονται και σε καθημερινές ανάγκες πρακτικής φύσεως, που σε άλλες πόλεις ή ακόμα και ορεινά χωριά αυτές είναι ανύπαρκτες. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο πέντε καταστήματα λειτουργούν για να καλύψουν τις ανάγκες 10.000 κατοίκων. «Κάποτε υπήρχαν 30, αλλά έκλεισαν μετά τους πλειστηριασμούς. Διπλασίασαν τις τιμές εκκίνησης στον διαγωνισμό. Τα ενοίκια ήταν αστρονομικά. Ζητούσαν 2 και 3.000 ευρώ για 55 τ. μ. Πού να τα λειτουργήσουν…», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Νίκος Πιλαφάς, κάτοικος του Ολυμπιακού Χωριού. Σοβαρές ελλείψεις δυσχεραίνουν και την εκπαιδευτική διαδικασία των σχολείων του χωριού, καθώς στα σχολεία δεν υπάρχουν εργαστήρια και οι αίθουσες δεν επαρκούν. «Όμως και βόλτα πού να πάμε; Συναντιόμαστε όλοι στο σουβλατζίδικο. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Οι μόνες ευχάριστες στιγμές είναι τα πάρτι που οργανώνουμε στα σπίτια», συμπληρώνουν οι μαθητές του χωριού.

Ads

Αντιπερισπασμό στην εγκατάλειψη έχει αναλάβει να κάνει το μη κερδοσκοπικό αθλητικό σωματείο «Φοίβος» αναλαμβάνοντας τη διατήρηση και “αναβίωση” των κλειστών γυμναστηρίων, με σκοπό να δώσει τη δυνατότητα άθλησης και ψυχαγωγίας σε όσα παιδιά και νέους το επιθυμούν. «Το μόνο ζωντανό κομμάτι της πόλης», όπως το αποκαλούν οι ίδιοι οι κάτοικοι, αγκαλιάζει 600 μαθητές περίπου και είναι αυτό που μαζί με τις φωνές των κατοίκων κάνουν τελικά, το γκρίζο να μην έχει μόνο μια απόχρωση.