Στον αέρα βρίσκεται το έργο της Ολυμπίας Οδού, ενώ η γαλλική εταιρεία Vinci, επικεφαλής της κοινοπραξίας Αθηνών – Πατρών, ανακοινώνει νέες απολύσεις, μετά τις συνολικά 29 πριν από τις γιορτές. Με τις διαπραγματεύσεις των εργολάβων των αυτοκινητοδρόμων με το υπουργείο Υποδομών να βρίσκονται σε εξέλιξη από την περασμένη εβδομάδα, οι εργαζόμενοι στη Vinci μιλούν για εργοδοτική τρομοκρατία, προχωρώντας σε στάσεις εργασίας, καθώς «ήρθε η ώρα να εκβιάσουν κι εκείνοι!».

Ads

Το μεσημέρι της Δευτέρας, οι εργαζόμενοι στην εταιρία Vinci προχώρησαν σε 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το εργοτάξιο στο Δρέπανο. Στους εργαζόμενους ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα πως 40 ακόμη εργαζόμενοι θα απολυθούν, με άλλες να ακολουθούν. Συνολικά 29 απολύσεις είχαν πραγματοποιηθεί στο ίδιο έργο τον περασμένο Δεκέμβριο, με την Επιθεώρηση Εργασίας να κρίνει τον αριθμό των απολύσεων παράνομο.

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι να σταματήσουν οι απολύσεις, να επαναπροσληφθούν οι συνάδελφοί τους, να συνεχιστεί το έργο κανονικά, αλλά και να μην γίνει καμία προσπάθεια αλλαγής των συμβάσεών τους, σε επιχειρησιακές.

Από την πλευρά της, η εταιρεία απειλεί με αποχώρηση από το έργο γιατί οι τράπεζες παγώνουν την χρηματοδότηση, καθώς θεωρούν το έργο «επισφαλές». Το αποτέλεσμα είναι οι εταιρείες να πιέζουν το κράτος να στήσουν και άλλους σταθμούς διοδίων και το κράτος απειλεί με κυρώσεις, όσους δεν πληρώνουν διόδια.

Ads

Ανακοίνωση του σωματείου Εργατοτεχνικών και Υπαλλήλων Εργαζομένων στην Κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα «Γαλαρία» αναφέρει: «Το σπουδαιότερο αναπτυξιακό έργο της Δυτικής Ελλάδας σταματά. Το κράτος αφού υπέγραψε σύμβαση αποικιοκρατικού χαρακτήρα, αφού επανέφερε τους εργαζόμενους σε συνθήκες 18ου αιώνα, αφού έδωσε τα πάντα στους εργοδότες, ανίκανο και ανήμπορο παρακολουθεί τους εκβιασμούς των τραπεζών και των εταιριών. Με την σειρά του εκβιάζει όσους δεν πληρώνουν διόδια για έναν δρόμο φάντασμα!

Οι τράπεζες αφού καταχρέωσαν ένα ολόκληρο λαό σε εορτοδάνεια, διακοποδάνεια και σε πλαστικούς πιστωτικούς παραδείσους, αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το έργο θεωρώντας το επισφαλές και εκβιάζουν ζητώντας καλύτερα επιτόκια!


Οι κατασκευαστικές εταιρείες που συμβάλουν μόλις με το 7% του κόστους του έργου, απολύουν παράνομα εργαζόμενους αφού πρώτα τους εκμεταλλεύτηκαν , τους εξόντωσαν σωματικά και ψυχικά, δεν τήρησαν κανόνες υγιεινής και ασφάλειας, δεν σεβάστηκαν το περιβάλλον, βάφτισαν τα δικά τους εγκλήματα «εργατικά ατυχήματα» και τώρα εκβιάζουν για όλο και μεγαλύτερα κέρδη!
».

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «προκλητική, απαράδεκτη και εκβιαστική» συμπεριφορά της κοινοπραξίας «Ολυμπία Οδός», καταγγέλλοντας πως οι εταιρείες που συναποτελούν την κοινοπραξία προχωρούν καθημερινά σε απολύσεις εργαζομένων. «Η κοινοπραξία που έχει προκλητικότατα ευνοηθεί με μια σειρά από όρους αλλά και με την προείσπραξη υψηλότατων διοδίων, θα έπρεπε να είναι πιο σεμνή και ευαίσθητη προς τους εργαζόμενους και την κοινωνία», επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας. «Αντιθέτως, απολύει καθημερινά εργαζόμενους όπως έκανε η συμμετέχουσα εταιρεία VINCI, η οποία απέλυσε 27 και σχεδιάζει την απόλυση άλλων 40 εργαζομένων».

Λίγες ημέρες πριν, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης και Μιχ. Κριτσιωτάκης κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, καταγγέλλοντας «εργοδοτική τρομοκρατία από την κοινοπραξία “ΑΠΙΟΝ ΚΛΕΟΣ”, μέλος της οποίας αποτελεί η Vinci, με εκβιασμούς, απειλές, μη καταβολή επιδομάτων και δεκάδες απολύσεις εργαζομένων».

Όπως υπογραμμίζουν οι βουλευτές, η ερώτηση κατατίθεται «επειδή οι απολύσεις έγιναν εκδικητικά, χωρίς καν να τηρούνται τα προσχήματα, ώστε να τρομοκρατηθούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Επειδή η μη καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων της κοινοπραξίας είναι κατάφωρα παράνομη και απαράδεκτη. Επειδή η κοινοπραξία παραβιάζει διαχρονικά και συστηματικά τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, χωρίς να την ελέγχει η πολιτεία δια των αρμοδίων οργάνων, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση».

Η απάντηση της εταιρείας

H Ολυμπία Οδός ανακοινώνει ότι εκφράζει την ανησυχία και τη λύπη της για τις απολύσεις εργαζομένων στις οποίες υποχρεώθηκε να προχωρήσει η εταιρία VINCI Grand Projets που εργάζεται για λογαριασμό της.

Οπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση, καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε η προσωρινή διακοπή χρηματοδότησης του έργου που εμφανίστηκε να λυθεί και οι λόγοι που την προκάλεσαν να αρθούν ολοκληρωτικά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με το Ελληνικό Δημόσιο και τις δανείστριες τράπεζες, στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι καθυστερήσεις απαλλοτριώσεων, αρχαιολογικών ανασκαφών, μετατόπισης Δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (ΔΕΗ, ΟΣΕ), οι ενστάσεις κατοίκων στο ΣτΕ σε θέματα χάραξης και περιβαλλοντικά (τμήμα Μιντιλόγλι – Κάτω Αχαΐα, Λίμνη Καϊάφα) και ο προβληματισμός για το φαινόμενο άρνησης καταβολής διοδίων, έχουν οδηγήσει τους δανειστές σε επανεξέταση της παρούσας κατάστασης. Μέχρι να βεβαιωθούν ότι το Έργο βρίσκεται στον σωστό δρόμο, δεν θα προχωρήσουν σε περαιτέρω δανεισμό.

Σε συνδυασμό με την κρίση στην ελληνική οικονομία που επιδρά αρνητικά στα έσοδα που επενδύονται αποκλειστικά στην κατασκευή, οι παραπάνω παράγοντες στερούν από το Έργο σημαντικούς πόρους με αποτέλεσμα να επιβραδύνονται οι ρυθμοί κατασκευής.

Τέλος, επισημαίνει ότι διαβεβαιώνει όλους τους εργαζόμενους στο Έργο, τα συνδικάτα, τους κατοίκους και τις επιτόπιες επαγγελματικές ενώσεις των περιοχών που ωφελούνται και στηρίζουν την ανάπτυξή τους στην ολοκλήρωση του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου της νοτιοδυτικής Ελλάδας ότι οι λύσεις για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη αυτή κατάσταση εκπονούνται με αίσθηση ευθύνης και πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα σε όλες τις πλευρές. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα διασφαλίζοντας την άμεση και έμμεση απασχόληση στο Έργο και την προοπτική της ανάπτυξης.