«Προσηλωμένος στην ειρηνευτική διαδικασία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, από τη Ραμάλα, τον τελευταίο του σταθμό στο ταξίδι του στη Μέση Ανατολή. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς «δήλωσε ότι περισσότερο από ποτέ άλλοτε η Ελλάδα στηρίζει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους» και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «όλες οι πλευρές θα βοηθήσουν για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου».

Ads

Η συνάντησή του Γιώργου Παπανδρέου και του Μαχμούντ Αμπάς διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες και στη συνέχεια δόθηκε κοινή Συνέντευξη Τύπου. Το λόγο πήρε πρώτος ο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι γνωστές οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

«Η Ελλάδα στάθηκε πάντα στο πλευρό του αγώνα του παλαιστινιακού λαού και σας ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ωστόσο, στη σημερινή συγκυρία το να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα την ειρηνευτική διαδικασία προϋποθέτει καταρχάς αποδοχή των συνόρων της 4ης Ιουνίου 1967 από το Ισραήλ, πρωτεύουσα της Παλαιστίνης τα ανατολικά Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια μπορούμε να προχωρήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία», πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Ο Μαχμούντ Αμπάς εξέφρασε την ανησυχία του για την στάση και τις πρακτικές του Ισραήλ σε θέματα όπως τα ανατολικά Ιεροσόλυμα, οι απαγορεύσεις, οι κατεδαφίσεις σπιτιών, η απέλαση των Παλαιστίνιων κατοίκων των ανατολικών Ιεροσολύμων.

Ads

«Διάλογος απευθείας ή έμμεσος θα πρέπει να βασίζεται στη διεθνή νομιμότητα και τις προηγούμενες μεταξύ μας συμφωνίες, καθώς επίσης και στην αποδοχή από το Ισραήλ της κατοχής των εδαφών μας. Υπάρχει ανάγκη για άμεσες διαπραγματεύσεις. Το γνωρίζουμε και το κατανοούμε. Αυτό θα συμβεί. Απλά όταν φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο θα είναι αποτέλεσμα προκαταρκτικών απευθείας επαφών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και όχι αποτέλεσμα διαμεσολάβησης ή πιέσεων από οποιαδήποτε άλλη πλευρά», δήλωσε ο Αμπάς.
Αναφερόμενος στις αμερικανικές πιέσεις που δέχεται τα τελευταία 24ωρα από αμερικανικής πλευράς για να αποδεχθεί τις άμεσες διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις, σημείωσε πως «δεν ζητάμε τίποτα καινούριο. Ζητάμε να τηρήσουν τις προηγούμενες συμφωνίες, να σταματήσουν την επέκταση των οικισμών εποίκων και να επιτρέψουν την ελεύθερη μετακίνηση, να επιτρέψουν τον ανεφοδιασμό της Γάζας, καθώς και την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών μας».

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως «στεκόμαστε δίπλα στον Μαχμούντ Αμπάς και στον Παλαιστινιακό λαό. Στηρίζουμε τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος είναι η μόνη λύση για την επίλυση του Παλαιστινιακού, δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ» και πρόσθεσε ότι «όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη σύγκλιση των δύο πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». «Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν», τόνισε.

Παράλληλα δήλωσε ότι «σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό επεδίωξε με την επίσκεψή της η Βρετανίδα υπουργός των Εξωτερικών Κ. Αστον, αυτό πιστεύω και επιχειρώ να προωθήσω και εγώ».

«Αναφορικά με τη Γάζα εκφράζω και από εδώ την ανησυχία μου. Θέλουμε να δούμε τον αποκλεισμό να αίρεται. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αυτό είναι προς όφελος του λαού της Γάζας, αλλά θα αποκλιμακώσει και τις ενδοπαλαιστινιακές εντάσεις», σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

«Θυμάμαι στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα την επίσκεψή μου σε αυτό εδώ το αρχηγείο, στον Γιάσερ Αραφάτ. Η περιοχή αλλά και το κτίριο δεν θυμίζει σε τίποτα αυτό που βλέπουμε σήμερα. Θέλω να σας συγχαρώ γι’ αυτό, για αυτή τη διαφορετικότητα, την ανάπτυξη που βλέπουμε στην ευρύτερη περιοχή, η οποία μακροπρόθεσμα θα συμβάλλει και στην προώθηση της ανεξαρτησίας των εδαφών σας. Πρέπει κύριε Πρόεδρε να βοηθήσουμε την ειρηνευτική διαδικασία να κινηθεί», κατέληξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τους αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή συναντήθηκε στο πρωθυπουργικό μέγαρο με τον ομόλογό του της Παλαιστινιακής Αρχής κ. Κ. Σαλάμ Φαγιάντ.


«Για την ειρήνη σε Μ. Ανατολή» Παπανδρέου και Νετανιάχου

Κοινή συνέντευξη Τύπου πραγματοποίησαν μετά τη συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου και ομόλογός του, του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ελλάδα και Ισραήλ έχουν πάρα πολλά κοινά, κοινά που ξεκινούν από αρχές και αξίες, τα οποία υφίστανται εδώ και καιρό και βασίζονται στις αρχές και τις αξίες, που διδαχθήκαμε από έναν άλλο πολιτισμό προερχόμενο από την Ελλάδα», δήλωσε στην αρχή της ομιλίας του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Όπως δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχουτα τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση «δεν θα γινόταν να είναι διαφορετικά από την ειρηνευτική διαπραγμάτευση, την ειρήνευση στην περιοχή, την ειρήνη με τους γείτονες». «Ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή»,τόνισε.

«Είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο, ο οποίος ήρθε να συμπληρώσει τα όσα, για πρώτη φορά, είχαμε συζητήσει σε μια κατά τύχη συνάντησή μας πριν από καιρό, σε ένα εστιατόριο της Μόσχας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας στον τομέα της Οικονομίας, κυρίως «στους τομείς της τεχνολογίας, της τεχνογνωσίας, του εμπορίου, της γεωργίας».

Καταλήγοντας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε από τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος σε λίγες ώρες θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, «να τού μεταφέρει την ειλικρινή διάθεση για διαπραγμάτευση της ισραηλινής πλευράς, σημειώνοντας πως το Ισραήλ, όχι μόνο έχει τη διάθεση να διαπραγματευθεί, αλλά και να συμφωνήσει».

Σε αυτό το σημείο, τον λόγο πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον ισραηλινό πρωθυπουργό «για τη διάθεση υποστήριξης των ενεργειών της ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο την έξοδο από την οικονομική κρίση», στη συνέχεια εξήρε «τους ισχυρούς δεσμούς και τις στενές σχέσεις, που έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα του χρόνου μεταξύ των δύο κρατών και των δύο λαών».

Σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιώργος Παπανδρέου επαίνεσε την πρόσφατη απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης για χαλάρωση του αποκλεισμού, τονίζοντας, ωστόσο, ότι μια σειρά μέτρων από εδώ και έπειτα είναι απαραίτητα για την οριστική λύση του προβλήματος.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα του αλλά και την πεποίθηση του, ότι «οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα οδηγήσουν σε απευθείας συνομιλίες στο προσεχές διάστημα».

Μετά τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας σε θέματα Τουρισμού, Γεωργίας, Εμπορίου και Τεχνολογίας.

«Η ενδυνάμωση των σχέσεων είναι πάγια πολιτική μας. Είμαστε γείτονες, ζούμε στην ίδια περιοχή, επιθυμούμε την ειρήνη, δεν εκμεταλλευόμαστε συγκρούσεις στην περιοχή. Παίρνουμε και θα πάρω και άλλες πρωτοβουλίες και με την Τουρκία, για ειρηνικό διάλογο για να προχωρήσουμε στο χτίσιμο μιας ειρηνικής γειτονιάς, προς όφελος όλων»,δήλωσε καταλήγοντας και απηύθυνε πρόσκληση προς τον ισραηλινό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, την οποία αποδέχτηκε δεσμευόμενος για το προσεχές μέλλον.