Η MRB Hellas για λογαριασμό της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», η ALCO για το «Πρώτο Θέμα», η Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής» και η MARC για το «Έθνος της Κυριακής», καταγράφουν την δημοσκοπική ανατροπή που έχει πραγματοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη. Όλες οι δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν μετά την δήλωση στήριξης του Δ. Αβραμόπουλου προς τον Αντώνη Σαμαρά.

Ads

Ανατροπή σε όλους τους δείκτες

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται της Ντόρας Μπακογιάννη, με 4% στο δείκτη «Καταλληλότερος αρχηγός», με 5,6% στο «Αρχηγό που θα επιθυμούσαν», με 5,7% στο «Ποιόν θα ψήφιζαν στο πρώτο γύρο» και με 4,5% στο δείκτη «Ποιον θα ψήφιζαν στον δεύτερο γύρο».

Αναλυτικότερα και διαχωρίζοντας τους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση σε δύο μεγάλες κατηγορίες «αυτούς που σίγουρα ή μάλλον θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές αλλαγές» και σε αυτούς που απλώς «ψήφισαν ΝΔ στις εθνικέ εκλογές του 2009», τότε στους πρώτους ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται της πρώην υπουργού Εξωτερικών με 7% στον πρώτο γύρο και με 7,4% στον δεύτερο γύρο. Αντίστοιχα για την δεύτερη κατηγορία ψηφοφόρων, ο Αντώνης Σαμαράς προηγείται με 2,5% στον πρώτο γύρο και 2% στον δεύτερο γύρο.

Ads

Ωστόσο, οι ισορροπίες στη ΝΔ είναι «λεπτές», καθώς στην «Παράσταση νίκης» και στην ερώτηση «Με ποιόν από τους δύο μπορεί η ΝΔ να αποτελέσει μια αξιόπιστη πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας», οι δύο υποψήφιοι διεκδικούν επί ίσης όροις την ηγεσία.

Πάνω από δέκα μονάδες στην παράσταση νίκης

Αντώνη Σαμαρά δείχνει και η δημοσκόπηση της MARC για το «Έθνος της Κυριακής». Και σε αυτή τη δημοσκόπηση οι ερωτηθέντες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Αυτοί που πρόκειται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές στην ερώτηση «Ποιόν επιθυμείτε για αρχηγό της ΝΔ», απάντησαν Αντώνη Σαμαρά (45,3%). Ακολουθεί η Ντόρα Μπακογιάννη με 41,1% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης με 10,5%. Στο δίπολο Σαμαράς-Μπακογιάννη, ο πρώτος συγκεντρώνει το 52,8% έναντι 45,3% που συγκεντρώνει η δεύτερη.

Στη «Παράσταση νίκης» τις εντυπώσεις φαίνεται να έχει κερδίσει ο κ. Σαμαράς καθώς η διαφορά εκτοξεύεται στις 10,7 μονάδες (49,8-39,1) σε όσους προτίθενται να συμμετάσχουν στις εκλογές. Μικρότερη είναι η διαφορά (3,6%) συνολικά στους ψηφοφόρους της ΝΔ με τον Α. Σαμαρά να συγκεντρώνει το 46,0% και την Ντόρα Μπακογιάννη το 42,4%.

Η μεγαλύτερη διαφορά

Γκάλοπ της ALCO, που δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα» δείχνει «θρίαμβο» του Αντώνη Σαμαρά στον δεύτερο γύρο καθώς προηγείται της Ν. Μπακογιάννη με 9,1%, μεταξύ εκείνων των ψηφοφόρων που θα πάνε να ψηφίσουν.

Στη παράσταση νίκης, το 39,6% πιστεύει ότι νέος πρόεδρος της ΝΔ θα είναι ο Αντώνης Σαμαράς έναντι 32,6% που υποστηρίζουν ότι στην ηγεσία της Ρηγίλλης θα βρεθεί η Ντόρα Μπακογιάννη. Σημειώνεται, ότι μια εβδομάδα πριν σε αντίστοιχη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας η κ. Μπακογιάννη συγκέντρωνε το 75%.

Στον πρώτο γύρο, μεταξύ όσων προτίθενται να ρίξουν την ψήφο τους ο κ. Σμαρας προηγείται με 45,7%, ακολουθεί η κ. Μπακογιάννη με 39,2% και τελευταίος είναι ο κ. Ψωμιάδης με 11,1%, ο οποίος όμως φαίνεται να έχει καταλυτικό ρόλο ώστε η ΝΔ να οδηγηθεί σε ένα δεύτερο γύρο εκλογικής μάχης.

Τα αντίστοιχα ποσοστά ανάμεσα σε εκείνους που δεν έχουν πρόθεση να πάνε στις κάλπες, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 38,5% (Σαμαράς), 34,5% (Μπακογιάννη) και 12,6% (Ψωμιάδης).

Εντυπωσιακή ανατροπή

Προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη δείχνει η δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής».

Στο ερώτημα «ποιος θεωρείται καταλληλότερος διάδοχος του Κώστα Καραμανλή», ο κ. Σαμαράς συγκεντρώνει το 38%, από 16% τον Οκτώβριο, ενώ η κα Μπακογιάννη υποχωρεί από το 34% στο 29%.

Ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει την προτίμηση του 43% των ερωτηθέντων που δηλώνουν βέβαιοι ότι θα ψηφίσουν στις επερχόμενες εκλογές της ΝΔ, έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη που συγκεντρώνει το 35% και του Παναγιώτη Ψωμιάδη που φτάνει το 18%.

Αντίστοιχα συνολικά στους ψηφοφόρους της ΝΔ ο κ. Σαμαράς καταγράφει ποσοστό 44%, η κα Μπακογιάννη 37% και ο κ. Ψωμιάδης 15,5%, ενώ τα μέλη της ΝΔ και όσοι δηλώνουν ότι θα εγγραφούν προτιμούν κατά 42% τον Αντώνη Σαμαρά, κατά 36,5% τη Ντόρα Μπακογιάννη και κατά 18,5% τον Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Στη παράστασης νίκης, η ανατροπή είναι εντυπωσιακή. Μέσα σε ένα μήνα, η κα Μπακογιάννη -από το 79% τον Οκτώβριο-, βρέθηκε στο 42%, ενώ αντίθετα ο Αντώνης Σαμαράς από το μόλις 6% τον περασμένο μήνα, «εκτινάχθηκε» στο 43%.

Κατάρρευση της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις

Ελεύθερη πτώση καταγράφει η ΝΔ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της FOCUS που δημοσιεύει η εφημερίδα «Real News», για τις 40 μέρες της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει το 22,1%, έχοντας χάσει το 11,4% των οπαδών της που έμειναν πιστοί στις 4 Οκτωβρίου.

Το ΠΑΣΟΚ, με 42,7% έχει ελάχιστες απώλειες 1,2% και προηγείται με διαφορά 20,6% από τη ΝΔ. Στην τρίτη θέση είναι το ΚΚΕ με 6,8% (έναντι 7,5%) και σε απόσταση αναπνοής το ΛΑΟΣ με 6,2% (άνοδο 0.6%) . Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 3,5% σημειώνοντας πτώση 1,1%. Οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται στο 1,8%, λοιπά κόμματα 1,4%, ενώ αναποφάσιστο δηλώνει το 9,4% και το 6,1% λευκό.

Πηγή; Τύπος της Κυριακής, Πρώτο Θέμα, Καθημερινή της Κυριακής, Έθνος της Κυριακής, Real News