Χωρίς να έχει γίνει οποιουδήποτε είδους ανάληψη ευθύνης, η αστυνομία έχει ήδη συνδέσει τις πρόσφατες επιθέσεις με «εκρηκτικά πακέτα», με τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Πρόκειται για μια οργάνωση, στην οποία οι αρχές έχουν αποδώσει περισσότερα από 150 (!) χτυπήματα, αν και η ίδια έχει αναλάβει την ευθύνη πολύ λιγότερων επιθέσεων.

Ads

Η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» έκανε την πρώτη της εμφάνιση στις 22 Ιανουαρίου 2008, αρχικά δειλά, με γκαζάκια κατά τραπεζών και δημόσιων κτιρίων. Μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Δεκέμβριο του 2008, η οργάνωση αναβαθμίζει την επιχειρησιακή της δράση, κάνοντας για πρώτη φορά χρήση μικτών εκρηκτικών-εμπρηστικών μηχανισμών κατά των Μητροπόλεων σε Αθήνα και Πειραιά, στις 9 Απριλίου του 2009. Η οργάνωση έχει αναλάβει την ευθύνη για διάφορες επιθέσεις, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι:

– Στις 11 Ιουλίου 2009, στόχος γίνεται ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Χηνοφώτης, με μηχανισμό που εκρήγνηται στην οικεία του στο Παλαιό Φάληρο. Στην προκήρυξή της, στην οποία αναλαμβάνεται η ευθύνη από κοινού με την «Φράξια Μηδενιστών», οι «Πυρήνες» αναφέρουν: «Ο Π. Χηνοφώτης ήταν υφυπουργός Εσωτερικών τη χρονική περίοδο που έλαβε χώρα η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Από την αρχή της καριέρας του σε αυτό τον τομέα παρουσιάστηκε σαν ένας έμπειρος στρατιωτικός, ο οποίος θα ήταν ικανός να εξαρθρώσει τις επαναστατικές ομάδες».

– Δύο σχεδόν μήνες μετά, στις 2 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται έκρηξη στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. «Επειδή εμείς, όπως και άλλοι σύντροφοι του νέου αντάρτικου πόλης, δεν συμμετέχουμε στις επίσημες φιέστες διαμαρτυρίας, σε καλεσμένες πορείες, όπως αυτές για τη ΔΕΘ, επιλέξαμε το δικό μας χρόνο να δράσουμε», υπογραμμίζουν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της επίθεσης.

Ads

– Στις 23 Σεπτεμβρίου 2009, γίνεται έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού μικρής ισχύος στο διάδρομο του ορόφου που βρίσκεται το διαμέρισμά της Λούκας Κατσέλη στο Κολωνάκι. Της έκρηξης προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Με αφορμή την έκρηξη αυτή, η Αντιτρομοκρατική εισβάλλει σε διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, συλλαμβάνοντας 4 άτομα με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση. Από τη δικογραφία περισσότερων από 400 σελίδων που σχηματίζεται, αποδίδονται στους «Πυρήνες» πάνω από 150 χτυπήματα.

– Λίγη ώρα πριν από την προεκλογική ομιλία του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στις 2 Οκτωβρίου 2009, στο Πεδίον του Άρεως, βόμβα εξερράγη σε κάδο απορριμμάτων στην οδό Γκυιλφόρδου.

«Μετά την επίθεση μας στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης και την αναγγελία εθνικών εκλογών, δύο πυρήνες μας σε συνεργασία με τους συντρόφους της Φράξιας Μηδενιστών επέλεξαν κι αποφάσισαν να χτυπήσουν σπίτια και γραφεία πολιτικών προσώπων, ενεργοποιώντας γι’άλλη μια φορά την στρατηγική της κοινωνικής πρόκλησης. Η αρχή για το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων αποφασίστηκε να ξεκινήσει από το σπίτι της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ, Λούκα Κατσέλη, στο Κολωνάκι όπως και έγινε. Η απόφαση των υποδομών μας ήταν να κορυφωθεί και να ολοκληρωθεί η επιχείρηση μέσα στις επόμενες δύο μέρες. Όμως την ίδια μέρα της επίθεσης, παρακολουθήσαμε έκπληκτοι τους δημοσιογράφους να εκστασιάζονται και να αναγγέλλουν εξάρθρωση της οργάνωσης μας, εισβολή σε γιάφκα στο Χαλάνδρι, πολυήμερες παρακολουθήσεις, επιτυχία της ΕΥΠ, εντοπισμός και ταυτοποίηση αποτυπωμάτων από προηγούμενες επιθέσεις μας, σενάρια για την λογική των συγκοινωνούντων δοχείων… Και όλα αυτά ενώ την ίδια μέρα είχαμε πραγματοποιήσει ανενόχλητοι την επίθεση μας στο Κολωνάκι κάτω απ’ την μύτη της αστυνομίας και είχαμε επιστρέψει αλώβητοι. Τα γεγονότα μόνο γέλιο και σαρκασμό θα μπορούσαν να προκαλέσουν, αν δεν συνοδεύονταν με διώξεις ατόμων που φωτογραφίζονταν ως μέλη της οργάνωσης μας με συμμετοχή στον επιχειρησιακό βραχίονα. Ένα τέλειο σκηνικό για να ικανοποιηθεί το κανιβαλικό ένστικτο, δημοσιογράφων και κοινωνίας που εδώ και μήνες επιζητούν διακαώς συλλήψεις τρομοκρατών. Προεκλογικό τρικ…εσωτερικά παιχνίδια των μπάτσων…τεχνάσματα εκφοβισμού… δεν γνωρίζουμε κι ούτε θα μπούμε στην λογική τους», γράφει εν συνεχεία η οργάνωση.

– Βομβιστική επίθεση σημειώνεται στο σπίτι της ευρωβουλευτού Μαριέττας Γιαννάκου, στις 31 Οκτωβρίου. Στην προκήρυξη που δημοσιεύεται στο athens.indymedia.org, η οργάνωση καταγγέλλει την «αστυνομοκρατία» στα Εξάρχεια και τη μόνιμη παρουσία των ΜΑΤ στην πλατεία, επιτίθενται κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και αφιερώνουν την ενέργειά τους στους τρεις ήδη προφυλακισμένους που φέρονται ως μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς».

– Στις 13 Νοεμβρίου, μία μόλις ημέρα μετά την ανάθεση της υπόθεσης της «γιάφκας» του Χαλανδρίου σε εφέτη ανακριτή, τοποθετείται βόμβα στο σπίτι του Μίμη Ανδρουλάκη. Οι «Πυρήνες» αναφέρουν ότι επέλεξαν την συγκεκριμένη ημέρα για να δείξουν ότι δεν τους ενδιαφέρουν οι κινήσεις της δικαστικής εξουσίας.

– Ισχυρή έκρηξη σημειώνεται το βράδυ της 27 Δεκεμβρίου στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής στη Συγγρού. Τη σχετική προκήρυξη συνυπογράφει η νεοεμφανιζόμενη «Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών», ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για την πρώτη φορά που η «Συνωμοσία Πυρήνων της φωτιάς» αναλαμβάνει την ευθύνη για την τοποθέτηση ενός τόσο εξελιγμένου εκρηκτικού μηχανισμού. Παράλληλα, μιλά για μια νέα εποχή τρομοκρατικών ενεργειών, η οποία εγκαινιάζεται με τη συνεργασία των «Πυρήνων» με την «Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών». “Εορταστικές εκδηλώσεις παντού, κόσμος που μπαινοβγαίνει στα εμπορικά κέντρα και μια αίσθηση ευφορίας να πλανάται στον αέρα. Οι ρυθμοί της πόλης κινούνται μεταξύ κατανάλωσης την μέρα και διασκέδασης τη νύχτα. Ενάντιοι σε αυτό το κλίμα των ημερών επιλέξαμε να αναταράξουμε την ησυχία της πόλης τοποθετώντας εκρηκτικό μηχανισμό στο υποκατάστημα της ΕΤΕ και στα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής”, απαντά η οργάνωση.

– Το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010, έκρηξη σημειώνεται έξω από τη Βουλή, Η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» μαζί με την «Αντάρτικη Ομάδα Τερροριστών» αναλαμβάνει με προκήρυξή της την ευθύνη για την επίθεση. Με την προκήρυξη, οι συντάκτες ζητούν να διακοπεί η προφυλάκιση των 3 κατηγορούμενων για συμμετοχή στην οργάνωση που είχαν συλληφθεί στο σπίτι του Χαλανδρίου, καθώς, όπως επισημαίνουν, μέσα στο σπίτι δεν βρέθηκε απολύτως τίποτα που να συνδέει την οργάνωση με αυτό.

– Στις 19 Μαρτίου τοποθετείται βόμβα στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» στην Ομόνοια. Την επόμενη ημέρα, σημειώνεται έκρηξη στην είσοδο πολυκατοικίας στα Πατήσια, όπου διαμένει ο αντιπρόεδρος της ελληνοπακιστανικής κοινότητας και μέλος του ΔΣ του φόρουμ μεταναστών Ανουάρ Ικμπάλ καθώς και στο κτίριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στην Πέτρου Ράλλη. Η οργάνωση αναλαμβάνει την ευθύνη για την τριπλή επίθεση, υπογράφοντας ως «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς – Ανταρτική Ομάδα Τερροριστών – Κομμάντο Λάμπρος Φούντας».

Και οι πρόσφατες επιθέσεις κατά της Βουλής, πρεσβειών στην Αθήνα, αλλά και ξένων πολιτικών αρχηγών όπως η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, συνδέονται, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. με τους «Πυρήνες της Φωτιάς». Τον Νοέμβριο του 2009, η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε 6 εντάλματα σύλληψης σε βάρος προσώπων που φέρεται να συμμετέχουν στην οργάνωση. Ο ένας εξ αυτών θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ. ότι είναι ο 22χρονος που συνελήφθη τη Δευτέρα στο Παγκράτι. Το βράδυ της Τρίτης, η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες και τα ονόματα των υπόλοιπων 5 καταζητούμενων.