Μετά την παραδοχή Μαντέλη ότι έλαβε «προεκλογική χορηγία» από τη Siemens, και ενώ Σημίτης και ΝΔ βρίσκονται στα χαρακώματα, «άνοιξε τo κουτί της Πανδώρας για τις μίζες πολιτικών», όπως αναφέρει και σε σημερινή συνέντευξή του ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Επιπλέον χορηγία ενός εκατομμυρίου ευρώ στο ΠΑΣΟΚ αποκαλύπτει η απολογία του Μ. Χριστοφοράκου, ενώ από ιδιόχειρο σημείωμά του προκύπτει χρηματισμός στελέχους της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008. Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτεται μεταβίβαση της οικίας Τσοχατζόπουλου από οff shore εταιρεία στη σύζυγό του, μόλις τρεις μέρες πριν τη ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου. Υπό την πίεση της κοινής γνώμης για αποκαλύψεις, η δίνη των σκανδάλων παρασύρει όλο και περισσότερους πολιτικούς…

Ads

«Χορηγιών» συνέχεια…

Στο πλαίσιο των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο Siemens, «Τα Νέα» αναφέρουν σε δημοσίευμά τους πως σε σημείωμα του Χριστοφοράκου, που βρέθηκε στο δεσμευμένο από τη Δικαιοσύνη (επί Νέας Δημοκρατίας) υλικό, ο ίδιος δίνει εντολή να δοθεί σε συγκεκριμένο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου «το 50% των συμφωνηθέντων». Ωστόσο, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για το ύψος της μίζας, ούτε για το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται.

Το σίγουρο είναι όμως ότι η μίζα δόθηκε το 2008 και αυτό, εκτός των άλλων, σημαίνει ότι η συγκεκριμένη δωροδοκία δεν υπόκειται σε καμία παραγραφή, άρα ο υπουργός που δωροδοκήθηκε θα βρεθεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου.

Ads

Με ανακοίνωσή της, η ΝΔ κάνει λόγο για απόπειρα συμψηφισμού, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αντικειμενικά στοιχεία που συνηγορούν στην άποψη ότι το σημείωμα είναι πλαστό. Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και μέλος της Εξεταστικής για τη Siemens Κώστας Τζαβάρας, «ο Χριστοφοράκος έφυγε από την Ελλάδα στις 15 Δεκεμβρίου 2007 άρα δεν θα μπορούσε να έχει συντάξει το σημείωμα το 2008. Ο Χριστοφοράκος είχε δηλώσει ότι έδωσε χρήματα έως το 2006. Ήδη από τα τέλη του 2007 ξεκίνησε εσωτερικός έλεγχος από την αμερικανική εταιρία «Ντεμπεβουά», άρα είναι αδύνατο υπήρχε δυνατότητα για οποιουδήποτε είδους πληρωμή».

Νέα στοιχεία όμως έρχονται στη δημοσιότητα και για το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα ένα εκατομμύριο ευρώ είχε δοθεί ως χορηγία της Siemens στο ΠΑΣΟΚ το 2002-2003, το οποίο όμως δεν εισπράχθηκε επειδή άρχισαν να αποκαλύπτονται τα μαύρα ταμεία. Αυτό αποκάλυψε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στην απολογία του στις 6 Ιουλίου 2009 στην εισαγγελέα Εφετών Baunler-Hosl, σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία». Ακόμα, ο πρώην Mister Siemens αναφέρει πως και γι’ αυτό το 1 εκατ. ευρώ είχε συνεννοηθεί με τον Θόδωρο Τσουκάτο και πως από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ του υπέδειξαν τα χρήματα να πάνε και να παραμείνουν στην Ελβετία.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η επιτροπή ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και βουλευτών αποφάσισε, εκτός από τον ενδελεχή έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων του Μαντέλη, έλεγχο και των «πόθεν έσχες» του πρώην βουλευτή Θεόδωρου Τσουκάτου, παρ’ ότι δεν έχει κληθεί ακόμη από την εξεταστική επιτροπή.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερη δημοσιότητα έχει λάβει και η αποκάλυψη ότι ο γιος του Τ. Μαντέλη εργάζεται στη Siemens. ο Χαράλαμπος Μαντέλης είναι «υπεύθυνος λύσεων υπηρεσιών» στην εταιρεία Nokia Siemens Networks. Μάλιστα, από την 1η Νοεμβρίου 2004 έως την 31η Μαρτίου 2007, ο Χ. Μαντέλης εργαζόταν στην Siemens A.E. στο τμήμα SIS.

Ακολουθεί η ομολογία του κ. Χριστοφοράκου, όπως δημοσιεύεται στην «Ελευθεροτυπία»:

«Στην Ελβετία εξακολουθούν να υπάρχουν χρήματα της Siemens σε δύο λογαριασμούς ιδιωτών. Οι ιδιώτες αυτοί είναι καθαρά αχυράνθρωποι, δεν τους είχα πει τίποτα σχετικά με τον λόγο για τον οποίον γίνονταν οι πληρωμές. Δεν θέλω να αναφέρω σήμερα τα ονόματα των ανθρώπων αυτών, επειδή φοβάμαι ότι λόγω της -έστω και εν αγνοία τους- συμμετοχής στις πράξεις μου, θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στη δουλειά τους ή ακόμα και θα διωχθούν ποινικά.

* Στον έναν από τους λογαριασμούς αυτούς υπάρχουν ακόμα περίπου 400.000 ευρώ. Στον άλλον περίπου 600.000 ευρώ. Τα χρήματα βρίσκονται εκεί, εδώ και περίπου έξι τουλάχιστον χρόνια. Απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ σήμερα, τα χρήματα μεταφέρθηκαν εκεί από έναν από τους λογαριασμούς του Καλδή, δηλαδή ή από το λογαριασμό της εταιρείας Placid Blue Corporation ή από το λογαριασμό της εταιρείας Sandybury. Ο λόγος της μεταφοράς ήταν ο εξής:

Μέλη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν να μη μεταφερθούν τα χρήματα στην Ελλάδα, αλλά να κατατεθούν στην Ελβετία. Δεν θυμάμαι σήμερα ποιος ακριβώς ήταν. Πιστεύω ότι ήταν ο κ. Τσουκάτος. Πάντως ο κ. Τσουκάτος ήταν την εποχή εκείνη το αρμόδιο άτομο με το οποίο συνομιλούσα.

Οταν μεταφέρθηκαν τα χρήματα, η υπόθεση ξεχάστηκε. Αρχικά τα χρήματα έμειναν εκεί. Μετά, και συγκεκριμένα προς τα τέλη του 2005, έγιναν γνωστά τα μπλεξίματα και αποφασίστηκε να μην πειραχτούν οι λογαριασμοί αυτοί. Θα επικοινωνήσω σύντομα, μέσω των δικηγόρων μου, με τη Siemens, προκειμένου να συμβάλω, ώστε τα χρήματα αυτά να επιστραφούν αμέσως στη Siemens».

Η εφημερίδα επισημαίνει πως το ποσό αποδεδειγμένα υπάρχει και έχει εκταμιευθεί από τη Siemens στο πλαίσιο των ετήσιων χορηγιών μέσω του 2% του τζίρου της Siemens Ελλάδος και γι’ αυτό το ποσό ο Μ. Χριστοφοράκος έχει ενημερώσει από τις 15/7/2009 τη μητρική Siemens. Μάλιστα, το εναπομείναν κεφάλαιο στους δύο κρυφούς λογαριασμούς έχει περιληφθεί στη συμφωνία συμβιβασμού του πρώην διευθύνοντος συμβούλου με Siemens.

Λίστα με 70 ονόματα

Λίστα που αφορά παροχή χρηματικών ποσών σε τρίτους από το λογιστήριο της Siemens στο Μαρούσι και στην οποία περιέχονται ονόματα δημοσιογράφων, υπαλλήλων του ΟΤΕ και του υπουργείου Συγκοινωνιών, έχει στα χέρια της η υπηρεσία ειδικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το Mega.

Στη λίστα είναι καταχωρημένα με ονοματεπώνυμο 70 άτομα στα οποία φέρεται να καταβάλλονται χρήματα από το κονδύλι της διεύθυνσης δημοσίων σχέσεων της εταιρείας ενώ τα ποσά που παρατίθενται δίπλα στα ονόματα κυμαίνονται από 15.000 έως 80.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής, Κώστας Αϊβαλιώτης, παρουσίασε στην πρωινή εκπομπή «Mega Σ/Κ», μια άλλη λίστα με δώρα, όπως ηλεκτρικές συσκευές, τα οποία χορηγούσε η Siemens δωρεάν σε τρίτους οι οποίοι καταχωρούνται με κωδικούς.

Μεταβίβαση της οικίας Τσοχατζόπουλου μέσω off shore

Στη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη μεταβίβασε την οικία του από οff shore εταιρεία ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος, μόλις τρεις μέρες πριν τη ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου που μεταξύ άλλων πενταπλασιάζει τη φορολογία ακινήτων που ανήκουν σε εξωχώριες εταιρείες, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής». Η οικία βρίσκεται επί της οδού Διονυσίου Αρεοπαγίτου και μεταγράφηκε για πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ. Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, η διατηρητέα τριώροφη πολυκατοικία, βρίσκεται σ’ έναν από τους πιο ακριβούς πεζόδρομους της Ευρώπης.

«Επιχειρούν να με εκθέσουν στην κοινή γνώμη, δημιουργώντας εντυπώσεις αθέμιτου πλουτισμού μου και επινοώντας σενάρια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σχετικά με τον τρόπο διαβίωσης και ειδικότερα με τον τρόπο απόκτησης της κατοικίας εμού και της οικογένειάς μου» απάντησε ο κ. Τσοχατζόπουλος, προαναγγέλλοντας, παράλληλα, την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη. Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για «συκοφαντική επίθεση» και «νέα ύπουλη προσπάθεια στοχοποίησής» του, ενώ δήλωσε ότι απέκτησε την κατοικία με «πλήρως διαφανή τρόπο και σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διαδικασίες», που καμία σχέση δεν έχουν «με τα σημερινά πρωτοσέλιδα σενάρια των δύο εφημερίδων».

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Τσοχατζόπουλος σημείωσε ότι ζει με την οικογένεια του στον 2ο όροφο του διατηρητέου ακινήτου, το οποίο, ύστερα από τέσσερα χρόνια διαμονής με ενοίκιο, «επιλέξαμε πρόσφατα με τη σύζυγό μου την αγορά του μέσω τραπεζικού δανεισμού και εγγραφής υποθήκης» και πρόσθεσε ότι όλα τα στοιχεία και τα παραστατικά είναι «κατατεθειμένα με διαφάνεια στις αρμόδιες αρχές».

«To κουτί της Πανδώρας για τις μίζες πολιτικών έχει ανοίξει»
Το Κουτί της Πανδώρας για τις μίζες των πολιτικών προσώπων έχει ανοίξει, τονίζει ο Θεόδωρος Πάγκαλος σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σε συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής». Επισημαίνει ωστόσο, ότι πρέπει να αναμένουμε πρώτα τα πορίσματα των Εξεταστικών Επιτροπών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλώντας για τη δεύτερη τετραετία Σημίτη αναφέρει: «Η αποτυχία του ΠΑΣΟΚ, που ήταν και αποτυχία του μεγάλου εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος του ελληνικού λαού από το 2000 έως το 2004, οφείλεται στο ότι βαθμιαία η αλληλεγγύη που υπήρχε μεταξύ των ηγετικών στελεχών του μετεβλήθη σε συνενοχή». Προσθέτει, ακόμα, πως τη διαφθορά τότε την έβλεπε, την ακουμπούσε, «ερχόταν και με έβρισκε με την έννοια ότι τα θύματά της διαμαρτύρονταν».

Τέλος, αναφερόμενος στον Κ.Καραμανλή τον επικρίνει που βρίσκεται στην αφάνεια και τονίζει ότι «ορισμένες υποθέσεις, το Βατοπέδι περισσότερο από τις άλλες, δείχνουν προς την κατεύθυνση του Μέγαρου Μαξίμου. Έχουμε μάρτυρες οι οποίοι συγκεκριμένα μας λένε ότι δέχονταν οδηγίες από τον κ. Αγγέλου. Ο κ. Αγγέλου ήταν το alter ego του κ. Καραμανλή. Σήμερα είναι σαν να κατηγορήσει κάποιος εμένα και ο Γιώργος Παπανδρέου να μην παίρνει θέση. Δεν είναι δυνατόν».

Δύσπιστοι οι πολίτες απέναντι στη Νέα Δημοκρατία

Οι εξελίξεις πλήττουν και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η εικόνα δυσπιστίας των πολιτών απέναντι στη Νέα Δημοκρατία αποτυπώνεται σε δημοσκόπηση της Public Issue για την «Καθημερινή της Κυριακής», ένα μήνα πριν από το 8ο τακτικό συνέδριο. Μάλιστα, το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί τον Κώστα Καραμανλή ως κύριο υπεύθυνο για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κόμμα, ενώ 8 στους 10 πολίτες αλλά και 7 στους 10 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας πιστεύουν ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν έχει πλέον μέλλον στην πολιτική ζωή της χώρας.

Συγκεκριμένα, 7 στους 10 πολίτες αλλά και 6 στους 10 οπαδούς του κόμματος εκτιμούν ότι η Νέα Δημοκρατία κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Ωστόσο, η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να διαγράψει τη Ντόρα Μπακογιάννη επικροτείται τόσο από 52% του εκλογικού σώματος όσο και από το 61% των ψηφοφόρων του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα, η εικόνα της Ντόρας Μπακογιάννη αποδυναμώνεται, ενώ αντιθέτως του Αντώνη Σαμαρά ενισχύεται.

Διαβάστε επίσης:

Στα χαρακώματα Σημίτης και ΝΔ για τη Siemens