Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέλαβαν νέοι συνήγοροι πολιτικής αγωγής στη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, μετά την παραίτηση των Αλ. Κατσαντώνη και Χρ. Μυλωνόπουλου. Το αίτημα των νέων συνηγόρων για αναβολή της δίκης προκάλεσε ένταση στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, όπου εκδικάζεται η υπόθεση, καθώς ο συνήγορος υπεράσπισης του βασικού κατηγορούμενου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας υποστήριξε ότι η αναβολή της δίκης σημαίνει νέα δικάσιμος με νέα σύνθεση δικαστηρίου.

Ads

Οι νέοι συνήγοροι ζήτησαν να αναβληθεί η δίκη για 1 εβδομάδα, με σκοπό να ενημερωθούν για τη δικογραφία και να τους κοινοποιηθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων που έχουν προηγηθεί. Το αίτημα απορρίφθηκε από το δικαστήριο.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, στην τοποθέτησή του επί του αιτήματος αναβολής, υποστήριξε ότι «το κριτήριο της δίκαιης δίκης έχει παραβιαστεί, αφού η ηγεσία της δικαιοσύνης, δηλαδή η πολιτική, αποφάσισε για τον τόπο της διεξαγωγής της». Πρόσθεσε ότι από δημοσιεύματα στον Τύπο δημιουργείται σκεπτικισμός για την υπόθεση, συμπληρώνοντας πως «το τελευταίο που θα περίμενε ο πολίτης είναι να υπάρχει διάσταση μεταξύ κοινωνικού και δικαστικού κλίματος».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο Αλ. Κούγιας σημείωσε ότι «Κατά την άποψη του κ. συναδέλφου αν έξω από ένα δικαστήριο οι πολίτες φωνάζουν “σκοτώστε τον κατηγορούμενο” θα πρέπει να τον εκτελούμε ανεξαρτήτως του τί γίνεται εντός αιθούσης και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες όπως στον εμφύλιο. Και αν κάνουμε λάθος, ε, δεν πειράζει. Να τον τιμούμε μετά όπως τον Μπελογιάννη».

Ads

Ειδικότερα, ως προς τη διεξαγωγή της δίκης στην Άμφισσα, ο κ. Κούγιας αναρωτήθηκε τι ενοχλεί την πολιτική αγωγή η Άμφισσα. «Μήπως γιατί δεν είμαστε στην Αθήνα, να έχουμε 50.000 ανθρώπους έξω από το δικαστήριο από αυτούς που αυτοί επιδοτούν να καίνε γραφεία; Αν είναι ένοχος ο εντολέας μου να καταδικαστεί ισόβια. Αλλά να έχει μια δίκαιη δίκη».

Υποστήριξε μάλιστα ότι θα μπορούσε να σκεφθεί πως η πολιτική αγωγή επιθυμεί με το αίτημά της να αλλάξει σύνθεση το δικαστήριο επειδή με τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται να καταρρέει το κατηγορητήριο.

Απαντώντας στο παραπάνω, ο κ. Κωνσταντόπουλος ανέφερε πως δεν γνωρίζει να υπάρχει στη συνείδηση κανενός παγιωμένη άποψη ότι κατέρρευσε το κατηγορητήριο. «Εγώ αρνούμαι να εφαρμόσω τηλεοπτική δικονομία. Ο καθένας ό,τι είναι, αυτό δείχνει. Η δίκη αυτή δεν θα κριθεί στις εντυπώσεις».

Η πολιτική αγωγή ζήτησε επίσης από το δικαστήριο την εξέταση εκ νέου της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Βέρτζιν Τσαλικιάν, τον ορισμό αναπληρωτών δικαστών και την επίσημη μαγνητοφώνηση των πρακτικών.

Απερρίφθη το αίτημα

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου εν συμβουλίω, με προεδρεύοντα τον πρόεδρο Πρωτοδικών Λιβαδιάς, απέρριψε τη δήλωση αποχής που υπέβαλε στις 11 Μαρτίου η πρόεδρος του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, Ατζελίτα Παπαβασιλείου.

Η δήλωση της κ. Παπαβασιλείου υποβλήθηκε μετά την παραίτηση των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, όταν απορρίφθηκε το αίτημά τους να ασκηθεί ποινική δίωξη στη μάρτυρα Αντα Τζιορμπατσιούδη. Η πρόεδρος εξέλαβε την παραίτηση των δύο δικηγόρων ως αμφισβήτηση του δικαστηρίου. Η νέα πολιτική αγωγή δήλωσε σήμερα στο δικαστήριο ότι ήδη έχει κατατεθεί μήνυση στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άμφισσας σε βάρος της μάρτυρος για το αδίκημα της ψευδορκίας.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη 23 Μαρτίου.

Δημόσιο: O Επ. Κορκονέας δεν δικαιούται επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας

Αίτηση για να μη δοθεί επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας στον Επ. Κορκονέα κατέθεσε το Δημόσιο στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα ζητά να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών που έκανε δεκτή αίτηση του Επ. Κορκονέα και άλλων δύο ειδικών φρουρών και επιδίκασε σε καθέναν από τους τρεις το ποσό των 2.005 ευρώ ως επίδομα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας για νυκτερινή απασχόληση κατά το διάστημα από 1.1.2000 έως 31.12.2001.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έχει κρίνει ότι οι ειδικοί φρουροί τελούν υπό παρόμοια υπηρεσιακή και μισθολογική κατάσταση με το υπόλοιπο αστυνομικό προσωπικό και διέπονται από κοινό υπηρεσιακό καθεστώς με το αστυνομικό προσωπικό.

Η μη χορήγηση του επίμαχου επιδόματος στους ειδικούς φρουρούς σύμφωνα με το Διοικητικό Πρωτοδικείο παραβιάζει το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας, καθώς εισάγει δυσμενή διάκριση σε βάρος τους.

Από την πλευρά του, το Δημόσιο υποστηρίζει ότι οι ειδικοί φρουροί συνιστούν ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., που έχει διαφορετικά καθήκοντα και διαφορετική υπηρεσιακή κατάσταση και εξέλιξη, σε σχέση με το αστυνομικό προσωπικό στο οποίο χορηγήθηκε το επίδομα, ενώ υποστηρίζει ότι έχουν διαφορετικά καθήκοντα οι αστυνομικοί και οι ειδικοί φρουροί.