H ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη Συρία, η εκπαίδευση γυναικών στο Σουδάν, η κατασκευή αλιευτικών σκαφών στη Σρι Λάνκα, η υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Αμερική και η υποστήριξη πολιτικών στο Κιριμπάτι και στην Τζαμάικα είναι μερικά από τα προγράμματα που ανέλαβαν να υλοποιήσουν ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) μόνο την τελευταία πενταετία.

Ads

Του Νίκου Χασαπόπουλου από την εφημερίδα «Το Βήμα».

Από το 2005 ως το 2009 χορηγήθηκαν 47 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταμεία για «απίθανες δράσεις», όπως χαρακτηρίστηκαν, από την Τζαμάικα ως το Αζερμπαϊτζάν, σε ΜΚΟ. Μόνο το 2009 η κρατική χρηματοδότηση προγραμμάτων ΜΚΟ ανήλθε σε 4.296.840,83 ευρώ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που κατέθεσε στις 8 Μαρτίου 2010 στη Βουλή ο ίδιος ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, εξαγγέλλοντας παράλληλα και ριζικές αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησής τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μία ΜΚΟ εισέπραξε την τελευταία πενταετία περί το 1 εκατ. ευρώ για να αναπτύξει- όπως δικαιολόγησε τα χρήματα που έλαβε- την επιχειρηματικότητα στην Κορυτσά, για να λειτουργήσει αγροτικά ιατρεία στην Κούβα και για να κατασκευάσει κρηπιδώματα στον ποταμό Σούχε στην Αλβανία.

Ads

Ετσι όπως λειτουργεί το καθεστώς των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων δεν μπορεί να συνεχιστεί, είπαν στο «Βήμα» κυβερνητικές πηγές, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης συνεχώς υποβάλλουν ερωτήσεις και επερωτήσεις στη Βουλή (όπως έπραξε ο ΛΑΟΣ) ζητώντας στοιχεία για τη χρηματοδότησή τους. Ορισμένες ΜΚΟ όμως είναι παρούσες. Χαρακτηριστική περίπτωση, η δράση των ΜΚΟ στην Αϊτή, που κράτησαν την αξιοπρέπεια της χώρας ψηλά, αφού οι οργανώσεις αυτές έφθασαν προτού ακόμη φθάσει η ελληνική κρατική βοήθεια.

Πολλές φορές χορηγούνταν χρήματα σε ΜΚΟ για δράσεις στο εξωτερικό, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να θεωρηθούν «παράξενες και αδικαιολόγητες» στην Ελλάδα, για καθαρά πολιτικούς λόγους, λένε στελέχη της ΝΔ. Ο κ. Ευ. Στυλιανίδης, π.χ., ο οποίος χρημάτισε υφυπουργός Εξωτερικών από το 2004 ως το 2007, ανέφερε σε μια τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η κυβέρνηση χορηγούσε σε ορισμένες περιπτώσεις βοήθεια σε διάφορες χώρες για να μπορέσει να έχει θετικές ψήφους στον ΟΗΕ και σε διάφορα άλλα διεθνή φόρα.

Ολα όμως πρόκειται να αλλάξουν ως προς τον τρόπο λειτουργίας των ΜΚΟ αφού, σύμφωνα με το έγγραφο που κατατέθηκε στη Βουλή και φέρει την υπογραφή του κ. Γ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση «βρίσκεται στο στάδιο επεξεργασίας της ετήσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος βάσει της οποίας θα καθοριστούν το ακριβές ποσό της κρατικής αναπτυξιακής βοήθειας για χρηματοδότηση προγραμμάτων ΜΚΟ το 2010 και οι χώρες και οι τομείς προτεραιότητας». Τα στοιχεία όμως που έδωσε στη Βουλή για τις ΜΚΟ είναι εντυπωσιακά.

ΚΑΠΕ

Αυτοσυστήνεται ως εθνικός φορέας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,ιδρύθηκε το 1987 και από τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή εμφανίζεται να έχει εισπράξει χρήματα σε τρεις δόσεις.Διαθέτει,όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του,επιστημονικό επιτελείο 120 ατόμων. Το ΚΑΠΕ αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα ως σύμβουλος της πολιτείας σε θέματα εθνικής ενεργειακής πολιτικής και σε διεθνές επίπεδο προώθησε,όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του,τα συμφέροντα της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα σε περιοχές, όπως η Ευρώπη,η Μεσόγειος, τα Βαλκάνια και η Μαύρη Θάλασσα.Εχει ήδη συμμετάσχει σε περισσότερα από 600 ευρωπαϊκά,διεθνή και εθνικά έργα.

ΗUΜΑΝΕΤ

Είναι, όπως αυτοσυστήνεται στην ιστοσελίδα της, ευρωπαϊκό δίκτυο ανθρωπιστικής ανάπτυξης, ένας ανεξάρτητος οργανισμός με διεθνή δράση. Οι κύριες δραστηριότητες του Ηumanet αφορούν την καταπολέμηση της φτώχειας. Και πώς, κατά την οργάνωση αυτή, καταπολεμείται η φτώχεια; Με υποδομές και κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, η έρευνα, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, οι τηλεπικοινωνίες, η μεταφορά τεχνογνωσίας, η ενίσχυση της παραγωγικότητας σε τομείς όπως η γεωργία και η αλιεία αλλά και η παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων. Στις ιστοσελίδες της, αλλά και βάσει στοιχείων του υπουργείου Εξωτερικών, η ΜΚΟ αυτή έχει τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτήσει έργα αξιοποίησης του ποταμού Σούχε στην Αλβανία, ιατρικά εργαστήρια στην Κούβα, την κατασκευή αλιευτικών σκαφών στη Σρι Λάνκα, την αγορά ενός αξονικού τομογράφου στην Αλβανία, κ.ά.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

Σχεδιάζει και υλοποιεί,όπως επισήμως αναφέρει στην ιστοσελίδα του,ολοκληρωμένες δράσεις με σκοπό την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.Στις ως τώρα δράσεις της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: πρόγραμμα κατάρτισης ανέργων νέων και γυναικών στη Μολδαβία,αποκατάσταση σχολείων στο Κοσσυφοπέδιο,πρόγραμμα ανάπτυξης και ευαισθητοποίησης τοπικών κοινωνιών στη Δομινικανή Δημοκρατία,ένα άλλο πρόγραμμα βιώσιμης ανάπτυξης στο Εκουαδόρ,ανοικοδόμηση σχολείων στην Αλβανία,βοήθεια σε σεισμόπληκτους της Ινδίας,μικροπιστώσεις στη Σερβία,πακέτα ιατρικής περίθαλψης και καθαρισμός νερού στην Τουρκία,ενίσχυση διαχείρισης δασικών πόρων στο Περού και μεταφορά τεχνογνωσίας για την προφύλαξη από τη φυματίωση στο Αζερμπαϊτζάν και πολλές άλλες ανθρωπιστικές δράσεις από το 1995 ως σήμερα που λειτουργεί.

ΒΟΣΠΟΡΟΣ

Διοργανώνει μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις,συμμετέχει σε σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα, υλοποιεί πολιτιστικά αναπτυξιακά προγράμματα κτλ.,

όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του.Τα περισσότερα μέλη της ΜΚΟ είναι μουσικοί,ερμηνευτές,στιχουργοί,ενώ έχει και μέλη συγγραφείς,πολιτικούς μηχανικούς,βιολόγους κ.ά.Ειδικεύεται στην ελληνοτουρκική μουσική με ρίζες στην παράδοση των χωρών.

ΙΟCC

Αν και το 2009, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του«Το Βήμα»από τη Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, έλαβε μόνο 54.000 ευρώ,η συνολική χρηματοδότηση προς τη συγκεκριμένη ΜΚΟ από το 2005 ως και σήμερα ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.Είναι διεθνής οργανισμός,ιδρύθηκε το 1992 με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Δραστηριοποιείται στη Ρωσία, στη Γεωργία,σε χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας,στη Ρουμανία,στην Αλβανία,στην Τουρκία,στην Ελλάδα,στην Παλαιστίνη,στον Λίβανο και στην Κεντρική Αφρική.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΡΔΙΑΣ

Η οργάνωση χρηματοδοτήθηκε συνολικά τέσσερις φορές εντός του 2009 και πρόκειται για μη κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο ιδρύθηκε το 2001. Σημαντικότερες αποστολές του ήταν αυτές στο Μπουρούντι για δωρεάν ιατρική περίθαλψη και παροχή φαρμάκων,για χορήγηση ειδών ρουχισμού και για φροντίδα για ανέγερση ιατρικών κέντρων και νοσοκομείων.Κανένα μέλος της οργάνωσης δεν αμείβεται για το έργο του.Δύο φορές οι Γιατροί Καρδιάς βρέθηκαν στην Ανγκόλα, εννέα φορές στην Αιθιοπία,17 στο Αφγανιστάν,έξι στη Ζιμπάμπουε,58 στο Ιράκ,τρεις στο Μαλάουι,15 στη Νιγηρία και σε άλλες χώρες του Τρίτου Κόσμου.Συνολικά έχει πραγματοποιήσει 282 αποστολές σε όλον τον κόσμο.Στην Γκάνα μάλιστα συνέβαλε στην ανέγερση τριών δημοτικών σχολείων και ενός νηπιαγωγείου,ενώ βρέθηκε κοντά και στους πυρόπληκτους στην Ηλεία για επισιτιστική βοήθεια.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΚΙΡΙΜΠΑΤΙ

ΟιΓιατροί Χωρίς Σύνοραεισέπραξαν για το 2009 μόνο 25.000 ευρώ, ενώ οι Γιατροί του Κόσμου41.000 ευρώ. Η περιβαλλοντική οργάνωσηΑρκτούρος μόλις15.000 ευρώ, οιΕλληνες Εθελοντές25.000 ευρώ, σε αντίθεση με τηνΙάσων- Εθελοντική Οργάνωση Αειφορίας Περιβάλλοντος, που εισέπραξε 95.000 ευρώ.

Τα προηγούμενα χρόνια 2005-2008 μια άλλη ΜΚΟ, τοΚέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, εισέπραξε περί τα 700.000 ευρώγια συνεργασία, ανάμεσα στα άλλα, εμπειρογνωμόνων Ελλάδας- Συρίας, για υποστήριξη μεταρρυθμίσεων στην Αρμενία, για εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων στο Σουδάν, για επιχειρηματικές διασκέψεις στην Αίγυπτο, στον Λίβανο, στο Μαρόκο και στην Τυνησία, για υποστήριξη πολιτικών στο Κιριμπάτι και στην Τζαμάικα και για εκπαίδευση εμπειρογνωμόνων στη χρηστή διακυβέρνηση του Σουδάν.