Τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές υποδέχεται την Παρασκευή στην Αθήνα ο Γ.Παπανδρέου -συνάντηση που θα δώσει τη δυνατότητα στον Έλληνα πρωθυπουργό να παρουσιάσει, εν όψει των συνόδων κορυφής του Μαρτίου, το γενικό περίγραμμα των θέσεών του για τη έξοδο από την κρίση. Την ίδια ώρα στην Φινλανδία θα βρίσκονται οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Ads

Στη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συζητηθεί η πρόταση για ένα Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, δηλαδή θα περιέχει και θετικά στοιχεία και όχι µόνο αυστηρή λιτότητα.

Στόχος της συνάντησης είναι η διαμόρφωση μίας κοινής γραμμής των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, εν όψει των κρίσιμων συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπενθυμίζεται πως η σύνοδος της Παρασκευής πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν τη μετάβαση του πρωθυπουργού στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, και τη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου.

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθούν την Παρασκευή η ηγέτις του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος Μαρτίν Ομπρί, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιµαν, ο ηγέτης των Γερµανών Σοσιαλδηµοκρατών (SPD) Ζίγκµαρ Γκάµπριελ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Λουξεµβούργου και ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ασελµπορν, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιµο Ντ’ Αλέµα.

Ads

Επίσης, εκτός του αντιπροέδρου της ΕΕ Χοακίν Αλµούνια, στην Αθήνα θα βρεθεί και ο επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Ούγγρος Λάζλο Αντορ, ο οποίος την Παρασκευή θα συναντηθεί τόσο µε τη Λ. Κατσέλη όσο και µε τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στη Σύνοδο θα συµµετάσχουν ακόµη οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κοµµάτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και βαλκανικών χωρών. Θα λάμψουν, όμως, διά της απουσίας τους οι πρωθυπουργοί και ηγέτες των σοσιαλιστικών κοµµάτων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας Χοσέ Θαπατέρο και Ζοζέ Σόκρατες, αντίστοιχα.

Στην αντίστοιχη συνεδρίαση του Λαϊκού Κόμματος
θα συμμετέχουν πολύ περισσότεροι εν ενεργεία πρωθυπουργοί, μεταξύ των οποίων η κυρία Ανγκελα Μέρκελ, ο επικεφαλής του eurogroup, κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, κ. Εντα Κένι, ο οποίος αναμένεται ότι θα έχει και συνάντηση με τον κ. Αντ. Σαμαρά.