Ο επικεφαλής της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής του γαλλικού περιοδικού «MARIANNE», το οποίο στο τελευταίο τεύχος (7/08/10) συνεχίζει το αφιέρωμα «επτά καθάρματα της κρίσης» και αναγνωρίζει τον Blankfein ως τον «άθλιο της Νέας Υόρκης».

Ads

Στο άρθρο, που φέρει και τον παραπάνω τίτλο, αναλύει τις κερδοσκοπικές μεθόδους που χρησιμοποιούσε o Blankfein και μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «ο άθλιος αυτός (Lloyd Blankfein) τις εφάρμοσε και στην Ελλάδα παραποιώντας τα δημοσιονομικά στοιχεία και υποτιμώντας το χρέος προκειμένου να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην Ευρώπη και τους δανειστές. Για τα μαγειρέματα αυτά αμείφθηκε από τους Έλληνες με το σεβαστό ποσό των 300 εκατομμυρίων δολαρίων…».

Παράλληλα το περιοδικό δημοσιεύει την επιστολή μίας αναγνώστριας με τον τίτλο «Όχι, ο Καραμανλής δεν είναι το κάθαρμα που πιστεύετε» , η οποία στάλθηκε ως απάντηση σε παλαιότερο δημοσίευμα του περιοδικού που αναγνώριζε των πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ως ένα από τα «7 καθάρματα της κρίσης» που πλήττει την Ευρώπη και ως τον «δημιουργό της ελληνικής τραγωδίας».

Η αναγνώστρια αντικρούοντας τα όσα καταλόγισε το περιοδικό στον Κώστα Καραμανλή αναφέρει ότι ο πρώην Έλληνας Πρωθυπουργός «δεν αξίζει αυτούς τους επονείδιστους χαρακτηρισμούς» σημειώνοντας πως «κληρονόμησε μια ολέθρια κατάσταση μετά από είκοσι τρία χρόνια βασιλείας του ΠΑΣΟΚ (…) το οποίο ευθύνεται κατά προτεραιότητα για την εδραίωση του πελατειακού συστήματος, την έλλειψη δημοσιονομικής διαχείρισης, την διόγκωση του δημοσίου τομέα και την διάδοση της πρακτικής του λαδώματος και των προμηθειών».

Ads