Οργανωμένη και συστηματική υπεξαίρεση πρωτοφανών διαστάσεων αποδείχθηκε ότι έλαβε χώρα στο δήμο της Θεσσαλονίκης καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου επί 11 ολόκληρα χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η ΝΔ δεν έλαβε ποτέ αποστάσεις από την πορεία του «άσωτου» δημάρχου, παρά το γεγονός ότι οι πρώτες οσμές σκανδάλου αναδύθηκαν από το 2006. Η καταδίκη της Τετάρτης δεν σήμανε τους τίτλους τέλους για τις νομικές περιπέτειες του πρώην δημάρχου και του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με περαιτέρω ποινικές υποθέσεις οικονομικού περιεχομένου. Tου Βασίλη Κωστούλα 

Ads

Το 2006 αρχίζουν να αποκαλύπτονται μέσω του Τύπου φαινόμενα οικονομικής κατάχρησης στο δήμο Θεσσαλονίκης. Δημοσιεύματα καταδείκνυαν «περίεργες» δοσοληψίες του γενικού γραμματέα του δήμου (στενού συνεργάτη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου) Μιχάλη Λεμούσια, ο οποίος φερόταν να λαμβάνει «δωράκια» από δημότες, εργολάβους κ.ο.κ.

Οι παροικούντες τον δήμο δεν αξιολόγησαν ανάλογα τις εξελίξεις, έως ότου το 2008 τα ασφαλιστικά ταμεία απαίτησαν την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών. Ο πρώην ταμίας του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης «σήκωνε» μετρητά και εξέδιδε πλαστά παραστατικά για δήθεν καταβολές ασφαλιστικών εισφορών στα ταμεία των εργαζομένων, οι οποίες στην πραγματικότητα καθυστερούσαν συστηματικά και οργανωμένα.

«Το 2008 ήταν πλέον αδύνατο να μείνει κρυφό το άνοιγμα του δήμου προς τα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο ανερχόταν σε εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να βγει στον αέρα η υπόθεση. Τελικώς, το δικαστήριο προσδιόρισε τις απώλειες για το δήμο σε σχεδόν 18 εκατ. ευρώ», επισημαίνει ο δημοσιογράφος Νίκος Ηλιάδης.

Ads

Όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, η υπεξαίρεση ξεκίνησε σχεδόν από την πρώτη μέρα της θητείας του πρώην δημάρχου. «Για την ακρίβεια ίσχυε από πριν, αλλά μετά την εκλογή του κ. Παπαγεωργόπουλου  απέκτησε έναν μόνιμο χαρακτήρα και μία σαφή μεθοδικότητα με εμπλοκή και της πολιτικής ηγεσίας», παρατηρεί ο συντάκτης της εφημερίδας Μακεδονία, σημειώνοντας ότι ο βασικός καταχραστής της υπόθεσης διατηρήθηκε στη θέση του για όλα τα χρόνια της θητείας του, κόντρα στην πάγια πρακτική που θέλει να αντικαθίστανται οι διαχειριστές κρίσιμων πόστων ή εν πάση περιπτώσει να μην έχουν πρόσβαση σε ρευστό.

Ο Μιχάλης Λεμούσιας είχε λοιπόν την κάλυψη του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. Οι δυο τους αποτελούσαν ένα πανίσχυρο δίδυμο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο απολάμβανε την πολιτική στήριξη της ΝΔ. «Δυστυχώς, ενώ είχε πάρα πολλές ευκαιρίες προς αυτήν την κατεύθυνση, η ΝΔ ουδέποτε έλαβε αποστάσεις από τα πεπραγμένα της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου. Έως και σήμερα, τη στιγμή που έχει εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου, δεν έχει γίνει το παραμικρό σχόλιο από την πλευρά της ΝΔ, το οποίο να αφορά έστω την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών. Όλα τα προηγούμενα χρόνια τον στήριζαν και τώρα, προς το παρόν, σιωπούν», τονίζει ο Νίκος Ηλιάδης (σ.σ. πριν την ανακοίνωση αναστολής της κομματικής ιδιότητας του πρώην δημάρχου από τη ΝΔ).

Ο Μιχάλης Λεμούσιας καλείται να δικαστεί για ακόμη δύο υποθέσεις: υπεξαίρεσης (άνω του 1 εκατ. ευρώ) που σχετίζεται με τη λεγόμενη παγία προκαταβολή ποσών για τα καθημερινά έξοδα του δήμου και ξεπλύματος χρήματος σε συνέχεια της καταδίκης της Τετάρτης. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος θα δικαστεί σίγουρα για την πρώτη υπόθεση και ενδέχεται να κληθεί αντιστοίχως για τη δεύτερη.

Είπαν:

Π.Σαξώνης

«Ο Λεμούσιας ερχόταν στο γραφείο μου, έπαιρνε μια σακουλίτσα με τα χρήματα κι έφευγε. Ο Παπαγεωργόπουλος έπαιρνε μετρητά, άλλα δεν γνώριζε από πού προέρχονται».

«Την τρίτη φορά που συναντηθήκαμε, ο Λεμούσιας με ρώτησε αν μπορώ να βρω τρόπο να εκταμιεύονται χρήματα για την “Αναγέννηση”, τη δημοτική παράταξη του Β. Παπαγεωργόπουλου. Του είπα ότι δεν είναι εύκολο, ότι θα το μάθουν όλοι όσοι πρέπει να γνωρίζουν και μου απάντησε ότι: “Εγώ ασκώ διοίκηση και όχι ο Παπαγεωργόπουλος. Σκέψου και βρες τρόπο”».

«Στην αρχή τού έδινα 5-6 εκατομμύρια δραχμές κάθε μήνα και έβλεπα ότι δεν με ενοχλούσε κανείς. Τον ρώτησα αν γνωρίζει ο δήμαρχος και μου είπε ότι “δεν θέλει να γνωρίζει από πού προέρχονται τα χρήματα”. Τα δύο πρώτα χρόνια οι δικές μου απολαβές ήταν κάτω από 10%. Στη συνέχεια τα ποσά αυξήθηκαν και εγώ έφθασα να παίρνω 300.000 ευρώ, το μήνα, σε μετρητά. Το 2003 υπεξαιρέθηκαν από μένα 2,5 εκατ. ευρώ. Συνολικά 18 εκατ. ευρώ πέρασαν από τα χέρια μου και έφτασαν στα χέρια του Λεμούσια».

Εισαγγελέας

«Ο Παναγιώτης Σαξώνης υπεξαίρεσε συνολικά 17.962.336 ευρώ. Λάμβανε τα χρήματα αυτά άφθονα και απροβλημάτιστα. Αρκούσε μία εντολή του δημάρχου να κλείσει η στρόφιγγα των μετρητών. Ο διευθυντής γνώριζε πολύ καλά ότι τα μετρητά προσαυξάνουν τον κίνδυνο της υπεξαίρεσης. Εντύπωση προκαλεί η ιλιγγιώδης αύξηση των μετρητών που έπαιρνε ο Σαξώνης μετά το 1999 (κατά μέσο όρο υπεξαίρεσε το 84,88% των μετρητών που αναλάμβανε).»

«Ανέχθηκε (σ.σ. Β.Παπαγεωργόπουλος) να διαχειρίζεται τις ασφαλιστικές εισφορές ένας άνθρωπος της νύχτας (σ.σ. Π.Σαξώνης).»

Πρόεδρος της έδρας

«Για να έχουμε και μία αίσθηση του ύψους των χρημάτων αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε 6,1 δισ. δραχμές».

Γ.Μπουτάρης

«Είναι πλέον δική μας ευθύνη να διεκδικήσουμε την επιστροφή των χρημάτων στα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μήνυμα της σημερινής απόφασης είναι επίσης ότι η διαχείριση του δημόσιου χρήματος θέλει μεγάλη προσοχή και υπευθυνότητα.  Ταυτόχρονα, δημιουργείται ένα προηγούμενο, με βάση το οποίο δεν μπορούμε παρά να είμαστε αισιόδοξοι για την καλύτερη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.»