Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στους κόλπους των νοσοκομειακών γιατρών η απόφαση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, να συνάψουν συμβάσεις τα νοσοκομεία με ασφαλιστικές εταιρίες.

Ads

 
Η σύμβαση αφορά την παροχή κλινών δημόσιων νοσοκομείων σε ασθενείς, συμβεβλημένους με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί την ερχόμενη Τρίτη.
 
Ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ  Δημήτρης Βαρνάβας δηλώνει ότι οι γιατροί «θεωρούν πως πρόκειται για σκανδαλώδη πράξη και καλούν τον κ. Λοβέρδο να ακυρώσει τη συνάντηση με τις ασφαλιστικές εταιρείες καθώς και την υπογραφή αυτής της επονείδιστης σύμβασης».
 
Σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς οι  βασικοί λόγοι στους οποίους βασίζονται οι εκτιμήσεις και η προτροπή για ακύρωση της σύμβασης είναι η παροχή ενός δημόσιου αγαθού σε ιδιώτες και η επιχορήγηση ιδιωτικών εταιριών από το κράτος.
 
Πιο αναλυτικά οι νοσοκομειακοί γιατροί σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Τα Νοσοκομεία φτιάχτηκαν και λειτουργούν με χρήματα όλων των ελλήνων προκειμένου να παρέχουν ισότιμα υπηρεσίες σε κάθε πολίτη που τις έχει ανάγκη. Δεν είναι δυνατόν ένα δημόσιο αγαθό να παρέχεται από ένα δημόσιο φορέα με διαφορετικά μέτρα και σταθμά, άλλα για τους εύπορους κι άλλα για τους φτωχούς πολίτες.

 

Οι πελάτες των ασφαλιστικών εταιρειών θ΄ απολαμβάνουν νοσηλεία σε μονόκλινους θαλάμους, με ειδικές ανέσεις, ειδικό φαγητό και ειδική περιποίηση, προκαλώντας βάναυσα τους υπόλοιπους ασθενείς που νοσηλεύονται σε τρίκλινους και πεντάκλινους θαλάμους ή ακόμη χειρότερα στα ράντζα των διαδρόμων.
 
 Σύμφωνα με τις πληροφορίες το νοσήλιο που θα καταβάλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι 20% προσαυξημένο σε σχέση με το κοινό νοσήλιο. Τούτο μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως ελκυστικό, στην πραγματικότητα όμως είναι καταστροφικό. Σημαίνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα επιχορηγεί τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες!

Ads

Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο εξής απλό γεγονός: οι σημερινές τιμές νοσηλίων υπολείπονται κατά πολύ του πραγματικού κόστους και δεν λαμβάνουν σχεδόν καθόλου υπόψη τους το κόστος μισθοδοσίας και υπερωριακής απασχόλησης των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων, το οποίο ανέρχεται στο 60% του κόστους νοσηλείας και  καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος νοσηλείας των πελατών των ασφαλιστικών εταιρειών θα είναι αυξημένο (μονόκλινα, ειδικές ανέσεις κλπ) συνεπάγεται πως η εν λόγω σύμβαση με τις ασφαλιστικές εταιρείες θα αποδίδει μόλις το 50% του πραγματικού κόστους και το υπόλοιπο 50% θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή απ΄ όλους τους πολίτες της χώρας που αφαιμάσσονται καθημερινά από τα μέτρα της κυβέρνησης.

Συνεπώς, κ. Λοβέρδος υπογράφει την Τρίτη μία συμφωνία, η οποία θα λειτουργήσει καταστροφικά για τα δημόσια Νοσοκομεία και τον κρατικό προϋπολογισμό.  Γι το λόγο αυτό τον καλούμε για μία ακόμη φορά να ακυρώσει την υπογραφή της οριστικά και αμετάκλητα» .