Ρατσιστικό επεισόδιο με πρωταγωνιστή οδηγό αστικού λεωφορείου του ΟΑΣΘ καταγγέλλουν έντεκα δικηγόροι στη Θεσσαλονίκη. Σε κείμενο που συνυπογράφουν, οι δικηγόροι αναφέρουν ότι ο οδηγός κατέβασε με τη βία δύο Αφρικανούς επιβάτες ενώ στις διαμαρτυρίες άλλων επιβατών για τη συμπεριφορά του, απάντησε απειλητικά ότι «είναι μέλος της Χρυσής Αυγής».

Ads

Το ρατσιστικό επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο λεωφορείο της γραμμής 26 Καλλιθέα – Πλατεία Ελευθερίας. Σύμφωνα με την καταγγελία, το λεωφορείο σταμάτησε στη στάση Ρήγα Φεραίου, μόλις μπήκαν στο όχημα δύο μετανάστες αφρικανικής καταγωγής.
 
Ο οδηγός πήγε προς το μέρος τους και τους είπε: «Εσείς οι δύο κάτω!». «Γιατί;» ρώτησε ο ένας στα ελληνικά. «Είμαι ο οδηγός και έχω το δικαίωμα να σας κάνω έλεγχο και να σας κατεβάσω κάτω γιατί δεν έχετε εισιτήρια», ήταν η απάντηση που πήρε.
 
«Μα δεν προλάβαμε να βγάλουμε εισιτήριο» είπαν οι μετανάστες, αλλά μπροστά στην επιθετική στάση του οδηγού τελικά κατέβηκαν από το λεωφορείο.
 
Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι ο οδηγός δεν έκανε έλεγχο εισιτηρίων σε κανέναν επιβάτη.
 
Κατά τις ίδιες μαρτυρίες, στις διαμαρτυρίες κάποιων επιβατών, ο οδηγός σταμάτησε το λεωφορείο ξανά και προκάλεσε όποιον έχει πρόβλημα να πάει και να του το πει, έχοντας προηγουμένως τονίσει: «Ναι, ρε, είμαι χρυσαυγίτης. Τρέχει κάτι;». 
 
Οι δικηγόροι κατήγγειλαν το περιστατικό με αναφορά τους τόσο προς τη διοίκηση του ΟΑΣΘ όσο και τον Συνήγορο του Πολίτη, ενώ πρόκειται να υποβάλουν και μήνυση εναντίον του οδηγού.

Άμεση Πράξη κατά της Ρατσιστικής Βίας
 
Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε ως σύμπραξη οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ατόμων η Άμεση Πράξη κατά της Ρατσιστικής Βίας – NA.F.TH.A.
 
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η άμεση πράξη κατά της ρατσιστικής βίας είναι συνεργασία ομάδων και προσώπων με στόχο την υπεράσπιση της πόλης από νεοναζιστικές πρακτικές που εξαπλώνονται. «Με τον όρο νεοναζιστικές πρακτικές εννοούμε περιστατικά εγκληματικών πράξεων ή βίαιων ενεργειών ή συμπεριφορών εξευτελιστικών και ταπεινωτικών σε βάρος ανθρώπων οι οποίοι στοχοποιούνται λόγω εθνικής καταγωγής, χρώματος, φύλου, πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεων, αναπηρίας, ή σεξουαλικού προσανατολισμού».
 
Οι στόχοι της NA.F.TH.A. είναι:

  • Έγκαιρη ανάδειξη και διερεύνηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας – ατιμωτικής μεταχείρισης
  • Νομική και ηθική υποστήριξη των θυμάτων
  • Προσφυγή στις αρμόδιες αρχές για θεσμική αντιμετώπισή τους
  • Δημόσια καταγγελία των περιστατικών
  • Δικτύωση και συντονισμός ατόμων και ομάδων για οργανωμένη κοινή δράση

Εάν είστε θύμα ή μάρτυρας σε περιστατικά ρατσιστικής βίας ή ατιμωτικής συμπεριφοράς, μπορείτε να επικοινωνήστε στο 6984108744 ή με mail στο [email protected]
 
Τη NA.F.TH.A υποστηρίζουν:
Ομάδα Νομικών για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών (Θεσσαλονίκη), Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Αντιγόνη, Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, Συμβίωση, ΑΡΣΙΣ, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Κοινωνικό Εργαστήριο, Πολύδρομο, Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, Οδυσσέας- Σχολείο αλληλεγγύης, Σύλλογος Αλβανών Mεταναστών «Μητέρα Τερέζα», Αναπηρία Τώρα, Γιατροί του Κόσμου, Γ΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Διεθνής Αμνηστία, Αντιφασιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης, Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό” Θεσσαλονίκης, Παράλλαξη  

Ads