Κάρτες οι οποίες με το ξύσιμο θα αναδύουν τη μυρωδιά της κάνναβης θα αποστείλουν οι αρχές σε περίπου 30 χιλιάδες νοικοκυριά στην Ολλανδία. Σκοπός οι πολίτες να εξοικειωθούν με τη μυρωδιά, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπίζουν παράνομες φυτείες και να τις καταγγέλλουν στις αρχές.

Ads

Στη βοήθεια των πολιτών για τον εντοπισμό των παράνομων καλλιεργειών στηρίζονται τώρα οι αρχές, γι αυτό και πάνω στις κάρτες αυτές θα υπάρχει ειδικός τηλεφωνικός αριθμός στον οποίο θα μπορούν να επικοινωνούν. Επίσης, στους πολίτες δίδονται πληροφορίες για ενδείξεις ότι κάποιος καλλιεργεί παράνομα, όπως για παράδειγμα ήχοι από εξαερισμό, ύποπτες συνδέσεις ηλεκτρικών δικτύων ή κουρτίνες που παραμένουν διαρκώς κλειστές.

Η ολλανδική νομοθεσία μπορεί να είναι ελαστική και να παραβλέπει περιπτώσεις όπου πολίτες καλλιεργούν έως και πέντε φυτά κάνναβης για προσωπική χρήση, αλλά οι αρχές προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος από τις μεγάλες σε κλίμακα καλλιέργειες. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι οι παράνομες αστικές καλλιέργειες ενέχουν κινδύνους όπως την πρόκληση πυρκαγιάς καθώς χρησιμοποιούνται ειδικές λάμπες προκειμένου να κρατούν σταθερή θερμοκρασία στους 27 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα, τέλος, με εκτιμήσεις οι παράνομες καλλιέργειες στη χώρα, κρυμμένες σε πατάρια, διαμερίσματα και αποθήκες, φτάνουν τις 40 χιλιάδες, ενώ κάθε χρόνο ανακαλύπτονται περίπου 200 καλλιέργειες μόνο στο Ρότερνταμ.

Ads