Ιρανό απεργό πείνας που έχει ράψει το στόμα του διεκδικώντας πολιτικό άσυλο γρονθοκόπησε στο πρόσωπο άντρας της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Ιρανών Προσφύγων, η Ένωση Μεταναστών Εργατών και η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή.

Ads

Όπως σημειώνουν οι οργανώσεις, «το βράδυ της Παρασκευής, ένστολος της Δημοτικής Αστυνομίας χτύπησε με γροθιά στο πρόσωπο Ιρανό απεργό πείνας παραβιάζοντας το άσυλο των Προπυλαίων, όπου πραγματοποιούν απεργία πείνας με ράψιμο στομάτων δεκάδες Ιρανοί πρόσφυγες. Φωνάζοντας «εδώ είναι Ελλάδα ρε, τον μπούλο από δώ» ανέβηκε στα Προπύλαια κάνοντας επίδειξη τσαμπουκά σε βάρος των προσφύγων».

Πριν από 2 ημέρες, Ιρανοί πολιτικοί πρόσφυγες που βρίσκονται στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου από την 1η Σεπτεμβρίου προχώρησαν σε ομαδική ανεργία πείνας και έραψαν τα στόματα τους. Ανάμεσα τους είναι και μια νεαρή γυναίκα. Στόχος τους είναι «να στείλουν το μήνυμα στους Έλληνες πολίτες και πολιτικούς, πως οι πολιτικοί πρόσφυγες από το Ιράν, κάτω από άσχημες συνθήκες όπως βασανιστήρια, εκτελέσεις, λιθοβολισμούς έχουν εγκαταλείψει την χώρα τους», ζητώντας παράλληλα χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Οι οργανώσεις καταδικάζουν «το πογκρόμ της Δημοτικής Αστυνομίας, που δείχνει έλλειψη κάθε σεβασμού σε αγωνιζόμενους για το δίκιο τους ανθρώπους, γυναίκες και μικρά παιδιά που βρίσκονταν στο χώρο των Προπυλαίων».

Ads

Λίγη ώρα πριν το περιστατικό, η Ιρανή γυναίκα που έραψε το στόμα της, η Μαντάνα Λανισενία διακομίζονταν στο Λαϊκό νοσοκομείο, αφού κινδύνευσε να πνιγεί μετά από εμετό.

Η Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή καταγγέλλει, επίσης, ότι «όλη την ημέρα εξάλλου άνδρες της Ασφάλειας περιπολούσαν μέσα και έξω από τα Προπύλαια επιδιώκοντας να σπείρουν φόβο για επερχόμενη εκκένωση των Προπυλαίων από την Αστυνομία!»

Οι δικηγόροι Ευγενία Κουνιάκη και Φραγκίσκος Ραγκούσης ετοιμάζονται να καταθέσουν μήνυση για το περιστατικό, ζητώντας «την παραδειγματική τιμωρία του τραμπούκου αστυνομικού του Δήμου της Αθήνας». Τη Δευτέρα, θα δοθεί συνέντευξη Τύπου στα Προπύλαια στις 13:00.

«Ο Νικήτας Κακλαμάνης έχει συγκροτήσει ένα αστυνομικό σώμα ρατσιστικό που δεν διστάζει να χτυπάει Ιρανούς πρόσφυγες με ραμμένο στόμα και να κραυγάζει την ίδια ώρα ρατσιστικά παραβιάζοντας το πανεπιστημιακό άσυλο. Οι φοιτητές, οι πανεπιστημιακοί, οι εργαζόμενοι θα του δώσουν την απάντηση που του αξίζει με τους κοινούς αγώνες με τους πρόσφυγες για δικαιώματα, άσυλο και ελευθερίες», σχολίασε το μέλος της Κίνησης και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέτρος Κωνσταντίνου.