Τον Ασκό του Αιόλου άνοιξαν οι αναφορές του υφυπουργού Ανάπτυξης Θανάση Σκορδά, το μεσημέρι στη Βουλή, ο οποίος έθεσε εμμέσως πλην σαφώς θέμα άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών των ακινήτων μέχρι το τέλος του 2013, επισημαίνοντας ότι τα κόμματα πρέπει να αρχίσουν άμεσα τον διάλογο για το θέμα, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. Η δήλωση άναψε φωτιές και ο κ. Σκορδάς επανήλθε με διευκρινιστική, τονίζοντας ότι «για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το υπ. Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας». Άμεση ήταν πάντως η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγω για άστοχες δηλώσεις που πυροδοτούν την ανασφάλεια στους πολίτες.

Ads

 
Κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του νομοσχεδίου για τις διευκολύνσεις στα ενυπόθηκα δάνεια, ο κ.Σκορδάς, επικαλούμενος και το παράδειγμα της Ισπανίας, είπε ότι όσο παρατείνεται το καθεστώς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών και πλησιάζουμε στο τέλος της κρίσης, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν μαζικοί πλειστηριασμοί με συνέπεια τη μεγάλη πτώση της αξίας των ακινήτων των πολιτών.
 
«Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες. Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; Άνευ αξίας;» τόνισε ο κ. Σκορδάς. «Και εδώ, αν θέλετε, επειδή δεν φοβάμαι και να πω αλήθειες, θα σας πω ότι έχουμε έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό. Ξέρετε ότι εμείς δώσαμε παράταση στην αναστολή των πλειστηριασμών, μέχρι τέλος του 2013» σημείωσε και πρόσθεσε «αλλά θα πρέπει από τώρα, και το λέω για να το βάλουμε στο μυαλό μας και να το δούμε σε επόμενες αφορμές, ότι όσο θα βγαίνει η οικονομία από την κρίση τι θα κάνουμε με τις αναστολές πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008 και το 2009».
 
«Γιατί κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών. Μα σε πέντε χρόνια, μα σε δεκαπέντε χρόνια. Ξέρετε τι θα έχει γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό θέλετε να συμβεί; Ή θέλετε έγκαιρα να έρθουμε να το συζητήσουμε όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο» κατέληξε.
 
Διευκρινίσεις… για την πρώτη κατοικία  
 
Αργότερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, τονίζοντας ότι «για την κυβέρνηση και ειδικότερα για το υπουργείο Ανάπτυξης δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα αλλαγής της υφιστάμενης απόφασης για αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».
 
«Ο προβληματισμός αφορά στην ομαλή μετάβαση μετά την έξοδο από την κρίση, που θα αποτρέπει τον μαζικό πλειστηριασμό ακινήτων, ώστε σε καμία περίπτωση να μην τεθεί σε κίνδυνο η αξία της ιδιοκτησίας των πολιτών» συνέχισε ο υφυπουργός.
 
ΠΑΣΟΚ: Με άστοχες δηλώσεις πυροδοτείται η ανασφάλεια στους πολίτες
 
«Την ώρα που η ανεργία συνεχίζει να κινείται ανοδικά δεν πρέπει με άστοχες και άκαιρες δηλώσεις να πυροδοτούνται σενάρια ανασφάλειας στους πολίτες», επισημαίνει ο εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης, με ανακοίνωση που εξέδωσε για τις δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης.
 
«Η ανακίνηση μιας τέτοιας συζήτησης μπορεί να έχει διαλυτική επίδραση στην ελληνική οικονομία αναζωπυρώνοντας κερδοσκοπικά φαινόμενα γύρω από την πιθανότητα μαζικών πλειστηριασμών», αναφέρει ο κ. Μωραϊτης επισημαίνοντας ότι «η κρίση είναι ακόμα παρούσα και η ελληνική οικονομία δεν έχει ανάγκη και δεν αντέχει βιαστικές και επιπόλαιες δηλώσεις».
 
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σπεύδει να επισημάνει ότι «το μέτρο της αναστολής πλειστηριασμών τα τελευταία χρόνια κατάφερε να προστατεύσει χιλιάδες δοκιμαζόμενες από την κρίση οικογένειες και να διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή» και υπογραμμίζει ότι «η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη και διατυπώνεται μέσα στην ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και είναι η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών ως το τέλος του 2014».