Με στόχο την αντιμετώπιση της κατάρρευσης των φορολογικών εσόδων, η εφορία ξεκινά εκτεταμένους φορολογικούς ελέγχους σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.

Ads

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών (υπ’ αρίθμ. 1162/27.7.2011), που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, οι έλεγχοι θα είναι «εξπρές», όπως άλλωστε και ο χρόνος για το συμβιβασμό και την επίλυση της φορολογικής διαφοράς που δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τις 40 ημέρες. Ακόμη, η επιλογή των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ελευθέρων επαγγελματιών και επιχειρήσεων θα γίνεται με 15 συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι η επιλογή των υποθέσεων μπορεί να γίνεται και με συνδυασμό κριτηρίων, ανάλογα με τα πραγματικά δεδομένα και τη βαρύτητα κάθε υπόθεσης, ενώ στο «στόχαστρο», όπως επισημαίνει η «ναυτεμπορική» μπαίνουν:

* όσοι δεν εντάχθηκαν στην περαίωση του ν. 3888/2010, αλλά και σε παλαιότερες αντίστοιχες ρυθμίσεις για το κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων και δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα.
* οι υποθέσεις επιτηδευματιών φυσικών προσώπων τα οποία, με βάση τα στοιχεία του περιουσιολογίου του 2008, υπόκεινται σε φορολόγηση για την ακίνητη περιουσία.
* οι υπόχρεοι για τους οποίους έχουν συγκεντρωθεί εις βάρος τους στοιχεία για παραβάσεις του ΚΒΣ στοιχεία για φοροδιαφυγή, μη δηλώσεων εισοδήματος, ΦΠΑ όταν υφίστανται αδικαιολόγητα μεγάλα υπόλοιπα ΦΠΑ κ.λπ.
* υποθέσεις με τα μεγαλύτερα ακαθάριστα εισοδήματα από κάθε κατηγορία.
* περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τις υποβληθείσες δηλώσεις προκύπτει χαμηλός συντελεστής μεικτού και καθαρού κέρδους.
* περιπτώσεις επιχειρήσεων που έκαναν χρήση αναπτυξιακών νόμων.

Ads

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι στο νέο σύστημα του συνοπτικού ελέγχου, υπάγονται οι ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογιών επιτηδευματιών που αφορούν χρήσεις που έκλεισαν μέχρι και 31/12/2009. Εξαιρούνται όμως υποθέσεις με ακαθάριστα έσοδα άνω των 20 εκατ. ευρώ, υποθέσεις των οποίων ο έλεγχος έχει ανατεθεί ή ανατίθεται σε ειδικό συνεργείο ελέγχου, φορολογίας πλοίων και όλες οι υποθέσεις για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι πρέπει να διενεργηθεί πλήρης έλεγχος.