Τα επαγγελματικά δικαιώματα στους πρώτους αποφοίτους ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά ΑΕΙ χορήγησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, κλείνοντας ένα θέμα που εκκρεμούσε επί μία εικοσαετία, διχάζοντας το υπουργείο Παιδείας από τη μια, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Σύνδεσμο Ελληνικών Κολεγίων από την άλλη.

Ads

Οι πρώτες αναγνωρίσεις επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πτυχιούχους κολεγίων θα επιτρέψουν και στους παλαιότερους αποφοίτους κολεγίων να διεκδικήσουν την αναγνώριση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, υπολογίζεται ότι, μέσα στην τελευταία 20ετία, περίπου 25.000 Έλληνες έχουν πάρει πτυχίο από κολέγιο που συνεργάζεται με ευρωπαϊκό ΑΕΙ.

Το αρμόδιο Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) του υπ. Παιδείας ενέκρινε τη χορήγηση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους πρώτους περίπου 200 πτυχιούχους ελληνικών κολεγίων – παραρτημάτων ευρωπαϊκών ΑΕΙ. Το ΣΑΕΠ βασίστηκε στο προεδρικό διάταγμα 38/2010 με το οποίο ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία 36/05. Ενδεικτικά, μία εκ των αποφάσεων του Συμβουλίου, που χορηγήθηκε σε απόφοιτο του κολεγίου, αναφέρει τα ακόλουθα: «Αναγνωρίζουμε ότι η κάτωθι, έχοντας αποκτήσει τα επαγγελματικά προσόντα του Οικονομολόγου στη Γαλλία, έχει τη δυνατότητα να ασκήσει στην Ελλάδα το ίδιο επάγγελμα υπό τις αυτές προϋποθέσεις που το ασκούν και οι Έλληνες πολίτες. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιεί τον ακαδημαϊκό τίτλο, που απέκτησε στο κράτος–μέλος προέλευσης».

Ο πρόεδρος του κολεγίου κ. Μανόλης Αμαργιαννάκης, δήλωσε ότι η απόφαση του ΣΑΕΠ σημαίνει και χορήγηση ακαδημαϊκής αναγνώρισης στον πτυχιούχο. Από την πλευρά τους, πηγές του υπουργείου Παιδείας που μίλησαν στην Καθημερινή ανέφεραν ότι η απόφαση του ΣΑΕΠ χορηγεί επαγγελματικά δικαιώματα στους πτυχιούχους των κολεγίων, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή Οδηγία αλλά δεν οδηγεί και σε ακαδημαϊκή αναγνώριση του πτυχίου τους.

Ads