Για «παράνομη παραχώρηση σχολικού χώρου», δικάζεται ξανά την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου η πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου Στέλλα Πρωτονοταρίου. Αφορμή για τη δίκη της η παραχώρηση αίθουσας για μαθήματα μητρικής γλώσσσας σε παιδιά αλλοδαπών, μετά από καταγγελία του νυν διευθυντή του σχολείου Εμαν. Γιουτλάκη.

Ads

Η κ. Πρωτονοταρίου είχε προxωρήσει σε ένα ευρύ πλαίσιο δράσεων στο σχολείο με τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου διδασκόντων και με στόχο την ομαλή ένταξη ομαλή ένταξη των μαθητών και των οικογενειών τους, την καταπολέμηση της μαθητικής διαρροής και τη συνοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας σε ένα σχολείο που είχε μεγάλο ποσοστό παιδιών μεταναστών. Μεταξύ άλλων γίνονταν στο σχολείο μαθήματα μητρικής γλώσσας στα παιδιά αλλά και μαθήματα ελληνικών στους μετανάστες γονείς τους ενώ είχε αντικαταστήσει την πρωϊνή προσευχή με το ποίημα «Πρωινό άστρο» του Γιάννη Ρίτσου.

Μέσω της διαδικασίας της “προσωπικής συνέντευξης” η κ. Πρωτονοταρίου αντικαταστάθηκε από τον κ. Γιουτλάκη, ο οποίος πήρε ακριβώς όσα μόρια χρειάζονταν για να την περάσει κατά μία θέση στον πίνακα κατάταξης και ο οποίος στη συνέχεια κινήθηκε νομικά εναντίον της για παράβαση των κανονισμών.

Κοντά της ο Σύλλογος Γονέων

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 132ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών στέκεται αλληλέγγυος στην κ. Πρωτονοταρίου. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Ads

Στις 22 Ιανουαρίου 2010, η πρώην διευθύντρια του 132ου Δημ. Σχολείου Αθηνών, κα Στέλλα Πρωτονοταρίου, θα καθίσει στο εδώλιο, κατηγορούμενη για « χρήση αιθουσών του σχολείου για διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας σε μαθητές αλβανικής καταγωγής, χωρίς γραπτή άδεια από τη υπηρεσία». Συγκατηγορούμενή της είναι η (διορισμένη από την υπηρεσία) δασκάλα Αλβανικών και μάρτυρας κατηγορίας ο διάδοχός της στη διεύθυνση του σχολείου κος Εμ. Γιουτλάκης.

Το κατηγορητήριο εστιάζει στη διδασκαλία της αλβανικής γλώσσας, απομονώνοντας τη συγκεκριμένη δράση από ένα ευρύτερο πλαίσιο δράσεων και πρακτικών που η κα Πρωτονοταρίου είχε συναποφασίσει με το σύλλογο διδασκόντων του σχολείου, με στόχο την ομαλή ένταξη των μαθητών και των οικογενειών τους, την καταπολέμηση της μαθητικής διαρροής και τη συνοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Οι δράσεις αυτές είχαν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί στα πλαίσια του προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας και συνεχίστηκαν μετά το πέρας του προγράμματος σε εθελοντική βάση. Περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, διδασκαλία Ελληνικών σε μετανάστες γονείς, ώστε να μπορούν να βοηθούν τα παιδιά τους στα μαθήματα, αλλά και να επικοινωνούν καλύτερα με το σχολείο. Τα μαθήματα μητρικής γλώσσας (αλβανικής και αραβικής) αποσκοπούσαν, όπως ενημερωθήκαμε, στη βελτίωση της γλωσσικής ικανότητας των αλλοδαπών μαθητών και στην καλύτερη σχολική τους επίδοση, σύμφωνα με τα πορίσματα της παιδαγωγικής επιστήμης, αλλά και την πρακτική που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Είναι αυτονόητο ότι τέτοιες πρωτοβουλίες επηρεάζουν θετικά το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού του σχολείου (και τους Έλληνες μαθητές), αφού αντισταθμίζονται τα ελλείμματα και ανεβαίνει το γνωστικό επίπεδο. Εξάλλου η επί της ουσίας διαπολιτισμική προσέγγιση στο χώρο του σχολείου εφοδιάζει τα παιδιά μας με αξίες, εμπειρίες και δεξιότητες πολύτιμες για την μετέπειτα ζωή τους.

Η επιλεκτική αναφορά στα μαθήματα Αλβανικών στοχεύει προφανώς στην πρόκληση εθνικιστικών αντανακλαστικών και στην απόδοση «ύποπτων» κινήτρων στην κα Πρωτονοταρίου και τους συναδέλφους της.

Ως γονείς του 132, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από πρώτο χέρι το ήθος της κας Πρωτονοταρίου, την παιδαγωγική της ευαισθησία, την αποτελεσματικότητα με την οποία άσκησε επί σειρά ετών τα διευθυντικά της καθήκοντα. Στη διάρκεια της θητεία της, το σχολείο μας αναβαθμίστηκε, κέρδισε διακρίσεις και εύσημα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο σύλλογός μας αισθάνεται την ανάγκη και την ηθική υποχρέωση να ενώσει τη φωνή του με τους δεκάδες συλλόγους και φορείς που έχουν δηλώσει τη συμπαράστασή τους στις διωκόμενες εκπαιδευτικούς και να ζητήσει:

– Να απαλλαχθούν από κάθε κατηγορία
– Να δικαιωθούν η κα Πρωτονοταρίου και οι δάσκαλοι του 132 για τις παιδαγωγικές τους επιλογές
– Να δοθεί ένα ηχηρό μήνυμα απόρριψης του σκοταδισμού και της ξενοφοβίας, ένα αισιόδοξο μήνυμα για την παιδεία και την κοινωνία του αύριο.

Συγκέντρωση συμπαράστασης

Για την Παρασκευή, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων ενώ σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ αναφέρει:

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΝ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στη Δασκάλα Στέλλα Πρωτονοταρίου, πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου, που στοχοποιήθηκε από ακροδεξιούς κύκλους και διώκεται και δικαστικά για δραστηριότητες που ανέπτυξε, μαζί με συναδέλφους της εκπαιδευτικούς, στο σχολείο της για ένα σχολείο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τις εμπαθείς και μισαλλόδοξες ενέργειες του τωρινού διευθυντή του 132ου Δημοτικού Σχολείου, που οδήγησαν στη δικαστική δίωξη της Στέλλας Πρωτονοταρίου, καθώς και όλων εκείνων που τις στήριξαν και τις προωθούν.

Θεωρούμε απαράδεκτο από κάθε άποψη, τη στιγμή που σχολικοί χώροι παραχωρούνται στο Δήμο Αθήνας ακόμα και για χρήση τους από εξωσχολικούς παράγοντες, και μάλιστα για ασήμαντους συχνά λόγους, η Στέλλα Πρωτονοταρίου να σέρνεται στα ποινικά δικαστήρια για «παράνομη» παραχώρηση σχολικού χώρου, παρά το ότι οι παραπάνω ενέργειες πραγματοποιήθηκαν με απόφαση του Συλλόγου των διδασκόντων του σχολείου.

Είναι προφανές ότι δραστηριότητες όπως η διδασκαλία της μητρικής γλώσσας σε αλλοδαπούς μαθητές/μαθήτριες και της ελληνικής σε γονείς/μετανάστες όχι μόνο δεν είναι παράνομες, αλλά, αντίθετα, συμβάλλουν στην καταξίωση του δημόσιου σχολείου ως φορέα παιδείας και εκπαίδευσης με τρόπο που προάγει την ισότητα των εκπαιδευτικών ευκαιριών και την κοινωνική δικαιοσύνη, και ενισχύει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους πολίτες να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στη Δασκάλα Στέλλα Πρωτονοταρίου και με την παρουσία τους στη δίκη, που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, 22-1, στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.