Κατηγορούμενη γι’ άλλη μια φορά θα βρεθεί η Ελλάδα ενώπιων της Ολομέλειας του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αύριο Τετάρτη. Αυτή τη φορά μαζί με το Βέλγιο για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περίπτωση ενός Αφγανού υπηκόου που ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και έμεινε στο δρόμο περιμένοντας μια συνάντηση με τις ελληνικές αρμόδιες αρχές.

Ads

Ο Αφγανός εγκατέλειψε την Καμπούλ στις αρχές του 2008 και ήρθε στην Ελλάδα μέσω Ιράν και Τουρκίας. Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζεται στην προσφυγή του ενδεχόμενη απέλασή του στο Αφγανιστάν απειλεί τη ζωή του καθώς ήδη μια φορά έχει γίνει εναντίον του απόπειρα δολοφονίας από τους Ταλιμπάν.

Στις 10 Μαρτίου 2010 το Δικαστήριο έκρινε ότι η υπόθεση του συγκεκριμένου πρόσφυγα πρέπει να εξεταστεί από την Ολομέλεια και μάλιστα σε δημόσια ακρόαση. Με αυτό δεδομένο η έκδοση καταδικαστικής απόφασης, τόσο κατά της Ελλάδας όσο και κατά του Βελγίου – όπου ο προσφεύγων κατέφυγε από την Ελλάδα – για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και των διατάξεων που απαγορεύουν την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση είναι σχεδόν βέβαιη.

Οι βελγικές αρχές, επικαλούμενες τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ», ζήτησαν από την Ελλάδα να υποστηρίξει την αίτησή του και παρά τις αντιρρήσεις του τον έστειλαν, στις 15 Ιουνίου 2009, στην Αθήνα, όπου κρατήθηκε σ’ ένα δωμάτιο, δίπλα στο αεροδρόμιο, κάτω από άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής. Τρεις ημέρες αργότερα απελευθερώθηκε από τις ελληνικές αρχές χωρίς, ωστόσο, να πάρει απάντηση για το αίτημά του σχετικά με τη χορήγηση ασύλου. Ο Αφγανός πρόσφυγας έμεινε στο δρόμο χωρίς χαρτιά και χωρίς πόρους.

Ads

Εκτός από την απάνθρωπη μεταχείριση, ο Αφγανός πρόσφυγας θα επικαλεστεί και τον κίνδυνο της απέλασής του στην Καμπούλ χωρίς να έχουν εξετασθεί οι λόγοι για τους οποίους ζήτησε πολιτικό άσυλο. Αναφορικά με το Βέλγιο αναμένεται ότι θα κατηγορήσει τις αρχές για το γεγονός ότι δεν του επέτρεψαν να υποβάλει προσφυγή στην απόφασή τους να μεταφερθεί στην Ελλάδα και να ζητήσει εκεί πολιτικό άσυλο.