Νέα συνάντηση έχουν σήμερα στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς για την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΕΕ), υπό την πίεση λήξης, στις 15 Μαΐου, της ισχύος της μετενέργειας και 42 κλαδικών συμβάσεων.

Ads

Στη συνάντηση δεν προσήλθε τελικά ο ΣΕΒ, επικαλούμενος την γενική του συνέλευση που προετοιμάζεται για την ερχόμενη Δευτέρα 13 του μηνός. Επίσης δεν συμμετέχουν η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστική παράταξη «Αυτόνομη Παρέμβαση» και η προσκείμενη στο ΚΚΕ «ΔΑΣ». Το ΠΑΜΕ, έχει προγραμματίσει για τις 23 του μήνα συλλαλητήρια σε Αθήνα και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας
 
Η ΓΣΕΕ δίνει ιδιαίτερη σημασία στα θεσμικά ζητήματα, που εντάσσονται στην έννοια των κανονιστικών όρων σε συμβάσεις εργασίας που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και τα οποία με τη λήξη της μετενέργειας θα βρεθούν στον «αέρα» για όλους τους εργαζομένους.

Επτά σημεία συζήτησης κατέθεσε η ΕΣΕΕ

Επτά σημεία συζήτησης κατέθεσε η ΕΣΕΕ στη σημερινή συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με στόχο την υπογραφή ΕΓΣΕΕ.

Ads

Τα 7 σημεία έχουν ως εξής:

1. Στήριξη του κοινωνικού διαλόγου από την Κυβέρνηση σε όλες του τις εκδοχές με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού σε μία κοινή προσπάθεια για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της εργασιακής ειρήνης.

2. Η ΕΓΣΣΕ και ο καθορισμός του κατώτατου μισθού έστω και με τις μνημονιακές δεσμεύσεις πρέπει να αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων, στο πλαίσιο του Κοινωνικού Διαλόγου και να έχει γενική και καθολική ισχύ.

3. Επαναφορά της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ, ώστε να μην πυροδοτηθούν καταστάσεις αθέμιτων πρακτικών και τάσεις αποδιοργάνωσης στις οργανώσεις κοινωνικής εκπροσώπησης του ιδιωτικού τομέα με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε βάθος χρόνου.

4. Εντοπισμός και διόρθωση όλων των αδυναμιών που παρουσίασε το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων του ν. 1876/1990 σε όλο το φάσμα της εικοσαετούς λειτουργίας του, αλλά και ο επανακαθορισμός ενός νέου και σύγχρονου ρόλου των κοινωνικών εταίρων.

5. Συμφωνία για καμία περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού, αυτή την χρονική περίοδο, προοδευτική σύγκλιση ΕΓΣΣΕ και κλαδικών συμβάσεων και εξεύρεση σημείων αναφοράς για σταδιακή επαναφορά του κατώτερου μισθού στα προ κρίσης επίπεδα.

6. Σχεδιασμός μιας καινούριας, ρεαλιστικής και σεβαστής από όλους Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ταυτόχρονη κατάρτιση μίας «Εθνικής Εργασιακής Συμφωνίας» για την διασφάλιση της αξιοπρέπειας των δύο μερών, την ανάσχεση της ανεργίας και την πάταξη της ανασφάλιστης και «μαύρης» εργασίας.

7. Δημιουργία κοινού μετώπου των κοινωνικών εταίρων με το Υπουργείο Εργασίας για την προώθηση και επίλυση θεμάτων καίριας σημασίας, τα οποία θα ενισχύσουν δυναμικά την απασχόληση, με την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, την αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού, τη συνεχή και υψηλού επιπέδου κατάρτιση των ανέργων, των νέων εργοδοτών και εργαζομένων.

«Στο ελληνικό εμπόριο δεν αποδεχόμαστε τη λογική, ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ούτε αποδεχόμαστε την αποκαθήλωση της ΕΓΣΣΕ και την εφαρμογή “μισθών ασανσέρ” με διαφορετικά μέτρα και σταθμά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης  και τόνισε πως επιδίωξη της Συνομοσπονδίας είναι μια ισχυρή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων με την κυβέρνηση, που θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, κοινωνική νομιμοποίηση και μεγαλύτερη αποδοχή, ακόμα και από τους δανειστές.

Φόβοι για νέο κατώτερο μισθό 
 
Στην εκτίμηση ότι οι εργοδότες προσανατολίζονται σε νέο κατώτερο μισθό, προέβη σε δηλώσεις του στον ρ/σ Bήμα FM ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ – ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης.
 
Παρέμβαση, για τις συλλογικές συμβάσεις με προτροπή προς την εργοδοτική πλευρά να ανταποκριθεί όσο καλύτερα μπορεί, υπήρξε χθες από το ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωση της Ιπποκράτους επισημαίνεται η αναγκαιότητα αποφασιστικής συμβολής όλων των πλευρών ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη, με την υπογραφή νέας σύμβασης.
 
«Η συμφωνία αυτή», αναφέρεται, «θα διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα και σειρά οικονομικών θεμάτων, όπως το επίδομα γάμου. Παράλληλα θα διαμορφώσει τους αναγκαίους κανόνες στην αγορά εργασίας που θα συνδυάσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων με την ασφάλεια των εργαζομένων».
 
«Η μεγάλη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας που έχει ήδη επιτευχθεί στην Ελλάδα με κόστος των εργαζομένων, επιτρέπει και επιβάλλει θετικές ρυθμίσεις για την προστασία τους κάτι στο οποίο οι εργοδότες οφείλουν να ανταποκριθούν», υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

Αύριο οι διαπραγματεύσεις της ΟΤΟΕ 

Στο μεταξύ η ΟΤΟΕ ανακοίνωσε χθες ότι ορίστηκε για αύριο Παρασκευή νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των Τραπεζών, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πληροφορίες αναφέρουν η Ομοσπονδία θα προχωρήσει στην υπογραφή της κλαδικής σύμβασης, ακόμη και δεν συμφωνήσει ο σύλλογος της Εθνικής Τράπεζας.