«Σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή Αθήνας και Άγκυρας, η ελληνική πλευρά συζήτησε το θέμα των χωρικών υδάτων, αποδεχόμενη την επέκτασή τους κατά 6 μίλια σε συγκεκριμένες περιοχές στο Αιγαίο, ενώ η τουρκική, αποδέχθηκε να μεταβεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», σύμφωνα με τον Τούρκο πρέσβη Ντενίζ Μπουλούκμπασι, ο οποίος είχε λάβει μέρος στις διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας, που ξεκίνησαν πριν από 9 χρόνια.

Ads

Στο βιβλίο του με τίτλο «Η αποβάθρα του ΥΠ.ΕΞ.», όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Sabah, ο πρώην πρέσβης γράφει πως «δεν απηχούν την πραγματικότητα τα λόγια της Ελλάδας στις διερευνητικές συνομιλίες, ότι πάντα διατηρούμε το δικαίωμα της επέκτασης μονόπλευρα των χωρικών μας υδάτων».

Απαντώντας στις αναφορές Μπουλούκμπασι, που συμμετείχε έως και τον 36ο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν ότι πρόκειται για εκπρόσωπο του λεγόμενου «βαθέος κράτους» της Τουρκίας, εκπρόσωπο του σκληρού κατεστημένου, στέλεχος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και τις θέσεις αυτών των κύκλων προβάλλει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διερευνητικές αφορούν τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και η μονομερής επέκταση των χωρικών υδάτων είναι δικαίωμα, το οποίο η Ελλάδα θα επιλέξει πότε και πώς θα το ασκήσει.

Πάντως, ο πρώην πρέσβης αναφέρει συγκεκριμένα τις περιοχές που η Ελλάδα φέρεται να έχει αποδεχθεί τον περιορισμό των χωρικών της υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια. Πρόκειται για τις εξής:

Ads

– Οι περιοχές που βρίσκονται μπροστά στα τουρκικά παράλια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
– Η ανατολική πλευρά και τα νότια και βόρεια παράλια της Σαμοθράκης και της Λήμνου που βλέπουν προς την Τουρκία.
– Οι βόρειες και νότιες πλευρές της Λέσβου, των Ψαρών και της Χίου.
– Η βόρεια πλευρά της Σάμου.
– Η βόρεια, η νότια και η δυτική πλευρά της Ικαρίας.
– Η περιοχή με καθεστώς ανοιχτής θάλασσας που επεκτείνεται ανάμεσα από τη Μύκονο και την Ικαρία στην Μεσόγειο.
– Ο δίαυλος Ρόδου-Καρπάθου, ο δίαυλος Κάσου-Κρήτης και ο δίαυλος Αντικυθήρων-Κρήτης.

Ο Μπουλούκμπασι επισημαίνει ακόμη πως οι «γκρίζες ζώνες» αποτέλεσαν ένα πρόβλημα, το οποίο δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί.

Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα, ο ΣΥΝ χαρακτήρισε «απαράδεκτο να ενημερώνονται τα πολιτικά κόμματα και η κοινή γνώμη της χώρας μας από ανεπίσημα τουρκικά δημοσιεύματα για πτυχές των μέχρι σήμερα 50 κύκλων συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε ευαίσθητα εθνικά μας θέματα», απαιτώντας «να υπάρξει ενημέρωση στην Ελληνική Βουλή για τις εξελίξεις των συνομιλιών».

«Ανεξάρτητα από το τί θα πει ή δεν θα πει η κυβέρνηση, ο λαός πρέπει να έχει το νου του», ανέφερε το ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι «οι κίνδυνοι για κυριαρχικά δικαιώματα είναι τεράστιοι», καθώς «η NATOποίηση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου βρίσκεται διαρκώς στο τραπέζι, όπως το ΚΚΕ έχει εδώ και καιρό καταγγείλει, γιατί αυτό επιδιώκουν ισχυρά τμήματα της ελληνικής και τουρκικής πλουτοκρατίας».