Για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, τις θέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης και τη δική της στάση σε αυτή, την υπερψήφιση από μέρους της του «πακέτου διάσωσης» και στην, ως εκ τούτου, διαγραφή της από τη Νέα Δημοκρατία, μιλάει σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Απαντώντας ειδικότερα σε ερώτηση της εφημερίδας για το αν ανέμενε τη διαγραφή της, η κ. Μπακογιάννη δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται δεξιότερα απ΄ό,τι ποτέ, θα αναζητούσε έναν λόγο για να με αποκλείσει από το κόμμα, ως φιλελεύθερη, και αυτή η ευκαιρία βρέθηκε όταν υπερψήφισα το πακέτο διάσωσης».

Ads

Στη συνέντευξή της, η κ. Μπακογιάννη εκφράζει την πεποίθηση πως και αυτή τη φορά η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση, και την ελπίδα της ότι η κρίση θα αλλάξει τη χώρα, «γιατί όλα πρέπει να αλλάξουν».

Όπως η ίδια αναφέρει, η κατάσταση χειροτέρεψε στη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008 και η αιτία για το διψήφιο ποσοστό στο έλλειμμα του 2009 ήταν «η μείωση των κρατικών εσόδων μαζί με τα προβλήματα των δομών της ελληνικής οικονομίας», ενώ η κρίση ήταν στην πραγματικότητα μεγαλύτερη απ΄ότι η ίδια φοβόταν και για αυτό ευθύνη έχει συνολικά το πολιτικό σύστημα.

Σύμφωνα με την πρώην υπουργό Εξωτερικών, το πρόγραμμα λιτότητας, που εξήγγειλε πριν τις εκλογές η κυβέρνηση της ΝΔ, «ήταν ελλιπές και ήλθε αργά», κάτι που η ίδια πάντα τόνιζε, και πως το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο μεγάλος φόβος για το πολιτικό κόστος, αλλά με τον τρόπο αυτό πλήρωσε πολύ ακριβότερα, χάνοντας τις εκλογές και αφήνοντας τη χώρα σε δυσκολίες.

Ads

Προσθέτει ακόμη, πως εσωκομματικές συζητήσεις, ως προς τη δική τους ευθύνη, υπήρχαν στη Νέα Δημοκρατία, τόσο προεκλογικά, όσο και μετεκλογικά, οι οποίες αργότερα έγιναν εντονότερες και οι ψηφοφόροι ζητούν σήμερα σαφείς απαντήσεις για το τι συνέβη, χωρίς όμως να παίρνουν αυτές τις απαντήσεις, αλλά ακούγοντας μόνον γενικότητες όπως «μερικά πράγματα δεν εξελίχθηκαν σωστά». Η ίδια, όπως συμπληρώνει, προσπάθησε στο συνέδριο να αναλύσει τα λάθη και να ανοίξει μια σχετική συζήτηση, στη λεπτομερή όμως αναζήτηση, έμεινε μόνη της.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα έπρεπε να απορρίψει εκείνο, για το οποίο έπρεπε να δώσουν σκληρούς αγώνες στα δικά τους Κοινοβούλια οι κοινοτικοί εταίροι της Ελλάδας, και ως εκ τούτου, η ίδια, μιας και επρόκειτο για επιλογή της συνείδησής της, δεν μπόρεσε να ακολουθήσει στο σημείο αυτό τη στάση της Νέας Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, έκρυθμη είναι η κατάσταση στις οργανώσεις της ΝΔ στην Κρήτη, όπου 6 στελέχη του κόμματος αιτήθηκαν την άμεση διαγραφή τους «από τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά». Με κείμενό τους τα 6 στελέχη της ΝΔ στην Κρήτη καταγγέλλουν τη σημερινή ηγεσία του κόμματος για «πρωτοφανή φασισμό και σκοταδισμό». Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», παραιτήσεις αναμένονται και στο Ηράκλειο, όπου ήδη ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης που ιδεολογικά βρίσκεται στο χώρο της κεντροδεξιού κόμματος, Μανόλης Βελγάκης, με επιστολή προς τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά αποσύρει την υποψηφιότητά του επιρρίπτοντας ευθύνες στους «Σαμαρικούς», αλλά και στον πρόεδρο του Κόμματος.