Συνάντηση με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή είχε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το θέμα της απεργίας πείνας και τα αιτήματα των 300 μεταναστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να νομιμοποιήσει τους 300 μετανάστες απεργούς πείνας, με βάση το άρθρο 21 του Νόμου 3907, για λόγους «φιλευσπλαχνίας». Σημειώνεται ότι επτά μετανάστες απεργοί πείνας, οι οποίοι πραγματοποιούν και απεργία δίψας, μεταφέρθηκαν σήμερα σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο «Ελπίς». Συνολικά 86 μετανάστες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Ads

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτελούνταν από τους Μανώλης Γλέζο, Παναγιώτη Λαφαζάνη και Τάκο Κορωνάκη, επισήμανε στον υπουργό Προ. Πο. ότι «είμαστε στο και πέντε» και ότι «από στιγμή σε στιγμή μπορεί να έχουμε μοιραίες ανεπίστρεπτες εξελίξεις οι οποίες θα είναι μια πραγματική ιστορική τραγωδία για τη χώρα».

Επιπλέον, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάρει άμεσα πρωτοβουλία ώστε να ικανοποιηθούν θεμελιώδη αιτήματα των απεργών με την εξασφάλιση άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους».

«Όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει η κυβέρνηση, για εμάς προέχει η ανθρώπινη ζωή. Η ζωή των ανθρώπων που ζουν στην Ελλάδα, είτε νόμιμα είτε παράνομα», δήλωσε ο Χρήστος Παπουτσής μετά τη συνάντηση.

Ads

«Οι νόμοι υπάρχουν, ακριβώς, για να οργανώνουν τη ζωή των ανθρώπων. Η κυβέρνηση οφείλει να υλοποιήσει τους νόμους του ελληνικού κράτους. Φυσικά, μέσα στα όρια της νομιμότητας, πάντοτε μπορεί να δίνει πολιτικές λύσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, δεν υπάρχει δυνατότητα μαζικής νομιμοποίησης των μεταναστών, δεν το αντέχει η ελληνική κοινωνία», τόνισε ο υπουργός.

«Άκουσα με μεγάλη προσοχή τις προτάσεις, τις οποίες μας έκανε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Θα τις εξετάσουμε, θα τις μεταφέρω στον αρμόδιο Υπουργό, τον Γιάννη Ραγκούση, και βεβαίως θα ενημερώσουμε τον Πρωθυπουργό. Από την άλλη πλευρά ισχύουν οι προτάσεις τις οποίες έχει κάνει η Κυβέρνηση», σημείωσε ο Χρήστος Παπουτσής και πρόσθεσε πως «εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να λυθεί το ταχύτερο δυνατό η απεργία πείνας».

«Μας ενδιαφέρει πρώτα απ΄ όλα να προστατευθεί η ζωή των ανθρώπων αυτών και από εκεί και πέρα η Κυβέρνηση έτσι κι αλλιώς εργάζεται στην κατεύθυνση του να δώσει λύσεις προκειμένου να νοικοκυρεύσουμε αυτήν τη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας με το μεταναστευτικό, με ευθύνη όλων μας εδώ και πολλά χρόνια», κατέληξε ο Χρήστος Παπουτσής.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Γλέζος τόνισε πως το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι «σαφέστατο και μπορεί να εφαρμοστεί». «Εδράζεται στο άρθρο 21 του Νόμου 3907, όπου για λόγους φιλευσπλαχνίας μπορεί να λυθεί άμεσα το θέμα. Συναντήσαμε τη κατανόηση του Υπουργού και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση στο σύνολό της και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσουν το θέμα ώστε να μην έχουμε ό,τι δεν θέλουμε σε αυτόν τον τόπο», σημείωσε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

«Είμαστε και στο και πέντε και σε ευθύνη η Κυβέρνηση να αναλάβει μία πρωτοβουλία πολιτικού χαρακτήρα για μία θετική διέξοδο. Θα είναι τραγωδία για τη χώρα, τραγωδία ιστορικής σημασίας αν οδηγηθούμε από την απεργία πείνας σε μοιραίες ανεπίστρεπτες εξελίξεις», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Και εμάς μας ενδιαφέρει άμεσα να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, αλλά δεν μπορεί να εκβιάζεται μια κυβέρνηση, μια πολιτεία στο να νομιμοποιήσει κάποιους, οι οποίοι κάνουν απεργία πείνας, χωρίς να υπάρχει κανένα άλλο επιχείρημα. Το ό,τι κάναμε πολλά βήματα να δώσουμε καθεστώς ανοχής, το οποίο να είναι επαναλαμβανόμενο έξι συν έξι μήνες, το ό,τι σε ανθρωπιστική βάση θέλαμε και θέλουμε να δούμε το ζήτημα, αλλά από εκεί και πέρα δεν υπάρχει περιθώριο, είναι ξεκάθαρο η πολιτεία να κάνει κάτι διαφορετικό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν, εκ των πραγμάτων να υπάρξει μια διαφορετική αντιμετώπιση προς αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι μπορεί να έχουν χίλια δύο δίκια, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να νομιμοποιηθούν από μόνοι τους ως ομάδα, γιατί αύριο θα έχουμε άλλους 300, μεθαύριο άλλους 500 και μεθαύριο άλλους 1.000 και σε λίγο 1.000.000 μετανάστες, οι οποίοι δεν είναι και οι νόμιμοι στη χώρα μας».