Αρχίζουν σιγά, σιγά να ξεκαθαρίζουν τα αποτελέσματα σε περιφέρειες και δήμους, ενώ νικητές και ηττημένοι προχωρούν στις πρώτες δηλώσεις:

Ads

Καμίνης: «Η νίκη είναι των πολιτών»

«Κερδίσαμε την ευκαιρία να αλλάξουμε την πόλη μας» δήλωσε, ο Γιώργος Καμίνης, τονίζοντας ότι η νίκη είναι των πολιτών. Τόνισε, ότι στις προθέσεις του είναι να συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τον απερχόμενο Δήμαρχο προκειμένου να ενημερωθεί, ενώ απευθύνθηκε και στους εργαζόμενους του Δήμου, τονίζοντας ότι μαζί θα δώσουν τη μάχη στις επάλξεις του Δήμου.

Ο κ. Καμίνης διαβεβαίωσε πως η νέα δημοτική αρχή θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες «αυτών που δεν μας ψήφισαν στον πρώτο γύρο αλλά μας ψήφισαν στο δεύτερο, καθώς και στις προσδοκίες εκείνων που δεν μας ψήφισαν». Κάνοντας αναφορά στη μεγάλη αποχή, σημείωσε ότι αυτό είναι κάτι που προβληματίζει.

«Στις δύσκολες στιγμές που έρχονται για την Ελλάδα και την Αθήνα εύχομαι στον κ. Καμίνη καλή επιτυχία και δύναμη για να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο που τον περιμένει. Στο βαθμό που θα χρειαστεί τη βοήθεια μου, είναι αυτονόητο πως θα του την προσφέρω» τόνισε από την πλευρά του ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Ads

«Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν με χαροποιεί, αυτό δεν θα με εμποδίσει από το να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο περίπου 50% των συμπολιτών μου που με τίμησαν με την ψήφο τους για μια ακόμα φορά» συμπλήρωσε ενώ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τι σημαίνει για τη Νέα Δημοκρατία το αποτέλεσμα της Αθήνας είπε: «Αυτές είναι ερωτήσεις που αφορούν την κεντρική πολιτική σκηνή. Δεν με ενδιαφέρει…».

Μπουτάρης: «Η πρώτη νίκη σε μια σειρά από πολλές»

«Δεσμεύομαι ότι αυτή είναι η πρώτη νίκη σε μια σειρά από πολλές νίκες που θα ακολουθήσουν» δήλωσε ο νέος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τονίζοντας «η ευθύνη είναι μεγάλη αλλά πρώτη φορά νιώθω τόσο αισιόδοξος για το μέλλον της πόλης μας και τη βελτίωση της ζωής μας». Όσο για τους πολίτες που δεν στήριξαν το συνδυασμό του τόνισε: «μπορεί οι αφετηρίες μας να είναι διαφορετικές αλλά οι δρόμοι μας θα συναντηθούν».

«Η Θεσσαλονίκη γύρισε την πλάτη στην παρακμή» συμπλήρωσε κάνοντας λόγο για ιστορική νίκη η οποία ανήκει σε όλους τους πολίτες. «Δεσμεύομαι να είμαι για τη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος που δεν είχε όλα αυτά τα χρόνια, δήμαρχος για όλους. Μας περιμένει πολλή δουλειά» κατέληξε.

Μιχαλολιάκος: «Σήμερα κέρδισε ο Πειραιάς»

Τη μέγιστη δυνατή συναίνεση με τους υπόλοιπους συνδυασμούς με επιδίωξη να διευρύνει την πλειοψηφία που πήρε, θα ψάξει ο νέος δήμαρχος Πειραιά, Β. Μιχαλολιάκος.

«Δεν υπάρχουν αντίπαλοι, αντίπαλοι ήσαν τα προβλήματα της πόλης μας και η νοοτροπία της ηττοπάθειας. Σήμερα, ψήφισε ο πειραϊκός λαός και ανταποκρίθηκε στο όραμά μας, θέλω να τονίσω πως η πρωταρχική μας επιδίωξη είναι να διευρύνουμε αυτή την πλειοψηφία. Θα επιδιώξω να δω και τους άλλους συνδυασμούς και να διαβεβαιώσω πως θα επιχειρήσω τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Σήμερα κέρδισε ο Πειραιάς».

Από τη μεριά του ο Γ. Μίχας, συνεχάρη τον Β. Μιχαλολιάκο, αναφέροντας πάντως πως είναι δήμαρχος μειοψηφίας.

«Ο νέος δήμαρχος είναι δυστυχώς δήμαρχος μειοψηφίας. Τον συγχαίρω, όμως, δημόσια. Έχουμε ανάγκη την ενότητα των δυνάμεών μας. Πρότεινα στους Πειραιώτες μια καθαρή συμφωνία, υποσχέθηκα πως ό,τι είπαμε θα γινόταν. Είμαι αποφασισμένος να επιδιώξω να συνεργαστούμε όλοι μαζί για να βγει ο Πειραιάς όρθιος από την πολύπλευρη κρίση» υποστήριξε.

Δημαράς: «Ο Δήμος Πατρέων στα χέρια των πολιτών του»

«Ο Δήμος Πατρέων βρίσκεται στα χέρια των πολιτών του, με εντολή της κοινωνίας» δήλωσε ο νικητής των εκλογών στο δήμο, Γιάννης Δημαράς.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους του Πατρινούς και τις Πατρινές. Αυτή η νίκη είναι δική τους. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου και στις συνεργάτιδες μου για τον μεγάλο και ωραίο αγώνα που δώσαμε. Δεσμεύομαι ότι ο Δήμος Πατρέων θα βρίσκεται στο πλευρό κάθε συμπολίτη. Θα βρίσκεται στο πλευρό κάθε πολίτη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό της νέας Πάτρας μας» πρόσθεσε.

«Συγχαίρω το Γιάννη Δημαρά για τη νίκη του. Εύχομαι να τα καταφέρει, να υλοποιήσει το πρόγραμμά του. Εγώ από την πλευρά μου θα σταθώ δίπλα του, γιατί έτσι δεσμεύτηκα απέναντι στους συνδημότες μου, απέναντι στους Πατρινούς και οφείλω να το κάνω και εγώ και οι συνεργάτες μου» δήλωσε ο έτερος υποψήφιος δήμαρχος Πατρέων, Δημήτρης Κατσικόπουλος.

Σγουρός: «Η νίκη μας είναι νίκη της τοπικής αυτοδιοίκησης»

«Νίκη της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλης της Αττικής η νίκη του συνδυασμού μας. Ιστορική μέρα για την Αττική, που αποκτά αιρετό περιφερειάρχη» δήλωσε ο Γιάννης Σγουρός, τονίζοντας ότι στην περιφέρεια Αττικής δεν θα κυματίζει η κομματική σημαία και η διοίκησή της «δεν είναι κομματικό μετερίζι» αλλά τόπος δράσης και συνεργασίας. «Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μία ημέρα δουλειάς, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «από αύριο το πρωί πιάνουμε δουλειά».

«Συγχαίρω το φίλο μου, Γιάννη Σγουρό» δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, «δώσαμε έναν ωραίο αγώνα με αξιοπρέπεια και ήθος». «Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, που τόλμησε στο πρόσωπό μου να βάλει τους νέους στο προσκήνιο. Αυτό θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον» τόνισε, προσθέτοντας: «θα σταθούμε δίπλα στους πολίτες κατά την αντιμετώπιση των πολύ δύσκολων προβλημάτων της περιφέρειας».

Ψωμιάδης: «Η Μακεδονία μίλησε»

«Η Θεσσαλονίκη πανηγυρίζει γιατί βλέπει φως στην ομίχλη» δήλωσε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης μετά την ανάδειξη του σε περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. «Νικήσαμε το ψέμα και τη λάσπη από όπου και αν προέρχεται» τόνισε ενώ χαρακτήρισε την επόμενη ημέρα των εκλογών ως «ημέρα ευθύνης, διεκδίκησης και ανάπτυξης» και προέτρεψε τους πολίτες «όλοι μαζί, ενωμένοι σε μια γροθιά, να βάλουμε στην άκρη τα λίγα που μας χωρίζουν και να προτάξουμε τα πολλά που μας ενώνουν».

«Σήμερα η Μακεδονία μίλησε. Σήμερα η Μακεδονία ψήφισε. Ψήφισε περιφερειάρχη όλων των Μακεδόνων. Οι Μακεδόνες ψήφισαν τον Μακεδόνα της καρδιάς τους» τονίζοντας ότι ο πολιτικός κόσμος οφείλει να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Εύχομαι στο νικητή των εκλογών, να λάβει το μήνυμα που ’στείλαν σήμερα οι πολίτες. Είναι μήνυμα απολύτως εύληπτο και ηχηρό. Ιδιαίτερα από το νομό Θεσσαλονίκης, στον οποίον άσκησε διοίκηση τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε από την πλευρά του ο Μάρκος Μπόλαρης.

«Εμείς θα εξακολουθήσουμε να είμαστε παρόντες. Για την ανάδειξη του θεσμού της αιρετής περιφέρειας, για να πάει ο τόπος μπροστά, γιατί το ’χει ανάγκη, γιατί το ανθρώπινο δυναμικό στην Κεντρική Μακεδονία, στη Θεσσαλονίκη, είναι εξαιρετικά σημαντικό, γιατί οι δυνάμεις και οι δυνατότητες, ανθρώπινες, παραγωγικές και πλουτοπαραγωγικές, είναι τέτοιες που μας επιτρέπουν να κοιτάζουμε με εμπιστοσύνη το μέλλον, με ευρωπαϊκή προοπτική. Το μέτωπο αυτό το οποίο έχει συμπτυχθεί και εκφράστηκε στην κάλπη σήμερα, είναι μέτωπο το οποίο θέλει διαφάνεια και προάσπιση του δημοσίου χρήματος κι όχι απλά της εντολής των πολιτών. Θα είμαστε παρόντες, θεματοφύλακες, για το συμφέρον του τόπου» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.

Τατούλης: «Νίκησε ο Καλλικράτης»

«Σήμερα νίκησε ο Καλλικράτης. Δεσμευτήκαμε να κάνουμε την Πελοπόννησο μια ευρωπαϊκή περιφέρεια, ένα πρότυπο τοπικής οικονομίας και το εννοούμε» δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης υπογραμμίζοντας «σε αυτή την ιστορική στιγμή θέλω να τονίσω πως το ΠΑΣΟΚ και ο ΛΑΟΣ, κάνοντας τη δική τους κομματική υπέρβαση, στήριξαν την προσπάθεια του ανεξάρτητου συνδυασμού μας».

«Η υπέρβαση που είχαν κάνει εδώ και καιρό οι πολίτες, αποτυπώθηκε στην μεγάλη μας νίκη» δήλωσε τονίζοντας ότι από «αύριο σηκώνουμε τα μανίκια και αρχίζουμε τη δουλειά».

«Δώσαμε έναν ευπρεπή, δυνατό και έντιμο προεκλογικό αγώνα» δήλωσε ο ηττημένος της εκλογικής αντιπαράθεσης, Δημήτρης Δράκος. «Θέλω να συγχαρώ τον κ. Τατούλη για την εκλογή του και να του ευχηθώ να επιτύχει στο ιδιαίτερα δύσκολο έργο το οποίο αναλαμβάνει. Από τη θέση που μας έταξαν οι πολίτες, θα δώσουμε έναν αδιάκοπο, συνεχή, συστηματικό αγώνα για την ανάπτυξη του τόπου. Με όλες μας τις δυνάμεις οφείλουμε να προσπαθήσουμε δυναμικά και να προωθήσουμε την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων. Το απαιτεί η ιστορία της Πελοποννήσου, το θέλει ο λαός μας» τόνισε.

Περγαντάς: «Η μάχη της Στερεάς κρίθηκε»

«Η μάχης της Στερεάς κρίθηκε. Οι πολίτες ανέδειξαν τον συνδυασμό μας ως την πρώτη αιρετή Περιφερειακή Αρχή» δήλωσε πριν από λίγο ο Κλέαρχος Περγαντάς και συμπλήρωσε ότι «με σχέδιο, τόλμη, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα θα κάνουμε τη Στερεά Ελλάδα Περιφέρεια πρότυπο. Ευχαριστώ την κοινωνία των πολιτών για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε. Δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες τους. Θα ανταποκριθούμε απολύτως στα νέα μας καθήκοντα με συνέπεια, δουλειά και ήθος».

Κατσιφάρας: Πρώτο βήμα σε μεγάλο ταξίδι

«Σήμερα ιδρύσαμε ένα νέο θεσμό. Kάναμε το πρώτο βήμα σε ένα μεγάλο ταξίδι και σε αυτό το ταξίδι δεν περισσεύει κανείς. Αυτοί που μας ψήφισαν και όσοι επέλεξαν άλλους συνδυασμούς, αλλά και εκείνοι που διάλεξαν το λευκό, το άκυρο, την αποχή, είμαστε όλοι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, έχουμε όλοι το δικαίωμα στην πρόοδο, έχουμε όλοι λόγο και μερίδιο στο μέλλον του τόπου μας. Γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι από την αρχή. Θα πορευτούμε όλοι μαζί, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Με σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις και σε όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Με διαρκή την προσπάθεια για σύνθεση και για τις ευρύτερες δυνατές, κάθε φορά, συναινέσεις» δήλωσε ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι η Δυτική Ελλάδα, η πιο φτωχή περιφέρεια της χώρας και μια από τις φτωχότερες της Ευρώπης, στέλνει απόψε ένα ηχηρό μήνυμα στην Κυβέρνηση, αρνούμενη να ζήσει χειρότερες μέρες» δήλωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος έχασε στον δεύτερο γύρο των εκλογών από τον Απόστολο Κατσιφάρα.

«Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου στον κ. Απόστολο Κατσιφάρα και θέλω, τόσο ο ίδιος, όσο και το σύνολο των κατοίκων αυτού του τόπου να γνωρίζουν, πως ο ουσιαστικός εθνικός αγώνας για να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν τη φτώχεια και τη μιζέρια, ξεκινάει σήμερα. Και σε αυτόν τον αγώνα η παράταξή μας θα σταθεί άλλοτε στο πλευρό του νέου Περιφερειάρχη και άλλοτε εποικοδομητικά απέναντί του, λειτουργώντας πάντα προς όφελος του τόπου, προς όφελος της Δυτικής Ελλάδας» τόνισε.