Μήνυση εναντίον αστυνομικών των ομάδων Δέλτα και Δίας πρόκειται να καταθέσουν μέλη του δικτύου αλληλεγγύης εργαζομένων «δικαίωμα», με αφορμή την απρόκλητη επίθεση στο μπλοκ της κίνησής τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 15ης Δεκεμβρίου.

Ads

της Μαριλένας Καραβασίλογλου

Στη διάρκεια της πορείας της 15ης Δεκεμβρίου το μπλοκ του δικτύου αλληλεγγύης εργαζομένων «δικαίωμα» δέχθηκε επίθεση από αστυνομικούς των ομάδων Δέλτα και Δίας. Όπως περιέγραψε στο tvxs.gr, ο συντονιστής της κίνησης, Γιώργος Παπαϊωάννου, οι επιβιβασμένοι σε μοτοσυκλέτες αστυνομικοί προσπάθησαν να εισέλθουν στο μπλοκ από το πίσω μέρος του και να το διασχίσουν. Όταν οι διαδηλωτές αρνήθηκαν να τους αφήσουν να περάσουν, ζητώντας τους να κάνουν παράκαμψη, εκείνοι εισέβαλαν στο μπλοκ με τις μοτοσυκλέτες και τελικά συνέλαβαν ένα διαδηλωτή.

Σύμφωνα με κατάθεσή τους οι αστυνομικοί είχαν εντολές να διαλύσουν το μπλοκ του δικτύου «δικαίωμα» και να φτάσουν στο μπλοκ της ΓΣΕΕ που βρισκόταν πιο μπροστά, ενώ υποστηρίζουν ότι δέχθηκαν επίθεση από τους διαδηλωτές. Οι δύο αστυνομικοί που κατέθεσαν το κατηγορητήριο εναντίον του συλληφθέντος διαδηλωτή, Γιώργου Μ., υποστήριξαν ψευδώς ότι φορούσε κουκούλα με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για κακουργήματα αντί για πλημμελήματα, με βάση τον κουκουλονόμο. Ο διαδηλωτής έχει αφεθεί ελεύθερος, ωστόσο αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης.

Ads

Πέντε μέλη και υποστηρικτές του δικτύου «δικαίωμα» θα καταθέτουν μήνυση για παράνομη βία, παράβαση καθήκοντος και άλλες κατηγορίες κατά των δύο αστυνομικών και κατά παντός υπευθύνου, απαιτώντας παράλληλα να σταματήσει κάθε δίωξη κατά του διαδηλωτή Γιώργου Μ.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαϊωάννου, οι κατηγορίες εναντίον του συλληφθέντος και άλλων διαδηλωτών για επίθεση είναι αποδεδειγμένα αναληθείς, όπως και πολλά στοιχεία της κατάθεσης των αστυνομικών. Φωτογραφίες από τη διαδήλωση που θα χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία στη δίκη δείχνουν τον συλληφθέντα κατά τη διάρκεια του συμβάντος χωρίς κουκούλα, ενώ οι υπόλοιποι διαδηλωτές προσπαθούν να συνεννοηθούν ήρεμα με τους αστυνομικούς. (Μερικές από τις φωτογραφίες παρατίθενται πιο κάτω.) Η προέλευση των εντολών για τη διάλυση του μπλοκ δεν είναι γνωστή, και αναμένεται να διευκρινιστεί είτε στο δικαστήριο είτε μέσω ερώτησης στη Βουλή. Σύμφωνα με το «δικαίωμα», η απρόκλητη επίθεση και η σύλληψη της 15ης Δεκεμβρίου αποτελεί ακόμα ένα δείγμα άγριας καταστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων, μέσα σε ένα όργιο χημικών, ξυλοδαρμών, συλλήψεων και αστυνομοκρατίας.

image

Τμήμα του μπλοκ του δικτύου αλληλεγγύης εργαζομένων “δικαίωμα” και το κεντρικό του πανό.

image

Στο βάθος της συγκεκριμένης φωτογραφίας φαίνονται οι αστυνομικοί που επιχειρούν να εισέλθουν στο μπλοκ, ενώ ο συντονιστής της κίνησης μιλά στον επικεφαλής της ομάδας προσπαθώντας να τους αποτρέψει.

image

Εδώ φαίνονται οι διαδηλωτές να υποδεικνύουν στους αστυνομικούς το στενό από το οποίο θα μπορούσαν να περάσουν για να φτάσουν στο μπλοκ της ΓΣΕΕ, χωρίς να διασχίσουν το μπλοκ του δικτύου «δικαίωμα». Φαίνεται επίσης ότι δεν πραγματοποιείται καμία επίθεση εναντίον των αστυνομικών.

image

Στη συγκεκριμένη φωτογραφία φαίνεται ο διαδηλωτής Γιώργος Μ. που συνελήφθη κατά τη διάρκεια του συμβάντος με κατηγορίες ότι φορούσε κουκούλα. Κρατά μία κόκκινη σημαία στα χέρια και είναι ξεκάθαρο ότι δε φορά κουκούλα, κράνος ή μάσκα.

image

Η παραπάνω φωτογραφία τραβήχτηκε τη στιγμή που οι αστυνομικοί κινούνταν προς το μπλοκ και κάποιοι από αυτούς έπεσαν κατά λάθος με τη μοτοσυκλέτα τους πάνω σε παρκαρισμένο αυτοκίνητο, χωρίς καμία ανάμειξη των διαδηλωτών.