Σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των ψηφοφόρων τους, το τελευταίο διάστημα αρκετοί «γαλάζιοι» υποψήφιοι των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, επιχειρούν να προβάλλουν πιο έντονα τη σχέση τους με την Εκκλησία. Με αλλεπάλληλες επισκέψεις μητροπόλεις και σε ενοριακούς ναούς, όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι της ΝΔ επιζητούν την «ευλογία» της Εκκλησίας ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης.

Ads

Ο ρόλος της Εκκλησίας στις εκλογικές αναμετρήσεις αναδείχθηκε πρόσφατα λόγω της διαμάχης του Μητροπολίτη Άνθιμου και του υποψήφιου δήμαρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, με τον πρώτο να προειδοποιεί πως «όσο ζω εγώ, η Εκκλησία δεν θα σου επιτρέψει να δεις τη δηµαρχία». Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, η Εκκλησία έχει δείξει την προτίμησή της σε στελέχη της ΝΔ, όπως ο Κ. Γκιουλέκας για τον δήμο και ο Π. Ψωμιάδης για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι υποψήφιοι επισκέπτονται τις ενορίες και τις μητροπόλεις, υπογραμμίζοντας ότι αν εκλεγούν θα βοηθήσουν το έργο της Εκκλησίας, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την πολιτική στήριξη που μπορεί να δώσουν παράγοντες της Εκκλησίας, οι οποίοι επηρεάζουν αρκετούς ψηφοφόρους σε τοπικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Βήμα», στους περισσότερους νομούς οι μητροπολίτες δίνουν παρασκηνιακά γραμμή για συγκεκριμένους υποψηφίους που έχουν στενή σχέση με την Εκκλησία. Κυρίως βοηθάνε υποψηφίους της ΝΔ, αν και δεν αποκλείονται και ορισμένοι υποψήφιοι του ΠαΣοΚ που έχουν στενούς δεσμούς με την Εκκλησία, ενώ δεν αποφεύγεται και η πριμοδότηση στελεχών του ΛΑΟΣ.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι περιφερειάρχες αρχίζουν το πρόγραμμά τους σε έναν νομό, συνήθως από τον τοπικό μητροπολίτη, και ακολουθούν οι άλλοι τοπικοί παράγοντες. Λίγες ημέρες πριν, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Γ. Παπαναστασίου άρχισε τις επαφές του στην Αχαΐα από τον Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο και ακολούθησαν οι υπόλοιπες συναντήσεις, ενώ είχε επαφή και με τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο, ο οποίος τού έδωσε τις ευχές του και «δεσμεύθηκαν για αδιάλειπτη συνεργασία μετά τις εκλογές». Πιο θερμός έναντι του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Δ. Δράκου ήταν ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος, ο οποίος τού είπε προ ημερών: «Η Εκκλησία με όλα τα μέσα θα είναι δίπλα στις προσπάθειες αυτές, για να δοθεί η ελπίδα και η ασφάλεια στους πολίτες». Την ευχή του Μητροπολίτη Κέρκυρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου έλαβε πρόσφατα ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπ. Σπύρου, ο οποίος άκουσε την προτροπή να προχωρήσει τον αγώνα του με πίστη και αφοσίωση στο καθήκον που έχει αναλάβει, ενώ αντίστοιχες κινήσεις έκανε και ο υποψήφιος για την Ηπειρο κ. Αλ. Καχριμάνης που συναντήθηκε με τους μητροπολίτες Άρτας Ιγνάτιο και Πρεβέζης και Νικοπόλεως Μελέτιο.

Ads

Στην ίδια γραμμή κινείται και ο ΛΑΟΣ, με τον πρόεδρό του Γ. Καρατζαφέρης να επισκέπτεται τους μητροπολίτες Πατρών Χρυσόστομο και Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιο. Ο τελευταίος μάλιστα του είπε χαρακτηριστικά: «Λέμε δόξα τω Θεώ που υπάρχουν φωνές σαν τη δική σας ». «Αισθάνθηκα την ανάγκη να έρθω εδώ στον Αγιο Πατέρα για να γεμίσω τις μπαταρίες μου, να γεμίσω τις μπαταρίες της εθνικοφροσύνης, τις πατριωτικές μπαταρίες», απάντησε ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος προ ημερών επέκρινε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τη στάση την οποία τηρεί.