Συνεδριάζει αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και η Ρηγίλλης επιδίδεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μη λείψει κανένας αδικαιολόγητα. Λίγες ημέρες μετά την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή Κιλκίς Κ. Κιλτίδη, δημοσιεύματα αναφέρουν πως δεν αποκλείεται να υπάρξει μία ακόμα ανεξαρτητοποίηση, στενού υποστηρικτή της Ντόρας Μπακογιάννη, με σαφή στόχο να επισκιάσει το 8ο Συνεδρίου της ΝΔ, που αρχίζει σε μία εβδομάδα. Την ίδια στιγμή πάντως, οι ανεξάρτητοι της Βουλής συναντώνται σήμερα ώστε να συντονιστούν και να εκμεταλλευτούν τα δικαιώματα που τους παρέχει ο κανονισμός.

Ads

Αύριο, στη συνεδρίαση της ΚΟ θα μιλήσει μόνο ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναμένεται να στείλει πολλαπλά εσωκομματικά μηνύματα τη στιγμή που το παρών θα δώσει και ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Σύμφωνα με το «Βήμα», ο Κ. Καραμανλής δεν θα λάβει τον λόγο, όπως δεν θα μιλήσει και στο συνέδριο, ενώ το βλέμματα στρέφονται στη στάση που θα τηρήσει ο κ. Σαμαράς έναντι του τέως πρωθυπουργού, αλλά και το πώς θα τοποθετηθεί για τα λεγόμενα «βαρίδια». Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να δείξει ότι είναι ειλημμένη η απόφασή του να απαγκιστρωθεί από το παρελθόν.

Όπως αναφέρει ωστόσο η «Καθημερινή», ο κ. Σαμαράς δεν θα επιμείνει στο ζήτημα της κάθαρσης και το κύριο μέλημά του δεν είναι «ποιοι θα φύγουν» αλλά η προβολή των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, με πρώτες αυτές του τομέα της οικονομίας.

Ads

Παράλληλα, οι ανεξάρτητοι βουλευτές συναντήθηκαν σήμερα στην αίθουσα 153 της Βουλής, με πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη, προκειμένου να συντονιστούν και να δείξουν ότι δεν έχουν την πρόθεση να παραιτηθούν και να επιστρέψουν τις έδρες στα κομματά τους -όπως έχει υποδείξει ο κ. Μανώλης στη Ν. Μπακογιάννη ή η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στους 4 Ανανεωτικούς.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, από τη στιγμή που οι ανεξάρτητοι είναι τουλάχιστον 5 πρέπει να υπάρχει ένας εκπρόσωπος τους στη συνδιάσκεψη των προέδρων. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή είναι 9 (Ντ. Μπακογιάννη, Γ. Δημαράς, Β. Οικονόμου, Σ. Σακοράφα, οι 4 της Ανανεωτικής Πτέρυγας -Φ. Κουβέλης, Αθ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης, Γρ. Ψαριανός- και ο Κ. Κιλτίδης).

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο Φίλ. Πετσάλνικος τους έστειλε επιστολή, στην οποία αντέδρασε άμεσα η κ. Μπακογιάννη τηλεφωνώντας στους υπόλοιπους και ζητώντας να συνεννοηθούν ώστε να μη χρονίσει το θέμα και χαθούν δικαιώματα.

Μετά από ψηφοφορία, ο Φώτης Κουβέλης αναλαμβάνει εκπρόσωπος των 9 ανεξάρτητων βουλευτών στη Βουλή, με 6 θετικές ψήφους. Οι τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν προτείνει την κ. Σοφία Σακοράφα.

Στη συνδιάσκεψη των προέδρων, στην οποία μετέχουν και εκπρόσωποι των Κ.Ο, καθορίζεται η προτεραιότητα των κοινοβουλευτικών ερωτήσεων.