Ads

Ναζιστικό χαιρετισμό απηύθυνε ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκος, κατά τη λήξη της χθεσινής πρώτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων. Τόσο ο δήμαρχος Γ. Καμίνης, όσο και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι εξέφρασαν την αντίδρασή τους.

«Ο καθένας κρίνεται από τις πράξεις του» έσπευσε να δηλώσει ο κ. Καμίνης για την κίνηση αυτή του Ν. Μιχαλολιάκου, επιφυλασσόμενος να φέρει το θέμα στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Οι προκλήσεις από μεριάς του Ν. Μιχαλολιάκου είχαν αρχίσει ήδη με την έναρξη της συνεδρίασης, καθώς κατέφθασε στην αίθουσα συνοδευόμενος από οκτώ σωματοφύλακες.

«Ο δήμος διέπεται από δημοκρατικές διαδικασίες», τόνισε απευθυνόμενος στον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Π. Μπέης, χωρίς, όμως, προφανώς ο N. Μιχαλολιάκος να πτοηθεί. Λίγο πριν αποχωρήσει από την αίθουσα, λοιπόν, ο Ν. Μιχαλολιάκος όχι μόνο απηύθυνε ναζιστικό χαιρετισμό, αλλά και δήλωσε «να χαίρεστε τους μετανάστες που τους κάνετε Έλληνες και σας εξέλεξαν».

Ads

Eνώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι αφορμή του επεισοδίου ήταν ένας έντονος διάλογος μεταξύ του κ. Μιχαλολιάκου και του δημοτικού συμβούλου του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πέτρου Κωνσταντίνου, ο τελευταίος αρνείται κάτι τέτοιο. «Αναφερόμενος στα πρόσφατα συμβάντα στον Άγιο Παντελεήμονα ο Ν. Μιχαλολιάκος είπε, απευθυνόμενος σε εμάς, «τα ίδια θα κάνουμε αν ξαναγίνει εκδήλωση σας» και όταν εμείς δεν απαντήσαμε χαιρέτησε ναζιστικά και αποχώρησε με τη συνοδεία του» τονίζει ο κ. Κωνσταντίνου.

«Δεν δεχόμαστε φασίστες στο δημοτικό συμβούλιο» απάντησε τότε στην προκλητική αυτή συμπεριφορά ο κ. Κωνσταντίνου.

Οι αντιδράσεις για την κίνηση Μιχαλολιάκου

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Κωνσταντίνου στην ιστοσελίδα της κίνησης «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» ζήτησε να αρχίσει «να ξηλώνεται η δράση των φασιστικών συμμοριών της Χρυσής Αυγής στον Άγιο Παντελεήμονα, τη Πλατεία Αττικής» και να γίνει πια ξεκάθαρο ότι «οι νεοναζί δεν έχουν καμιά θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο στη πράξη επιτίθενται σε διαδηλώσεις του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, οργανώνουν ανοιχτά πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών και διεκδικούν ότι στα Δημοτικά Συμβούλια θα συμπεριφέρονται όπως σε κάθε ναζιστική παρέλαση μίσους με χαιρετισμούς και παρουσία ομάδων κρούσης».

Πρέπει να μπει μια «διαχωριστική γραμμή με τη ρατσιστική δημαγωγία των φασιστών που αξιοποιούν τη πολιτική ρατσισμού και καταστολής της κυβέρνησης για να μπουν στο προσκήνιο», καταλήγει ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Η Μαρία Κανελλοπούλου, μέλος προοδευτικής κίνησης πολιτών, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την «Ανοιχτή Πόλη» και κάτοικος Αγ. Παντελεήμονα δέχτηκε σήμερα το πρωί φραστική επίθεση και προπηλακισμό από γνωστό ακροδεξιό στοιχείο που πρόσκειται στη Χρυσή Αυγή, ανέφερε ο εκπρόσωπος του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη», Χάρης Κωνσταντάτος.

«Το συμβάν αυτό σε συνδυασμό με το φασιστικό χαιρετισμό Μιχαλολιάκου, αλλά και με απειλές που δέχονται εκπρόσωποι της παράταξής μας, δείχνει ότι το αβγό του φιδιού έχει εκκολαφθεί για τα καλά και ότι έχει γίνει επικίνδυνο» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Εμείς καλούμε όλες τις παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου κι όλο το δημοκρατικό κόσμο να σταθεί ενωμένος απέναντι στη φασιστική απειλή, η οποία όσο απειλείται και η ίδια συσπειρώνεται και μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνη. Αναρωτιόμαστε που θα φτάσει η όλη κατάσταση και καλούμε την κυβέρνηση και την κοινωνία να προστατεύσει το δημοκρατικό κόσμο από αυτά τα ακραία στοιχεία» κατέληξε.

«Ο Ν. Μιχαλολιάκος πρέπει να καταλάβει ότι δεν του ανήκει ούτε ο Άγιος Παντελεήμονας, ούτε το δημοτικό συμβούλιο. Οφείλει να συμπεριφέρεται σαν δημοκράτης» δήλωσε και ο Γιώργος Αμυράς δημοτικός σύμβουλος από το συνδυασμό «Μένουμε Αθήνα», καταδικάζοντας τη συγκεκριμένη κίνηση του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής.