Την καταβολή του ΦΠΑ σε τρεις μηνιαίες δόσεις και την κατάργηση των ταμείων στις Εφορίες μελετά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κατάθεσης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή το Φεβρουάριο, που θα τεθεί σε ισχύ πιθανότατα την 1η Ιουλίου 2011.

Ads

Ως επικρατέστερο σενάριο αναφέρεται η καταβολή του 40% με την υποβολή της δήλωσης, το υπόλοιπο 30% τον επόμενο μήνα και το υπόλοιπο 30% τον μεθεπόμενο ενώ δεν έχει αποφασιστεί αν θα υπάρξει κάποια προσαύξηση στις δύο αυτές επιμέρους δόσεις. Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης, τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα αδιανέμητα κέρδη των επιχειρήσεων στο 20% από 24% και τη μείωση της φορολογίας των μερισμάτων που φορολογούνται με συντελεστή 40%.

Το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, που πρόκειται να σταλεί στους φορολογούμενους, οριστικοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών. Στο νέο αυτό έντυπο έχουν ενσωματωθεί οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στη φορολογία του 2010 και αφορούν τα τεκμήρια διαβίωσης για αυτοκίνητα, ακίνητα, δίδακτρα και οικιακούς βοηθούς. Παράλληλα, προβλέπεται διάταξη που ζητά από τους φορολογούμενους (κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες) να επιβεβαιώσουν εάν υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις κατά το 2010 καθώς σύμφωνα με την διάταξη της νομοθεσίας για παραβάσεις πάνω από 1.200 ευρώ (μη κοπή αποδείξεων, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων κλπ) θα τους αφαιρείται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος. Τέλος, στη νέα φορολογική δήλωση θα υπάρχει νέος κωδικός όπου θα εγγραφούν τα εισοδήματα που μέχρι πέρυσι φορολογούνταν αυτοτελώς (αθλητές κλπ) προκειμένου πλέον να φορολογηθούν με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα.

Όσον αφορά τις εφορίες και την κατάργηση των ταμείων τους, πρόκειται να ενεργοποιηθεί τριπλό σύστημα εξυπηρέτησης πολιτών που περιλαμβάνει την ηλεκτρονική υποβολή όλων των δηλώσεων, τη χορήγηση πιστοποιητικών μέσω εφορίων τύπου ΚΕΠ και την πληρωμή φόρων μόνο στις τράπεζες. Επιπλέον προβλέπεται κατάργηση έως και 100 εφοριών, ενώ στόχος είναι να περιοριστούν περαιτέρω και οι υπόλοιπες 180 που θα παραμείνουν.

Ads