Στο στόχαστρο της Αστυνομίας, της Δικαιοσύνης αλλά και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών βρίσκεται κύκλωμα το οποίο υφάρπαζε ακίνητα λίγο πριν αυτά βγουν σε πλειστηριασμό λόγω χρεών, το οποίο είχε στήσει περισσότερες από 170 εικονικές εταιρείες στην Κύπρο εξαπατώντας το Δημόσιο, τράπεζες και ανυποψίαστους πολίτες.

Ads

Κύκλωμα παρόμοιο του παραδικαστικού ερευνούν οι αρχές, στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται περίπου 20 άτομα, μεταξύ των οποίων δικηγόροι, ένας ιερωμένος με διασυνδέσεις στη δικαιοσύνη και ένας πολιτικός μηχανικός, ενώ διερευνάται και η συμμετοχή δικαστών, συμβολαιογράφων και υπαλλήλων υποθηκοφυλακείων, καθώς και προσώπων από το προηγούμενο παραδικαστικό κύκλωμα που εξαρθρώθηκε.

Σήμερα, η Εισαγγελία Εφετών αποφάσισε σήμερα τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών
προσώπων του κυκλώματος. Ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Ντογιάκος έδωσε εντολή, βάσει του νόμου περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, να δεσμευτούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί συγκεκριμένων προσώπων για τα οποία προκύπτουν ενδείξεις για ενεργό συμμμετοχή τους στην υπό διερεύνηση υπόθεση. Για την εκτίμηση των μέχρι στιγμής συλλεχθέντων στοιχείων και τις περαιτέρω ενέργειες της Εισαγγελίας έγινε σύσκεψη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε με τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελάκο και τον Εισαγγελέα Εφετών κ. Ισ. Ντογιάκο.

Το νήμα της υπόθεσης ξεκινά από τον Μάιο του 2009, όταν ύστερα από καταγγελίες που είχαν κάνει τράπεζες, οι οποίες φέρονται ότι είχαν εντοπίσει τη λειτουργία κυκλώματος το οποίο υφάρπαζε ακίνητα λίγο πριν αυτά πλειστηριασθούν για χρέη. Τότε, υπεβλήθησαν μηνύσεις και ξεκίνησε έρευνα από πταισματοδίκη και αστυνομικούς του Οικονομικού Εγκλήματος.

Στην πορεία προέκυψαν σοβαρότερα στοιχεία από τις έρευνες, με αποτέλεσμα να γίνουν άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, ενώ μέσω του «υπερκοριού» της ΕΥΠ ξεκίνησε η παρακολούθηση και η καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών των εμπλεκομένων προσώπων, που λέγεται ότι ανέρχεται σε χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνήσεων, γράφει το σημερινό Έθνος.

Ads

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο την περασμένη βδομάδα, λόγω της σοβαρότητάς της, η υπόθεση οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος ξεκίνησε νέα κατεπείγουσα δικαστική έρευνα.

Τις προηγούμενες ημέρες, με παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών έγινε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση και έρευνες σε περισσότερα από είκοσι σπίτια και γραφεία, κατασχέθηκαν συμβόλαια, αποδείξεις και άλλα έγγραφα, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν ανοίγματα τραπεζικών λογαριασμών προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, οι εμπλεκόμενοι φέρονται να έστηναν απάτες με ακίνητα που επρόκειτο να βγουν σε πλειστηριασμό, κατευθύνοντάς τα στους αποδέκτες που ήθελαν. Παράλληλα, οι ύποπτοι φέρονται ότι εμφάνιζαν τα ακίνητα για τα οποία ενδιαφέρονταν ως μισθωμένα, οπότε δεν τα «χτυπούσαν» στον πλειστηριασμό, ενώ επίσης εμφάνιζαν εικονικές μεγάλες οφειλές σε πρόσωπα του κυκλώματος, με αποτέλεσμα εκείνοι να βρίσκονται πρώτοι στη λίστα των πλειστηριασμών. Επιπλέον, τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν πλαστά έγγραφα για να ιδιοποιηθούν ακίνητα για τα οποία δεν υπήρχε εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Έρευνα για δικαστές στον Άρειο Πάγο και λίστες προτίμησης

Σε μια άλλη έρευνα όμως που βρίσκεται που διενεργείται εδώ και ένα χρόνο από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αρμόδιο για τα πειθαρχικά παραπτώματα των δικαστών, Ρούσσο Παπαδάκη, στο στόχαστρο βρίσκεται ομάδα δικαστών που καταγγέλλεται ότι εμπλέκεται σε απάτη με ακίνητα. Πληροφορίες αναφέρουν πως και σε αυτή έχει γίνει χρήση του μηχανήματος ηχογραφήσεων της ΕΥΠ και πως τα στοιχεία διασταυρώνονται με αυτά της έρευνας του εισαγγελέα Ισίδωρου Ντογιάκου, όπως γράφει σήμερα το Capital.gr.

Μάλιστα, συνεχίζει το άρθρο, γίνεται λόγος για παιδιά δικαστών που εργάζονται σε εμπλεκόμενα δικηγορικά γραφεία και τώρα το βάρος πέφτει στον έλεγχο των δικαστικών αποφάσεων που εξέδωσαν οι οικείοι τους δικαστές, ώστε να εντοπιστούν τυχόν παράνομες πράξεις. Η διακλάδωση με τη «συμμορία των πλειστηριασμών» αφορά λίστες με ονόματα δικαστών που βρέθηκαν στις προχθεσινές εφόδους. Στον μακρύ κατάλογο των δικαστών που βρέθηκε υπήρχαν δίπλα αξιολογήσεις τους στυλ «καλός», «αυστηρός», «επιεικής», «με αυτόν να δικάσουμε» κλπ…